Yıllardır gündemden düşmeyen, üzerine araştırmalar yapılan, makaleler/kitaplar yazılan şekerin fazla tüketiminin sağlığımız için zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat söz konusu onu hayatımızdan çıkarmaya geldiğinde işte bu noktada başarısız olabiliyoruz. Çünkü sadece çay/kahveye eklediğimiz şeker ile kalmıyor; hemen hemen tükettiğimiz besinlerin tümünde şeker bulunuyor. Kek, kurabiye, tatlıdan aldığımız ambalajlı ürünlere kadar hepsi sağlığımız için zararlı olan şekeri çokça içermekte. Peki hayatımızda büyük bir yeri olan şekeri hayatımızdan neden çıkarmalıyız? Sizin için 8 maddede derledim; Daha güçlü bir hafıza için
    Uzun süre aşırı miktarda şeker tüketmek  beyinde hücreler arasındaki iletişime zarar vererek; Alzheimer ve benzeri nörolojik hastalıkların gelişimine neden olabilir. Daha güçlü bir hafızaya sahip olmak için şeker tüketimi en alt seviyede olmalıdır. Daha iyi bir cilde sahip olmak için     Vücutta iltihap varlığı akne oluşumunu tetiklemektedir. Şeker tüketimi de vücutta iltihap oluşumuna neden olarak ciltteki aknelerin artmasına neden olur. Ayrıca şeker cildin kolajen ve elastin yapısını bozarak, yaşlanma sürecinin hızlanmasına da neden olur.
Daha iyi bir uyku için
    Şeker tüketimi, bir stres hormonu olan kortizolün vücutta salgılanmasına neden olur. Bu durumda uyku düzeninizi olumsuz etkileyebilir. Daha tok hissetmek için     Şeker tüketildiğinde kan şekeri hızlıca yükselir. Kan şekerindeki bu ani yükseliş, hızlı bir düşüşle sonuçlanır. Hem şekerin protein ve liften fakir olması hem de kan şekeriniz üzerinde ani dalgalanmalara neden olması erkenden acıkmanıza sebep olur. Daha tok hissetmeniz için şeker ve şekerli besinleri hayatınızdan çıkartıp, yerine lif(posa), protein ve kaliteli yağlardan zengin besinleri tercih etmenizi öneririm.
Daha enerjik hissetmek için
    Enerjiniz düştüğünde veya canınız tatlı şeyler tüketmek istediğinde, yüksek miktarda şekerli besinler tüketmek anlık olarak size enerji sağlasa da bir süre sonra tembelliğe sebep olur. Bu nedenle doğru karbonhidratlardan ve proteinden oluşan bir öğün yapmak, sizin daha dinç hissetmenizi sağlayacaktır. Örneğin; 1 orta boy şeftali ve 1 su bardağı süt/kefir gibi besin öğeleri bakımından zengin besinleri tercih edebilirsiniz. Güçlü bir bağışıklık sistemi için
    Tadını çok sevdiğiniz, yediğinizde mutlu olduğunuz şeker ve şekerli besinler maalesef bağışıklık sisteminizi baskılayarak sizlerin enfeksiyonlara daha yatkın hale gelmenize neden olur. Bu yüzden ne kadar az şeker o kadar güçlü bir bağışıklık sistemi demektir. Diyabet, obezite, karaciğer yağlanmasına karşı korunmak için     Şekerin fazla tüketimi uzun vadede kronik sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Şeker, kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olarak insülin direnci ve diyabeti tetikleyebilmektedir.  Şeker içeren yüksek kalorili besinler tüketildiğinde, günlük alınan kalori miktarı da artar ve bu durum obeziteyi beraberinde getirir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, diyabet ve obezite de karaciğer yağlanmasının en önemli nedenlerindendir.
Kalp hastalıklarının ve bazı kanser türlerinin gelişimini önlemek için
    Günümüzde ölüm nedenlerinin en başında kalp hastalıkları gelmektedir. Bunun nedenlerinden biri de gün geçtikçe artan şeker tüketimidir. Şeker bildiğiniz üzere vücutta yağlanmaya neden olur. Bunun yanında hem kan kolesterolünün hem de kan basıncının(tansiyonun) artmasına neden olarak kardiyovasküler hastalıklar yönünden risk oluşturur.   Hastalık riskinizi azaltıp, yaşam kalitenizi artırmak kısacası konforlu bir hayat sürmek için şekeri ve şeker içeren besinleri hayatınızdan çıkartmanızı öneririm. Tamamen çıkartamıyorsanız da tüketim sıklığını ve miktarını azaltmanız da büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.