Enflasyon kaynaklı araç fiyatlarının erişilmeyecek noktalara ulaşmasının ardından, otomotivde ÖTV konusu gündemi meşgul etmeye devam ediyor.
Özel Tüketim Vergisi olan bu vergi, adı üzerinde özel tüketime yönelik olması gerekirken beyaz eşya, araba hatta gazozdan dahi alınıyor.
Gündeme otomotiv sektöründen geldiği için bu alanda incelememize devam edeceğiz. ÖTV düşüşünden önce gelin araçlardaki ÖTV oranlarını hep birlikte bakalım. Otomobillerde motor silindir hacmi ve matrah denilen aracın çıplak fiyatına göre vergilendirme yapılıyor. Yüzde 45 ÖTV ile başlıyor aracın silindir hacmi ve matrahı arttıkça yüzde 220’ye kadar çıkıyor.
Matrah üzerine ÖTV eklendikten sonra yüzde 18 KDV hesaplandığını, verginin de vergisi olduğunu hatırlatayım.
Döviz kurunun artışına ek olarak küresel emtia ve enerji fiyatlarının artışı ile birlikte matrahlar yani çıplak fiyatlar TL bazında sürekli artmaktadır. Matrah artışı ile birlikte tüketiciye etkisi daha fazla olmaktadır. Çıplak fiyatı 120 bin TL altında olan bir otomobil yüzde 45 ÖTV dilimindeyken, aracın fiyatı döviz ya da emtia fiyatları kaynaklı yüzde 5 zamlansa bile tüketicide yüzde 5’ten daha fazla bir zamma karşılık gelmektedir. Çünkü yüzde 45 dilim yerine bir sonraki dilim yüzde 50’ye girmektedir.
Mevcutta yüzde 45’lik dilim sonrasında yüzde 50, yüzde 60 ÖTV dilimleri geliyor. Bu ÖTV dilimlerine girecek herhangi bir araç yok. yüzde 70 ÖTV’de ise çok az araç kaldı.
Özellikle üst dilimdeki ÖTV’li araçlarda vergilendirme sisteminden dolayı arabanın çıplak fiyatının yaklaşık 4 katı kadar ücret ödemeniz gerekmektedir.
Peki ÖTV kaldırılırsa fiyatlar düşer mi?
Piyasa da 0 km araçların bulunurluk sorunu olduğu için fiyatlar kâğıt üstünde düşer ancak vatandaşa yansımaz. Hatırlarsanız gıda fiyatlarında da KDV düşürülmüştü ancak fiyatlarda kalıcı bir düşüş olmamıştı. Enflasyonun çok düşük seviyelerde olduğu, yüksek enflasyon beklentisinin kırıldığı bir dönemde ÖTV düşürmek çok daha doğru bir hareket olacaktır. Ancak bugünlerde düşürülürse de, enflasyon çok düşük seviyelerde olacağı zamanlara ÖTV’siz ya da düşük ÖTV oranları ile gireriz. Devlet bütçesindeki ÖTV geliri beklentisi ve cari açıktan dolayı kısa vadede düşüş beklemiyorum. Ancak seçim dönemi her şeye gebe.
Ancak bugün ya da yarın ÖTV kesinlikle düşürülmeli, araç sahibi olmak özel tüketim olmamalıdır.