Uhud Savaşı, 23 Mart 625 yılında gerçekleşmiş olan bir savaştır.
Uhud Savaşı, Müslümanların ilk yenilgi yaşadığı bir savaştır. Kazanılacak olan savaşın okçuların tepeyi terk etmesi ile birlikte birden aleyhe döndüğü bir savaştır. Uhud Savaşı, bundan dolayı İslam tarihi açısından oldukça önemlidir. Okçuların yaptığı hata ise bundan sonraki savaşlar için ders niteliğinde olmuştur.
Uhud Dağı’nın eteklerine gelince, düşmanın gelip dağın ön tarafına doğru konuşlandıklarını görünce, Efendimiz (s.a.v.) de en uygun bir şekilde askerlerini yerleştirmiş, stratejik bir konumu olan Ayneyn geçidine ise Abdullah b. Cübeyr komutasında elli okçu görevlendirmiş ve onlara şöyle talimat vermişti: “Ne şart ve durum olursa olsun asla burayı terk etmeyeceksiniz. Bizlerin cesetlerinin yaban kuşlar(akbabalar) tarafından parçalandığını görseniz bile yerinizi bırakmayacaksınız.”
Kureyşliler Medine'ye doğru hareket etti. Müslümanlar Kureyş ordusuna göre bir hayli az bir sayıya sahipti. Kureyş ordusu Müslümanlara doğru hücum etti. Müslümanlar bu ilk çarpışmada kayıp verse de Kureyş ordusunun kaybı daha fazlaydı. Kureyş ordusu ilk taarruzda verdiği kayıp ile birlikte toplu bir şekilde geri çekildi. Müslüman ordusu ise Kureyş ordusuna doğru hücum etti.
Müslüman ordusundaki tepeye yerleştirilen okçular ise erken davranıp tepeyi terk ettiler. Ardından ganimet toplamak için savaş alanına doğru gittiler.
Okçuların mevzilerini terk ettiğini gören bir takım Kureyş ordusu okçular tepesine doğru hareket etti. Ardından ganimet toplamaya koyulan Müslüman ordusunun arkasından şiddetli bir saldırı başlattılar. Müslüman ordusu artık iki taraftan da kıstırılmış bir vaziyette idi. Bunu gören ve geri çekilen Kureyş ordusu da geri dönerek Müslüman ordusuna hücum ettiler.
İslam ordusu bu saldırıda büyük kayıplar veriyordu. İslam ordusu komutanı olan Hz. Hamza ise burada ki bir mızrak darbesi ile birlikte hayatını kaybetti. Kureyş ordusu Müslüman ordusuna büyük kayıp verdirdi. İslam ordusu ise Uhud dağına doğru geri çekilmeye başladı. Bu savaşta Hz Muhammed (sav) yaralanmıştı. Müslüman ordusu ise Hz. Muhammed'i de alarak geri çekilmeye başladılar. Böylece bu savaşı okçuların tepeye terk edilmesi sonucunda Müslüman ordusu kaybetmişti.
Hac görevini ifa eden hacılarımız, umrecilerimiz Medine’de bulunan Uhud Şehitliği ve hemen yanında bulunan ve Uhud Savaşının yapıldığı alan ve Okçular Tepesini ziyaret ederler.
İşte bu ziyaretlerden birinde kafile başkanı hocamız Uhud savaşı hakkında bilgi verdikten sonra kendisini meraklı gözlerle dinleyen hacılara Uhud Dağı ve Okçular Tepesine uzun uzun bakarak sordu?
-Muhterem Hacılar Uhud Savaşı'nda Müslümanların yenilmesinin sebebi Okçular Tepesinin terkedilmesi olmuştur. Şimdi size 10 puanlık bir soru soracağım.
- Okçular Tepesini terk eden sahabeler kimdi?
Cevap yok..
Tekrar etti
- Okçular tepesini terk eden sahabeler kimdi?!!!
Sonunda cemaat mahcup bir şekilde;
- Bilmiyoruz hocam.. dediler.
İşte o an her birimizin beynini, kalbini titretmesi gereken şu kelamlar döküldü dilinden..
Okçular tepesini terk eden sahabeler kimdi?
İnanın bunu ben de bilmiyorum..
Aslında hiç kimse bilmiyor!
Bu asla İslam tarihinde de yazmaz..
Hatta o okçular kimdi öz çocukları da bilmez, hanımları da bilmez.
Çünkü Ashab-ı kiram kimseye söylememiş, saklamış!
Radiyallahu Teala Anhum Ecmain..
Ağızlarından bu konu hakkında hiçbir şey çıkmamış.
Hatta ve hatta yıllar sonra Cemel, Sıffın gibi hadiselerde birbirlerine ters düştükleri vakitlerde bile;
- Sen zaten Uhud'da da tepeyi terk etmiştin!" dememişler!
Orada dahi birbirlerini hataları ile vurmamışlar.
Ya Rabbi..
Bu nasıl bir ahlak..
Bizler Uhud'un aslında bir yenilgi değil zafer olduğunu yeni anladık..
Bu ne edeb..
Birbiri hakkında konuşmak için en ufak bir fırsatı kaçırmayan, hatta "amaan olanı söylüyorum, benim niyetim temiz" diye nefsini aldatıp ağzından akan kardeşinin ölü etinin kanlarını temizleyeceği en ufak bir fırsatı kaçırmayan bizlerin buradan alacağı çok ders var...!!
Rabbim bizlere ders almayı, ibret almayı nasip etsin…
31 Temmuz 2022 tarihinde yeni bir hicri yıla giriyoruz. Hicri 1444 yılına Muharrem Ayı ile Merhaba diyoruz. Yeni hicri yılınız mübarek olsun.
Cuma'nın selamı, rahmeti ve bereketi hepinizin üzerine olsun.