Son 10 yıldır jeotermal Aydınımızın başlıca tartışma konusu oldu. Jeotermal şehrimize bahşedilmiş büyük bir zenginliktir. Bugüne kadar bu zenginlikten sadece bir grup kalburüstü kesim faydalandı. Ne gariptir ki, zenginliğin üstünde oturanlar cefasını çekiyor.
Bugüne kadar jeotermal faydalıdır, zararlıdır tartışmalarına hiç girmek istemedim. Neden mi ? Bugüne kadar 1 Milyonun üstünde insanın hayatını ilgilendiren bu konuyla ilgili hiçbir bilimsel araştırma otaya konamadı. İnsanların aklındaki soruları cevaplar bulabildiği hiçbir çalışma yok. Her gün tartışıyoruz ama gerçeklerin ortaya çıkması için bir adım atmıyoruz. Ya bu gerçeklerden korkuyoruz yada Aydınlının hayatını düşünen yok. İddia edildiği gibi gerçekten jeotermal Aydın’da kanseri tetikliyorsa. Jeotermal salınımları Aydın incirinin sonunu hazırlıyorsa bunun hesabını kim verecek. Ben söyleyeyim her kes suçu üstünden atacak.
****
17 yıllık gazetecilik hayatımda ikinci defa jeotermal patronları tarafından davet edilip konuyla ilgili bizlere jeotermalin masum olduğu anlatılmaya çalışıldı. Dünya Bankası’nın jeotermalin sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili çalışma yaptığından, kendilerinin de buna destekçi olduklarından bahsettiler. Jeotermal tesislerinin arttığı son 10 yılda Aydın’da incir üretiminin arttığını dikkat çekip jeotermali aklamaya çalıştılar.
Aslında bu patronların bugün niye jeotermali bizlere anlatma ihtiyacı duyduğunun merakı içindeydim. Bu meramımı giderebilmiş değilim. Fakat bu toplantıda itirafta geldi patronlardan. Jeotermalin Aydın topraklarını kirleten olumsuz yönleri varmış geçmişte. Bundan dolayı ciddi cezalar yiyen firmalar olmuş. Bugün ise jeotermal akışkanların Aydın’ın verimli topraklarına zarar vermemesi için alınan baya bir önlem varmış. Bunun içinde ciddi çaba içindeymiş patronlar.
Jeotermal patronları, toplantıda jeotermalin güzel yanlarından bahsettiler. Anlatınlar gerçekten jeotermalin zenginliğini gösteren cinstendi. Jeotermal seracılık, termal turizm, ısıtma-soğutma gibi. Bu anlatılanları yıllardır dinliyoruz. Fakat bu anlatılanların hayata geçirilebilmesi için yasal düzenlemeler şart.
İşte Aydın’ın jeotermal zenginliğinden faydalanabilmesi için milletvekillerinin burada devreye girmesi gerekiyor. Bu yatırımlar için ve denetimler için Aydınlının meclisteki vekilleri sesini yükseltmesi gerekiyor. Aydın çiftçisinin seracılıkta kullanması gereken sıcak suyun jeotermal firmalarından sağlayabilmesi için şart olan yasal düzenlemeler için halkın vekaletini üstlenenler görevlerini layıkıyla yapması lazım.
Aydınlı bu zenginliğin bekçisi değil, sahibidir. Aydınlılar, bu zenginlikten ısıtma-soğuta ile termal turizmiyle kışın yetiştireceği örtü altı domatesi ile sahibi olduğunu göstermeli. Şaun ki konumda Aydınlılar bu zenginliğin sadece bekçiliğini yapmaktadır.