Denizli / İzmir / Muğla bölgesinin tam ortasında yer alan Aydın’ın öncelikli sorunu trafik. Ve bunu trafik terörü haline getiren yetkililer… Not alabildiğim ana konu başlıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

MOTOSİKLET TEHLİKESİ

Örneğin trafikte çoğu sürücü bisiklet ve motosikletlere saygılı olduğu halde aynı karşılığı onlardan görmek mümkün değil. Trafikteki 100 bisiklet ve motosiklet sürücüsünün en az 90’ı kırmızı ışıkta bile beklemiyor, sinyal vermeden şerit değiştiriyor ya da çoğunun plakası bile olmadan ilçeler arası seyahat edebiliyor.
Hatta hava çok sıcak olduğu için kask bile takmayanlar var. Aydın’da trafikle ilgili en büyük terörü motosiklet ve bisiklet sürücülerinin yarattığını söyleyebilirim. Tüm kurallara uyarak seyahat eden sürücülere lafım yok ama çok azınlıkta kalıyorlar. Kasksız, plakasız bir şekilde sağdan girip soldan çıkan, hiçbir trafik ışığında beklemeyen ve yaya geçitlerine saygı göstermeyen sürücüleri görmezden gelen bir zihniyet bu şehire en büyük zararı veriyor. Bir de çöp tenekelerini karıştıran grup var. Bir motosiklet ve arkasına başlanmış üç kat büyüklüğünde ve 3 metre yüksekliğinde karton yüklü araçlar cirit atıyor. Tamam insanlar çöpteki geri dönüştürülebilir maddeleri toplasın. Para kazansın. Evini geçindirsin. Buna lafımız yok ama ben bu araçlardan Adnan Menderes Bulvarı’nda yaya geçidinden U dönüşü yapanı gördüm. Acaba hiçbir mobese kamerası onları görüntülemiyor mu? Ama şunu söyleyebilirim. Kameralara takılsalar bile arkadaki römork dolayısıyla her halde plakaları tespit edilemez. Kural tanımayan bisiklet ve motosiklet sürücüleri yüzünden trafikte yaşanan tehlikeler aslında en çok kendilerine zarar veriyor.

ARAÇ KUYRUKLARI

Tüm şehir ve ilçelerin karayolu girişlerinde polis kontrol noktaları var. Ama trafiğin yoğun olduğu gün ve saatlerde 3-4 şeritli yolların kontrol için tek şeride indirgenmesi çok yoğun araç kuyruklarına neden oluyor. Bunun en tipik yaşandığı nokta Aydın’ın Muğla Karayolundan olan girişidir. Zaten bir turizm yolu. Üstüne otobüs ve minibüs garajının da yoğunluğu eklenince geçen Pazar akşam saatlerinde orada yaklaşık 3-4 kilometrelik bir araç katarı oluştu. Aynı yoğunluğu çoğu zaman Umurlu çıkışında, Nazilli, Kuşadası ve Söke girişlerinde de yaşıyoruz. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde daha müsamahakar davranılabilir.

GÖZÜMÜZÜ PATLATAN FARLAR

Bildiğim kadarıyla araç muayenesinde far kontrolü yapılıyor. Ama ayarı yapılmamış farlar nedeniyle yollarda büyük tehlikeler yaşanıyor. Gece ilçelerimiz arasında bir yolculuk yapın anlarsınız. Öncelikle traktör ve motosikletler kısa far diye bir şey bilmiyor. Ben karşılarından gelirken uzunlarımı yakıp uyarınca da neredeyse yoldan çıkacak hale geliyorlar. Yollarda bilhassa eski model araçların farlarında ciddi sıkıntılar var. Yetkililerden yardım istiyoruz. Karşısından gelen araçları ayarı bozuk çok az yanan ya da çok güçlü yanan farlardan bizi kurtarın. Hem bizi hem de kendilerini çok zor durumda bırakıyorlar.