Güzel ülkemin her noktası birbirinden kıymetli zenginliğe sahip. Bu güzelliklere ev sahipliği yapan en güzide yerlerden birisi de canım Aydın’ımız. Bence ismi en güzel şehir. Dünyada kaç şehir vardır ki adında bilimin kokusuna yer versin? Kaç şehrin adında o şehrin zekasına ve bilime yer verilmiştir merak ediyorum.
*Temmuz ayında Çanakkale’ye kara yoluyla seyahat ettim. Bu yazıyı o yolda dikkatimi çeken bir gerçek üzerine yazmaya karar verdim. Ege kıyısı boyunca devam eden güzel bir yol var. Herkesin bu yolda molalar vererek seyahat etmesini isterim, mola verip, gezip görebileceğiniz birbirinden güzel yerler var. Fakat benim dikkatimi çeken esas nokta bu güzellikler değil. Bu yolda sırasıyla İzmir, Balıkesir ve Çanakkale’nin ilçelerinin içinden geçiyorsunuz. İlgimi çeken nokta şu oldu: Bu ilçelerde kullandığınız yolların kenarında ilçelerin yöresel markalarının reklamları vardı. Bu reklamların çoğunluğu ise zeytin ve zeytinyağı üzerindeydi. *Hatta peyniriyle ünlü Ezine’de bile yöresel zeytinyağı bildiren reklam tabelaları vardı. Her zeytinyağı tabelasını gördüğümde istemsizce ‘‘Aydın zeytinyağı kadar olamaz!’’ dedim içimden. Ama bu kıyı şeridini takip eden Aydın’da, çok kaliteli zeytin ve zeytinyağını anlatan, Aydın’ın bir zeytin diyarı olduğunu gösteren kaç tabelamız var bizim?
Evliya Çelebi tarafından ‘‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akan Aydın’’ diye tanımlanan bu güzel şehrin kendisini tanıtmaya çok ciddi derecede ihtiyacı var. Mütevazı insandır, Aydın halkı. Anlatmaktan çok, dinlemeyi sever. Ama bu kadar susup dinlemek fazla. Çıkardığı binlerce değeriyle bugüne kadar bilime birçok noktada ışık tutan, felsefenin doğduğu bu toprakların insanlarının Aydın’ın güzelliklerini tüm dünyaya anlatmaları gerektiğini düşünüyorum. Küçümsemiyorum ama dikme fidanlarla oluşturulan zeytin bahçelerinin övüldüğü yerde Aydın’ın doğal olarak deyim yerindeyse kendi kendisini aşılayıp çoğaltan zeytinleri için şiir yazılsa az kalır. Bizim zeytinimizi, zeytinyağımızı Aydın’ın markalarıyla dünyaya üzerinde Aydın ismine yer vererek dağıtmamız gerekir. Bu güzel şehir ve güzel insanları, bu değeri fazlasıyla hak ediyor.
Ben kendi gözlemimi sizlerle paylaşmak istedim. Aydın’da birbirinden önemli onlarca kıymetli ürün var. Zeytin, bunlardan sadece biri. Bizler, atalarımızdan miras, dünyadan bize armağan bu değerlerin hakkını en şekilde vermeliyiz. Biz, bunu iyi bir şekilde yapalım ki dünya AYDIN bir yer olsun!