Başkan Çerçioğlu’nun çağrısı Aydın’da yeni bir kampanyayı kendiliğinden başlattı. Alman otomotiv devi Volkswagen’in açacağı yeni fabrika için Türkiye seçeneğini de değerlendirdiğini gören Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın’ın gerek iş gücü, yer, altyapı ve ulaşım kolaylığı gibi birçok özellikleri ile yapılacak dev yatırım için en uygun yer olduğunu belirtti.
Türk otomotiv sektöründe son 22 yılın en büyük yatırımı olan bu fabrika için 1.3 milyar euro harcanacak. 2022 yılında faaliyete geçmesi beklenen fabrikanın, 4-5 bin kişilik bir istihdam oluşturması bekleniyor.
14 yıldır Türkiye’ye yatırım yapması için mücadele edilen Volkswagen Grubu’nun açacağı bu fabrikada Skoda ve Seat için üretim yapılacak. VW yönetiminin fabrika için Türkiye’yi seçmesinde, Türkiye’de işçilik maliyetlerinin Doğu Avrupa ülkelerine kıyasla düşük olması oldukça etkili. Bu sebeple Bulgaristan ve Türkiye arasında kalan Volkswagen yönetiminin işçilik maliyetleri dolayısıyla önceliği Türkiye’ye çevirmiş olması sevindirici.
Daha önce Alman Handelsblatt gazetesinde çıkan habere göre Alman otomotiv devi Volkswagen’in yeni üretim tesisini Türkiye’de kuracağı belirtildi. Haberde, VW yönetiminin Türkiye’ye sıcak baktığı ancak henüz net karar verilmediği de vurgulanmıştı. Ancak tüm dünya basını fabrikanın Türkiye’de Ege kıyısında kurulacağı kesinleşti diye yazıldı. Volkswagen’in Türkiye tercihinde en önemli neden olarak finansman kolaylığı öne çıkıyor. Yeni fabrika için hükümetin VW’e 100 Milyon Euro’dan fazla teşvik vermesi bekleniyor. Böylece toplamda 1.3 Milyar Euro’luk yatırımın bir bölümü karşılanacak.
Ege kıyısı dendiğine göre 4 il ön plana çıkıyor. Muğla, Aydın, İzmir ve Çanakkale. En büyük etken ulaşım olduğuna göre bence Muğla ve Çanakkale elenerek Aydın ve İzmir’in ismi daha fazla öne çıkacaktır.
İnternet medyasında küçük bir araştırma yaptığımda yönetim fabrikanın Türkiye’nin hangi şehrinde kurulacağına Kasım ayında karar verecek. Dolayısıyla biraz lobi faaliyetinin karar verme sürecine çok fazla katkısı olacağına inanıyorum.
Bu arada Haber Türk yazarı Fatih Altaylı, bir süredir gündemde olan Volkswagen'in Türkiye'de kurulması planlanan fabrikasını köşesine taşıdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın taksicilerle yaptığı konuşmada "Volkswagen'in Türkiye'ye fabrika kurmak için geldiğini" aktaran Altaylı, köşe yazısında AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim'in "Volkswagen fabrikayı Bulgaristan'a yapacak" açıklamalarına yer vererek "AK Partili vekil, Genel Başkanını ve Cumhurbaşkanını yalanlıyor" dedi.
Gazeteci Murat Tan’a yaptığı açıklamada ise Erim, “Bulgaristan ve Türkiye arasında uzun süre tercih yapmak için çalışma yapan Volkswagen son duyumlarımıza göre bu yatırımı Bulgaristan’da hayata geçirecek. Özlem Çerçioğlu’nun bu yöndeki destek çağrısını anlamlı ve yerinde buluyorum ancak Türkiye’de yapılmayacak olan bir yatırımı Aydın’a getirebilmemiz haliyle mümkün değil. İleride herhangi bir otomotiv firması daha ülkemizde yatırım yapmak istediğinde de Aydın’da kurulması için üzerimize düşeni yapmaktan geri kalmayacağız” dedi.
Umuyorum ki diğer milletvekillerimiz Erim kadar karamsar değildir. Aydın’dan çıkıp artık ulusal medya gündemine girmiş, çeşitli sosyal medya platformlarında ilgi çekerek trend hale gelmiş bu kampanyanın Aydınlı olma bilincine sahip, hangi partiden olursa olsun başta siyasilerimiz ve bürokratlarımız olmak üzere her kesimden destek bulması bu şehrin yararına olacaktır.
Şehrin kazancını katlayacak ve Aydın’ın talihini değiştirmeye aday Volkswagen fabrikasının Aydın’a açılması kampanyasını yürekten destekliyorum… * Volkswagen Fabrikası Burada Açılacak