Aydın’da incir hasat sezonu neredeyse yarılandı. Uzun yıllar görülmemiş bir kalite var üründe. Üretici de tacirde, ihracatçıda kaliteden memnun. Fakat iş fiyatlara gelince üretici diz çöktürülmek isteniyor.
İncir ağzınızı tatlandırana kadar çiftçinin terini akıtır. Sadece incir ağacının başından toplamakla sizin ağzınızı tatlandıran ürün elde edilmez. Bunun çapası, çifti, filizlenmesi ileklenmesi, dökülüp toplanması, sergide kurutulması ve kaliteye göre ayrıştırılması var. Meşakkatini ne kadar anlatırsak anlatalım yerden eğilip incir almamış kimse bu meşakkati hayal bile edemez. Bende masa başından yazmıyorum. Gün doğmadan yola koyulup çok incir işlemişliğim vardır. Halada boş günlerimde incir toplamaya gidiyorum.
Geçmiş yıllarda kalite anlamında sorunlu yıllar geçiren üretici bu yıl beklentilerin çok üstünde bir sezon geçiyor. Kaliteli incir demek üreticinin yüzünün gülmesi anlamına gelir. Bu yıl ki kalite herkesi şaşırttı. Başta ‘jeotermal Aydın incirini bitiriyor’ iddiasını ağzından düşürmeyenleri. Bu kalite karşısında ‘acaba jeotermal masum mu’ sorularına muhatap bile oluyorum. Benim konum bugün jeotermal-incir meselesi değil. Bugünkü konum 30 bine yakın incir üreticisinin alın terine göz dikenler.
Rekolte düşük olan geçen yıl kalitesiz inciri üreticiden satın almak için bir biriyle yarışanlar bu yıl kalitesi görülmemiş ürünü burun kıvırıyorlar. O kadar yeni pazarlara girildi, incirde başka rakibimiz de yok. Bu fiyatı düşürmenin telaşını anlam veremiyorum. Geçtiğimiz yılki fiyatları gördükten sona bu yıl ki ürüne bakış açısı gerçekten düşündürücü. Daha düne kadar üreticileri toplayıp ‘kendi ürünümüzün kıymetini bilmiyoruz, seçimlere dikkat etmiyoruz, ürünümüzü kalitesiz hale getiriyoruz, kendi pazarlarımızı bozuyoruz’ diyenler alın size kaliteli incir. Allah bu yıl öyle bir ürün verdi ki mazeret bulacağınız yeri de kalmadı.
Geçen yılın acısını çıkartmaksa amacınız, alın teri döken, elleri nasır tutmuş, sabah uykusu nedir bilmeyen üreticinin ahını çekersiniz. Duyuyoruz ki bazı ihracatçılar incir fiyatının aşağı çekilmesi için kendi aralarında toplantı üstüne toplantı yapıyormuş. Herkesin ağzına düşmüş ‘incir fiyatları düşürülüyor’ bunu duyan tacir ise incir almaktan kaçınıyor. Eğer bu oyun tutarsa kızını-oğlunu evlendirmek için dalından sallanmış balı sızmış incire dört gözle bakan ana babaların ahı yeter. Borcunu ödemek için dönüp dolaşıp gelip evinin bir köşesine yerleştirdiği incirleri bakan üreticinin hali nice olur.
Eğer amacınız üreticiye diz çöktürmekse yanlış yaparsınız kendi sonunuzu hazırlasınız. Bu ürünü üretici yetiştirecek ki, tacirde ihracatçıda, ülkemizde para kazanacak. Nasıl siz para kazandığınız da severek işliyorsanız inciri, üretici de para kazandıkça ağacını da ürününü de daha dikkatli bakacaktır. Bir kere yüzü gülmedi mi üreticinin, ne esnafın yüzü güler, ne tacirin nede ihracatçının
Ülke ekonomisinin daha iyi noktalara gelmesi için, cari açığın kapanması için üreticinin de ihracatçının da diz çökmesi değil, şahlanması gerekir. Üreticiyi şahlandır ki, ihracatta uçuşa geçsin.