İnsanlar farklı kültürler öğrenmeye ya da başka yerleri görmeye başlayınca; zihinlerinde büyük büyük değişiklikler yaşıyorlar. Memleketlerinden ayrılan kişiler, farklı şehirleri görünce emin olun ki farklılıkları sezebiliyorlar. Vizyon meselesi tamamen, vizyonunuzu arttırıyorsunuz; başka vilayetler gördükçe. Sivas’ta kaldığım süreçte, çeşitli illerden gelen kimselerle tanışınca bu kanıya varmış oldum. Sivas, tarihini koruyan bir il. Gezilecek medreseleri, müzeleri var. Peki bu medreseler ya da müzeler kimlerin sayesinde oldu? Ya da kimlerin sayesinde yaşatılıyor? Tabii ki yerel yöneticiler tarafından. Şimdi gelelim Yenipazar’a? Sadece Yörük Ali Efe Evi Müze’miz kaldı. Pidemiz, yel değirmenimiz var. Tamam, bunlarla da övünebiliriz ama Orthosia Kültür Müzemiz ne oldu? Yenipazarlı vatandaşlarımızın vermiş oldukları anne-baba-dede-nine yadigarları ne oldu? Neden sahip çıkılmadı/çıkamadık? 
KAÇ KİŞİ? Evet, Yenipazar Orthosia Kültür Müzesi bazı sebeplerden dolayı kapatıldı. Müzenin eşyalarının bir kısmı ise; Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçeye yapılan Yenipazar Atatürk Kültür Merkezi’ne götürüldü. Peki kaç kişi biliyor, tarihi eser diyebileceğimiz eşyaların orada olduğunu? Kaçımız gittik? Kaç kişiye tanıttık eşyalarımızı?
ÜNİVERSİTENİN NÜFUSU DÜŞÜYOR Yenipazar'ı ayakta tutan bir diğer objemiz, üniversitemiz. Adnan Menderes Üniversitesi Yenipazar Meslek Yüksek Okulu'nda toplamda 10 bölüm ders seçimi yapılmışken; şu an itibariyle 5 bölüm birinci öğretim ve 2 bölüm de ikinci öğretim ders yapmakta. Yani 3 ikinci öğretim bölümü kapatılmış durumda. Peki niçin?  Öğrenci kardeşlerimiz ya kaydını sildirmiş ya da okulu dondurmuş. Şimdi size bir soru yöneltmek istiyorum: NEDEN? Niçin tutamıyoruz öğrencileri? Kredi Yurtlar Kurumu'na bağlı bir adet kız öğrenci yurdu var. Peki bir tane de erkek öğrenci yurdu getirtseniz ya siyasiler, yerel yöneticiler. Üniversite öğrencilerine yönelik değişik aktiviteler, kurslar hizmete geçirseniz ya. Üniversitemizin öğrenci nüfusu git gide azalıyor. İçler acısı durumumuz. 
SÜRÜCÜLERİMİZ, EHLİYET ALABİLMİŞ AMA... Sakin Şehir (Cittaslow) unvanını zaten pek takan yok. Allah’tan bir tabelası var girişte. Merak eden de araştırırsa, öyle öğreniyor sakin şehir olduğumuzu. Sakin şehir felsefesi ile yaşamaya çalışmıyoruz ki bunu her türlü örnekle açıklayabilirim. Yenipazar caddelerinde insandan çok araç göreceğinize eminim. Atatürk ve Yörük Ali Efe Caddesi'nde yayaların da sürücülerin de işi gerçekten zor. Nasıl kolay olsun ki? Sağ tarafta araç parkı yapılmış. Soldan kamyon gelir, sağdan da yine araç gelsin. Al sana sıkışıklık. Neyse trafiği konuşmaya pek gerek yok ya.
"NE YAPIYORUZ?" Kimse darılıp, gücenmesin ama geriye gidiyor sakin şehrimiz. Niçin geriliyor peki? Aydın-Denizli Karayolu’nun 8 kilometre içerisinde kaldığımızdan dolayı mı? Hayır, biz Yenipazarlılar olarak kendi menfaatlerimizi düşündüğümüzden. “Çorbam kaynasın, hanımım şuradan para getirsin, çocuğumu buraya işe aldırayım.” Bu kafalar da herkes. Ama kimse biz gençleri düşünmüyor. 20-30 yıl sonraki Yenipazar’ı kimse düşünmüyor. Çivi çakılmıyor be Yenipazar’a. İstihdam gücü git gide azalırken; yerel yöneticiler de pek varlık gösteremiyor. Yazılarımda herhangi bir kişiyi ya da kurumu kötüleme amacında değilim ama herkes de bir kafasını toplasın. “ne yapıyoruz?” desin. 
LİSE MEZUNU Bİ İHTİMAL, ÜNİVERSİTE ÇOK ZOR Her belediye başkan adayları seçim vaatlerinde atıp, tutuyor. Adayları da geçtim, aday adayları bile esip gürlüyor. Fakat bazı konuları kaçırdıklarını bilmiyorlar. Başkan adayları sadece 5 yıllık ya da 10 yıllık vaatler söylüyorlar. Kardeşim bize en az 50 yıllık vaat lazım. Yenipazar’da uzun zaman istihdam gücüne arttıracak katkılar yapın. Biz de rahatlıkla yaşayalım Yenipazar’da. Ben size söylüyorum, bu kafayla gerileyen Yenipazar’da 50 yıl sonra orta yaş ve yaşlılar grubu kalacak. Gençler hep göç edecek ilçeden. Lise mezunu olan gençler belki kalabilir ama üniversite okuyan hele ki 4 yıllık fakültelerden mezun olan nesil, hep göç edecek. Ahanda yazdım bunu buraya!
YA PİDEMİZ OLMASAYDI... Yenipazar’ımızın değerini bilelim. Gözler önünden yavaş yavaş düşürüyoruz. Pidemizin de ismi duyulmamış olsa ilçeye gelir getirecek bir obje kalmayacak. Turlar sağ olsun sadece Yenipazar pidesine geliyor. Yörük Ali Efe Evi Müze’miz zaten ücretsiz. E, ilçeye nereden gelecek gelir? Pideciye gelen misafirlerimiz de pide dükkanlarının önüne araçlarını park ediyorlar. Başka esnafa para bırakmadan hop gidiyorlar. Ama şöyle ilçeyi yaya olarak gezebilseler de farklı esnaflara da girseler, görseler. Yok, illa araçları pide dükkanlarının önüne koyulacak; trafiği alt üst edecekler. Her şey vizyon meselesi tamamen. Neyse hayırlısı bakalım!
MASA VE ORTAK ÇÖZÜM  Tekrar belirtmek isterim ki yazımda sadece bir kişiyi ya da bir kurumu hedef almadım. Memleketimin gerilemesine izin vermek istemiyorum. Sakin şehir unvanını kazanan bir Yenipazar, böyle gerilere gitmemeli. İnşallah bu yazıdan sonra yerel yöneticiler ve siyasiler bir faaliyet içine girerler. Bir masa etrafında toplanarak ortak çözümler üretirler. Bugünlük bu kadar diyeyim ve sözü sizlere bırakayım. Kendinize çok iyi bakın…