Türkiye neredeyse her gün benzin ve motorine yapılan zam haberlerine alışmadan, iğneden ipliğe her şeye zam geleceği yönünde farklı haberler geliyor. Herkes elektrik zammından sonra mum ışığında, doğalgaz zammından sonra battaniye altında romantik gecelere hazırlamaya başladı…
Ne hale geldi ülke? Doğalgaz bile lükse girdi. Ödeyeceğin parayla ejderha tutarsın, onunla ısınırsın 23 Haziran Yerel Seçimlerinin ardından elektrik, çay, şeker ve yakıt başta olmak üzere pek çok şeye zam gelmişti. Tam bunlara alışıyorduk ki ardından, müze giriş ücretlerine de zam yapıldı. Öte yandan yurt dışından yapılan alışverişlerde de gümrük muafiyeti kaldırılmış ve alınan ürünlere adet sınırı getirilmişti. Ekonomi ve ticaretteki bu dalgalanmalar sürerken, bu hafta konut ve sanayideki doğalgaz ücretlerine zam yapıldığı öğrenildi. Detaylara birlikte bakalım.
Seçimlerin ardından pek çok ürüne zam gelmesine rağmen, konut ve sanayide kullanılan doğalgaz fiyatları değişmemişti. Santrallerde satılan doğalgaz fiyatları ise 1 Temmuz itibariyle yüzde 6.5 artırılmıştı. Böylece bin metreküp gazın fiyatı 500 TL’den 650 TL’ye yükselmişti. Bugün ise Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatını yüzde 14.97 oranında artırdı. Sanayide kullanılan doğalgaz fiyatında ise yüzde 13.73’lük bir artış yaşa. Doğalgaz zammı tam olarak yüzde 15'de değil. Dolar düştü kur farkından dolayı daha az ödememiz gerekirdi. Ama gösteren tablo şu ki; sorun piyasaya yansıdı sokakta çarşıda pazarda markette akaryakıt tarafında milleti iliğine kadar yaşatıyorlar bu zamlara hiçbir parti ağzıyla kuş tutsa kalamaz yolcudur. Ülkemize ve milletimize oluyor çok yazık. Her şey dışarıdan alınmakta peki parası ne ile ödenmekte, dolar ve euro ile. Enflasyonun en büyük kaynağı, anası, babası, dedesi budur. Faiz lobisi tersini söylüyor, faizler Türkiye’de sıfır olsa euro ve dolar sıfır mı olacak. Yine ayni hızla devalüasyon devam edecek. Üretim yok, savurganlık her yerimizden akıyor... "Burada asıl önemli olan kamu tarafından belirlenen ve yönlendirilen fiyatlarda bu ayarlamaların devam edip etmeyeceği". Seçimi takip eden günlerde bazı ürünlerde zamlar gerçekleşirken, hükumet önümüzdeki dönemde enflasyonda tek haneli seviyelerin yakalanmasını hedefliyor. Malum üzere bu konu da yapılan çalışmalar var ve partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faizleri düşürmeye ve enflasyonu tek haneye düşürmeye çalıştıklarını, bu yönde de sinyaller aldıklarını söyledi. Türkiye’de tüketici fiyatları enflasyonu yıllık olarak Ekim 2018’de yüzde 25’in üzerine çıkarak endeks tarihinin en yüksek seviyesini görmüştü. Takip eden dönemde Türk Lirası’ndaki toparlanma ile enflasyonda kademeli bir düşüş izlenmiş ve yıllık enflasyon yüzde 18’lere kadar gerilemişti. Ekonomi yönetimi özellikle tarımda hasat sezonunun etkisi ve geçen yıla göre hesaplanan baz etkisi ile enflasyonda Eylül ayında tek haneli seviyelerin kaydedileceğini öngörüyor.
Keşke bu kadar faiz takıntısı yerine yapısal reform ve gitmek isteyen beyinleri burada tutmak için bir şeyler yapma takıntımız olsa...