Hacı Adaylarımız artık Hacı olacak. Şimdiye kadar hacı adayları diyorduk. 10 Ağustos 2019 Cumartesi günü Arefe günü. Yani hacılarımız Hacı ünvanını alacağı büyük güne yaklaştık. Gelecek haftaki yazımızda hacı adayları değil, hacılarımız diye bahsedeceğiz.
Hacca gelirken, ilk defa Kâbe’yi ziyaret etmek için umre yapan hacı adaylarımız şimdi yeniden ihrama girecek. Kılacakları iki iki rekât ihram namazından sonra ve hacca niyet edecek.
Nasıl niyet EDECEK? “Ya Rabbi, Senin rızan için Hac yapmak istiyorum, bunu bana kolay kıl ve benden kabul eyle” dedikten sonra Lebbeyk diye başlayan telbiyeyi getirecek.
Biz namaz kılarken, Ya rabbi niyet ettim senin rızan için, sabah namazının sünnetini veya farzını kılmaya, diye niyet ediyoruz. Bu niyette bunu bana kolay kıl ve benden kabul eyle demiyoruz.
Hacda bir meşakkat var, ihram var, yürümek var, telaş var. İlk defa çadırda kalmak var. İhram yasakları var. Yorulmak var. İşte bunun için zorluk karşısında Rabbimizden kolaylık talep ediyoruz. Bizler de Arafat’a çıkış için gereken hazırlıklarımızı yapıyoruz. Kafile Başkanları ve Din Görevlilerimiz hacı adaylarımıza intikaller hakkında, Arafat Vakfesi ve Duası hakkında, Müzdelife ve Mina’da yapılacaklar hakkında bilgilendirmeler yapıyor. Servis ekipleri Arafe gününden bir gün önce gece vakti otellerden Arafat vakfesinin yapılacağı çadırlara intikalleri planlıyor. Yani büyük bir taşınma var.
Haccın farzlarından biri Arafat vakfesi. Arafat’a arefe günü çıkmazsanız hacı olamıyorsunuz. O kadar önemli yani. Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.v.) “Hac, Arafat’ta olmaktır” buyuruyor. (İbn Mâce, Menasik, 57). Yani Hac, ARAFAT’TIR. Arafat, zamanların en bereketlisi olan Arife Günü, mekânların en mübareği olan Arafat’ta, Hazreti Muhammed (s.a.s.) gibi yüzünü Kâbe’ye çevirip sırtını Cebel-i Rahme’nin (Rahmet Dağı’nın) eteklerine vererek, Rahman’ın rahmetine nail olabilmektir. Bütün Müslümanların derdine derman olabilmektir. Günahlardan sıyrılıp gözyaşlarıyla dolabilmektir. Cehaletten kurtulup marifetullah ile olabilmek için bir irfan ve marifet mektebidir.
Arafat’ta öğle ve ikindi namazları birlikte kılındıktan sonra, Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Ali ERBAŞ Hocamız, Arafat Vakfe duasını yapacak, işte bu duanın bitiminden sonra, hacı adayları birbirleri ile kucaklaşarak hacılıklarını tebrik edecekler. Artık yeni bir duruş ve bakış ile İslam’ı temsil etmeye, İslam’ın bir emri olan hac ibadetini yerine getiren nadir insanlardan biri olacaklardır. Müzdelife’ye intikalden sonra akşam ve yatsı namazlarını birlikte kılıp Vakfe duası yapacaklar, ardından şeytan taşlamadan sonra traş olup ihramdan çıkacaklar. Hacı olmanın ilk şartı olan Arafat vakfesinden sonra geriye farz olan Kâbe’yi tavaftan sonra hacılıkları kesin olarak tescillenecektir.
Mekke’ye direk olarak gelenler, belli bir müddet sonra Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa (s.a.s.)’in mescidinin ve kabrinin bulunduğu Medine-i Münevvere’ye doğru hareket edecekler. Medine’yi gören hacılarımız ise Mekke’deki süreleri bittikten sonra Cidde Havalimanından, Türkiye’ye döneceklerdir.
Mekke’den Selamlar başlığı ile yazdığımız bu yazı dizisinden, Türkiye’den hacca gelen kardeşlerimize hep hacı adayları diye bahsetmiştik. Yarın arefe günü. Artık hacı adaylarımız, arefe günü Hacı ünvanını alacaklar. Rabbim, Haccı yaşamayı, Hacı olmayı, Hacı kalmayı nasip etsin.
Bu vesile ile, 11 Ağustos 2019 Pazar günü idrak edeceğimiz Kurban Bayramınızı tebrik ediyorum.
Cuma’nın hayrı ve bereketi üzerinize olsun