Türkiye’ye Dönüşler Başladı. 2019 Haccı bitti. Şimdi kafileler, dönüş telaşında… Kafilelerin bir kısmı direk Türkiye’ye, bir kısmı da Medine-i Münevvere şehrine gidiyorlar.
Mekke’de bulunan kafileler gidinceye kadar, Kabe’de tavaf ve 5 vakit namazlarını kılmaya özen gösteriyor. Son gece ise, Veda tavafı yaparak, Kâbe’ye, Mekke’ye veda ediyorlar.
Bu yıl uçak seferlerinden dolayı, hac uzun bir süreye yayılmış. Hac bitince de Mekke’de kalan kafileler, kalan süreleri, otelde yapılan sohbetler, çevre gezileri ve umre ibadeti ile doldurmaya çalışıyor. 100 bin sevabın verildiği Mekke’de cemaatle namaza büyük bir önem veriliyor. Kâbe, günde 5 defa doluyor ama boşalmıyor. Otellerde bulunan televizyonlardan Kâbe’deki cemaat durumu takip ediliyor.
Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki, etrafında dönmek suretiyle tavaf etmemiz emredilen Beytullah yeryüzünün en kıdemli ve mukaddes binasıdır. Bunu bize bir ayet-i kerime ifade buyurur: “Yeryüzünde insanlar için ilk inşa edilen mabet, Mekke’de olan Beytullah’tır.” ( l-i İmran Suresi: 96) Evet, biz Beytullah’a da Hacer-i esvede de saygı duyarız. Her ikisine de sonsuz hürmet hissi vardır içimizde.
Ama bu konuda biz, sadece Rabbimizin emrettiği şeye saygı duyma ve nehyettiği şeyden de yüz çevirme şeklinde değerlendiririz bu meseleyi. Eğer mesele sadece bir taşa tazim olsaydı Allah Resulü (sas) Kabe’nin içinde bulunan mükemmel yontulup şekil verilmiş putları kaldırıp atmazdı. Ama Efendimiz Kâbe’yi o putlardan temizlemiştir. Sadece putları kırmakla kalmamış, putperestliğin de kökünü kazımıştır ve Arap yarımadasına bir daha putperestliğin hâkim olmayacağı müjdesini de vermiştir. Kâbe’ye saygı, Hacer-i Esved’e saygı Allah’ın tazim duyulmasını istemesi dolayısıyla bir saygı ve tazimdir. Dolayısıyla da Allah’a karşı bir tazim ve saygıdır.
Hac insanlara ne kazandırır?
Hac, kul hakkı dışında bütün günah ve hataların affına vesiledir. Nefsi temizler, ihlasla donatır. İnsanın maneviyatını yükseltir, umutlarını güçlendirir, ilahi rahmet ve affa dair duyduğu güveni sağlamlaştırır.
Hac, Allah’a verilen sözün yenilenmesine yardım eder. Sapması, yalanı olmayan en dürüst tevbeye götürür. Hac, mü’mine İslam’ın muhteşem geçmişini hatırlatır. Güzel amel ve faaliyetlerle dünyayı aydınlatan Peygamberimiz’in (sas), seçkin ashabının ve sonraki kutlu insanların kahramanlıklarını yeniden sergiler.
Hac, yolculuk yanı itibariyle de insanı sabra ve tahammüle alıştırır, zorluklara katlanmayı öğretir. Disiplin, emirlere uyma şuuru kazanmasını sağlar. Maksat Allah rızasını elde etme olunca, bu yolda artık bütün acılar onun için birer zevk halini alır.
Hac sayesinde kul, Rabbi’ne daha iyi şükreder. Rabbının kendine verdiği mal ve afiyet nimetlerine daha içten şükretme yolunu bulur. Bu sayede insan, nefsine tam anlamıyla kulluk ruhunu kazandırır, Allah’ın dinine karşı eksiksiz bir bağlılık kazanır.
Rabbim, Haccı yaşamayı, Hacı olmayı, Hacı
kalmayı nasip etsin. Bu vesile ile, Kâbe’den, Mekke’den, Cuma’nın hayrı ve bereketi üzerinize olsun diyorum.