Sanırım pandemi ile birlikte bazı şeylerden iyice uzaklaştık. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımla Aydın’da sinemaya gittik film izleyelim diye önceleri sıralar olurdu hatırlıyorum da 1996 yılıydı ailecek Saray Sinemasında Eşkıya filmine gitmiştik, o sokağı bilirsiniz inanın o sokakta yürüyecek yer bile yoktu. 20.00’da başlaması gereken film yoğunluk nedeni ile 20.30’da anca başlayabilmişti. Heves ettiğim saray sinemasının olmazsa olmazı Madran Gazoz ve patlamış mısırı kalabalık dolayısıyla alamamıştım bile. Eskiden Cuma günleri Nazilli’ye yeni filmler gelirdi heyecanla beklerdik acaba ne gelecek diye. Film afişi asıldığı zaman hemen arkadaşlarla planımızı yapardık hangi gün gidelim diye.
Şimdi ise ne çok güzel bir film sinemaya geliyor ne de eskisi gibi sıralar oluyor. Gözümüze kestirdik hemen bir film “Bandırma Füze Kulübü” Türk gençlerinin fezaya gitme hikâyelerini anlatıyor. Film biraz Amerikanvari anlatılmış o yüzden gerçek etkisini bir Türk olarak alamadım ama filmin genel konusu olarak tabii ki gurur duydum. Ne kadar başarı dolu bir tarihimiz var. Neslimiz ilerledikçe tembelleşiyor ve en ufak engelde pes ediyor.
Neyse film ile ilgili fazla bir spoiler vermeyeyim fakat tavsiye ederim. Bunlardan ziyade benim aklıma takılan başka hususlar vardı. Eskiden öğrenci halimiz ve harçlıklarımızla gittiğimiz sinemada fiyatları görünce bir afalladım. 2 sinema bileti, 2 patlamış mısır, 2 gazoz 304 TL tuttu, sonrasında arkadaşım Ali dedi ki birader su içer misin? İnanın kararsız kaldım ama al hadi içelim dedim 2 adet 500ml su 28 TL tuttu. Total olarak 332 TL ödedik. Ekonomiden habersiz yaşayan birisi de değiliz ama neden bu fiyatları bu kadar abartılı tutuyorlar anlamadım. Sonra neden sinemaların boş olduğunu anladım; sinemada film izleme keyfi bile bir ailenin 1 haftalık kısmen de olsa temel mutfak ihtiyaçlarını karşılayacak kadarmış meğer. 2 adet su 28 TL olur mu? Tamam, belki de bilet fiyatları konusunda haklılar pandemi döneminde en çok etkilenen sektörlerden bir tanesi sinema sektörü lakin sinema salonunda 5 kişi de olsa 150 kişi de olsa o film oynayacak. Biraz daha makul olması karlarını daha da artırır görüşündeyim. Ayrıca aklıma takılan diğer bir soru ise; bu şuursuz rakamları kim belirledi tabii şimdi siz niye aldınız diyeceksiniz o an nutkumuz tutuldu sanırım :) Almanlar bu günleri görmüş olacak ki Alman Usulü diye bir şey çıkartmışlar :) bende artık Almanların yaptıklarını yapma taraftarıyım yoksa halimiz nanay…
Tüm dünyada kaçak yayınlar profesyonel biçimde veriliyor. Orijinal yayından 1 tık kalitesi düşük ama kimin umurunda o kadar para harcamak yerine bedava izlemeyi tercih eder hale geldi. Ayrıca pandemi ile gelişen online yayın platformları da yavaş yavaş sinemanın yerini almaya hatta geçmeye bile başladı. Türk filmleri bile eskiden gişe rekorları kırarken şimdi şu platform da şu kadar izlendim diye seviniyorlar, demem o ki artık yeni Türk filmleri bile sinema salonlarında değil platformlarda yayınlanıyorlar.
Ufak anekdottan sonra asıl konuya dönecek olursak; Forum Aydın’da bulunan sinemadaki bu pahalılık Aydınlılar için üzücü bir durum. Sosyalleşme alanlarımızın maliyetleri arttıkça insanlar doğal olarak uzaklaşıyor. Böylece kapanmaya yüz tutuyor. Bu durum insanların evde kalmasına sonra doğal olarak asosyal nesiller yetişmesine neden oluyor. Artık ailecek, arkadaşlarla toplu olarak gidilen sinemalar kalmadı, onun yerine 24 saat zaten bir şekilde maruz kaldığımız ekran başında film izlemek başladı.
Son olarak yok olmakta olan sinema ve sinemacılık eski günlerine döner. Bizlerde gazozumuzu ve patlamış mısırımızı alırız ve film başlamadan o çalan zil sesi ile heyecanlanırız. ( Tabii makul fiyatlarla :) )