Mekke’den dönüşler hızla devam ediyor. Ben de önce Medine’ye ardından Türkiye’ye ve nihayetinde görev yerim Kuşadası’na 27 Ağustos 2019 tarihinde döndüm ve Kuşadası Müftüsü olarak görevime başladım.
23 Ağustos 2019 Cuma günü görev yaptığım Mekke Darül Hadi otelinde Cuma namazı öncesi hacılarımıza sohbet etme imkânım oldu. Onlara dedim ki: Yüce Rabbimize sonsuz hamd ü senalar olsun. Bizlere en büyük ibadetlerden birisi olan hac ibadetini yerine getirme imkânı bahşetti. Resulüne binlerce salat ve selam olsun. Allah’ın selamı, rahmeti, mağfireti başta sizler olmak üzere bütün Müslümanların üzerine olsun. Yüce Rabbim haccımızı yaptığımız gibi kalan günlerimizi de iyi değerlendirerek salimen, günahlardan arınmış olarak güzel ülkemize dönmeyi ve bundan sonraki hayatımızı örnek bir Müslüman, hakiki bir hacı olarak geçirmeyi nasip eylesin. Rabbim Ravza ve Kâbe aşkı ile yanıp tutuşmasına rağmen bu mübarek beldelere gelemeyen kardeşlerimize de en kısa zamanda gelip bu kutsal ibadeti eda etme imkânı nasip eylesin. Sizlere de tekrar tekrar en azından umreler nasip eylesin…
Sizlere ziyaret tavafını yaptıktan sonra hacı olarak hitap ediyorum. Artık her birimiz haccın farz olan menâsikini ve vaciplerini birisi dışında tamamladık. Bir vacip kaldı. Haccın kalan vacibi nedir? (Hacıların cevabı: Veda tavafı.) Çok güzel, hepinizi tebrik ediyorum. İnşallah veda tavafımızı da yolculuğumuzdan bir gün önce yapacağız. Ben sizlere şunu tavsiye ediyorum:
Son tavafınızda Allah ile baş başa kalınız, içinizi dökünüz. Ağlayınız, tüm olumlu isteklerinizi iletiniz ve isteyiniz. Unutmayınız! Duaların kabul olduğu mekândasınız. Kâbe ile aranızda mesafe yok. Yapacağınız bu son tavafın sizi Yüce Allah’a ulaştıracağına inanarak yapınız. Her yaptığınız şavt sizi biraz daha Allah’a yaklaştırsın. Yedi şavtı yedi kat semaya çıkış ve kıldığınız tavaf namazını da O’nun yüce katına yükseldiğimiz ve Rabbimizin huzurunda kıldığımız namaz gibi görünüz. Ve bu namaz bundan sonraki namazlara yeni bir başlangıç olsun. Huşu ile kılınan, günahlardan alıkoyan ve iyiliklere sevk eden namazlara ne kadar da çok ihtiyacımız var… İhlas ve samimiyetle yapılan ibadetlere çok ihtiyacımız var. Kulluğun başının ihlas ve samimiyet olduğunu asla unutmayalım… dedim.
Hayatımız için yeni bir başlangıç olan haccımızı eda etmenin sevinç ve mutluluğunu yaşarken kutsal beldelerden ayrılışımızın yaklaşmış olmasının üzüntüsünü yaşıyoruz.
En büyük mektebin mekânlarında bulunduk. Sıradan bir yolculuk değil diye yolculuğumuzun başında söylemiştik. Önce veya sonra Peygamberimizin misafiri olduk veya olacağız. O’nun kabrini ziyaret ederek şefaatini hak edebilmenin gayreti içerisinde olmanızı tavsiye ediyorum. Hepimizin hakiki misafirler olarak Efendimizi üzmeden şefaati hak ettiğine inanıyorum. Peygamberimizin güzel hadislerini sizlere yeniden hatırlatmak istiyorum:
“Kim kabrimi ziyaret ederse şefaatim ona vacip olur.”
“Kim hacceder ve kabrimi ziyaret ederse beni hayatımda ziyaret etmiş gibi olur.”
İnanıyorum ki, onun dönemine yetişemeyen bizler, O’nu görmeden seven ve iman edenler olarak O’nu görmüş gibi olduk ve şefaatine nail olduk.
Mekke’ye geldik, Rabbimizin misafiri olmanın, Kâbe ile buluşmanın, aradan mesafeleri kaldırmanın mutluluğunu yaşadık. Bu ibadetten dönerken en mükemmel insan olmanın gayreti içinde olduk. Mükerrer gelme şansımız olmadığı için noksan bir şey kalmasın diye adeta çırpındık. Bu kutsal mekânlarda teslimiyetin en güzel örneklerini sergilediniz, gözyaşı döktünüz, ibadetlerin hemen her çeşidini yaptınız. Tespih, dua, tövbe, Kur’an, namaz, tavaf, kurban, vakfe… Allah’a yakın olabilmek tek gayemiz idi. Neticede Allah’ın rızasını kazanabildik ise ne mutlu bizlere. Rabbim haccınızı mebrur etsin, diyerek sohbeti bitirdim. Artık Türkiye’deyiz.
Bu vesile ile, 26 Ağustos 1071’de bize Anadolu topraklarını vatan yapan Sultan Alpaslan’ı ve 30 Ağustos’ta bu cennet vatanın hala bizim olduğunu hatırlatan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarını ve her karışı şehit kanıyla sulanmış tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı arz ediyorum.
Cuma’nın hayrı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.