Yapılan bilimsel araştırmalarda, bebeklik dönemindeki yetişkinlik dönemindeki ilişkilerimizi ve dünyadaki varoluşumuzu etkilediği ortaya çıkmıştır.
Yaşamımızın ilk yıllarında, beynimizin ilk önce alt beyin yani ilkel kısmı çalışıyor. Beynimizin sofistike kısmı yani üst beyin ise bebeklik ve erken çocukluk döneminde henüz gelişmiş değildir. Bu yüzden ilk yıllarda tecrübe ettiğimiz hiçbir şeyi yetişkin bir kişi gibi mantık ya da sebep sonuç ilişkisiyle anlama şansımız yoktur.
*Alt kat yani ilkel kısım nefes alma, duyma, beslenme, uyuma ve hayatta kalmak gibi daha ilkel fonksiyonları barındırıyor. Alt beynin kablolanması doğuştan, yani hazırdır. Uyumayı, beslenmeyi, nefes almayı öğrenmiyoruz. Memeyi ağzına aldığında besleniyor. Çünkü emme refleksi çalışıyor. Üst kat, sofistike kısım ise beynin mantık yürütme, planlama, konuşma, karar verme ve en önemlisi de dürtü kontrolü gibi davranış regülasyonlarını içerir. Şimdi alt kat hazır, Üst katı ise tavırları, davranışları ve tutumlarıyla ebeveyn inşa ediyor. Nasıl oluyor bu inşa süreci? 100 milyar nöron, yani sinir hücresi ile geliyoruz dünyaya. Bu nöronlar yaşadığımız tecrübelere göre aralarında bir network ağ oluşturuyor. Eğer Ebeveyn güven verirse, bebek her sinyal verdiğinde onun ihtiyacını karşılarsa bu dünya güvenilir, ilişkiler güvenilir şeklinde düşünce kalıplarını içeren ağlar oluşur, bebeğin beyninde. Tam tersini yaşarsa bu dünya ve ilişkiler güvensizdir diyen ağlar oluşur. Bu ağlarda yetişkinlik dönemi ilişkilerimizi etkiler.
*Bu konuyla ilgili yapılan bazı araştırmalardan bahsetmek istiyorum. 2. Dünya savaşından sonra ve Romanya da Çavuşesku dönemlerinde yetimhanelerdeki çocuklarla ilgili Harvard üniversitesi tarafından araştırmalar yapılıyor.
Sadece beslenip temizlenen ama sevgi gösterilmeyen, dokunulmayan, bu çocukların fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmasına rağmen zamanla gelişimlerinin yavaşladığı ve bazılarının da öldüğü gözlemleniyor. Bu da beynin gıdasının ilişki ve bir öteki ile bağ kurma olduğunu gösteriyor. Size bebeğe sevgi gösterip şımartma diyenler olursa hemen kaçın zira beynin gıdası ilişkidir ve onu aç bırakmayın.