Daha önceki yazımızda teknoloji ile gelişen diş hekimliğinde ortodontinin değişimini anlatmıştım.
Şimdi ise son zamanların popüler konusu olan gülüş tasarımını anlatacağım ama gülüş tasarımına geçmeden önce bazı kavramları net olarak anlamamız için sözlük anlamlarına bakarak değerlendirelim.
- Estetik: Sanatsal yaratıcılığın, sanatta ve yaşamda güzel ve güzellik denen kavramın bilimi, güzeli araştıran bilim dalı.
- Güzel: İstenilen, beğenilen nitelikleri taşıyan, beğenilecek biçimde olan, iyi. Şimdi güzellik ve estetik konusundaki farkı kafamıza daha net olarak oturttuktan sonra şu soruları sorabiliriz.
- Her güzel şey aynı zamanda estetik midir?
- Diş hekimliğinde estetik ve güzellik nedir?
- Dişlerimize hiç dokunmadan en güzel halini görmemiz mümkün mü?
Başlığımızdan yola çıkarak sorularımızı cevaplayabiliriz artık. Sondan başa doğru gidecek olursak eğer artık dişlerimize hiç müdahale yapılmadan aklımızdaki acabaları gidermek için 2 ayrı uygulama var. Birincisinde hastadan alınan ağız ölçüsü üzerinde düzenlemeler yapılarak en estetik hali geçici dolgu malzemeleri ile hasta ağzına aktarılır ve hasta dişlerine yapılacak müdahaleden sonra nasıl görüneceğini aşağı yukarı görmüş olup tedavi veya estetik işlem için daha net fikir sahibi olacaktır.
İkincisi ise daha pratik olan dijital ortamda elde edilip hasta fotoğrafı üzerinden gülüş tasarımı yapılarak son hali fotoshop yardımıyla hastaya gösterilir. hasta tercihine göre bu demo da labaratuvar işlemlerinden sonra yine ağza aktarılabilir. Bu işlemlerin en güzel yanı hasta tam emin olmadan, kafasındaki sorular giderilmeden dişlerine dokunulmamasıdır.
İkinci soruyu cevaplamak için yine son dönemlerin revaçta olan altın orandan bahsetmemiz gerekiyor.
Da Vinci’nin kusursuz insanında belirlediği matematiksel oranlar dişlere de uygulanmış durumda ve bu şekilde en estetik gülüşü kişiye özel elde edebilmekteyiz. Estetik oranlarda elde ettiğimiz gülüş tasarımlarımız bazen hastalarımızın hoşuna gitmemekte ve gülüş tasarımlarında hasta beklentilerine ve anatomiye uygun revizyon yapılabilmektedir bu da bize ilk sorunun cevabı olmaktadır aslında her estetik şey güzel olmayabilir. Estetikte temel matematiksel oranlarken güzellik bizim yaşadığımız her
şeyin sonucu elde ettiğimiz algıdır. Estetik ve güzellik arasındaki bu keskin farkı ise teknoloji sayesinde soruna dönüşmeden halletmek modern diş hekimliğinin en güzel yanı.
- Peki gülüş tasarımı tamam ama bu Hollywood gülüşü dedikleri şey ne?
Hollywood smile estetik sınırlarından biraz taviz verilerek oluşturulmuş göze daha hoş gelen bir gülüş tasarımı şeklidir. Bu tip gülüş tasarımlarında genellikle dişlerin kesici kısımlarında hafif bir eğim ve renk olarak beyazlatılmış diş rengi tercih edilir. Doğal diş renginden daha beyaz ve doğal dişlere göre daha düz dişlerdir.
Gelecek yazımızda teknoloji ve implantoloji konusunu konuşacağız. o güne kadar görüşmek üzere.