Kafanız sürekli partnerinizin sizi sevip sevmediği ile meşgulse aynı zamanda bir ilişkide yeterli olma halinizi sıklıkla sorgulayan bir kişiyseniz kaygılı bağlanma stiline sahipsinizdir.
Mary Ainsworth’ün bağlanma ilişkileri ile ilgili yaptığı deneyde; kaygılı bağlanan bebekler odada anneleri var ve oyun oynuyorlar. Annelerinin odadan gittiğini görünce ağlıyorlar anne geri geldiğinde ise kucaktan inmiyor, tekrar oyuna dönemiyor, sakinleşemiyorlardı. İşte bu bebekler büyüdükleri zaman; ne zaman sevgi alacağını bilmez, çocuk gibi partnerinin etrafında pervane olur. Kafası her an partnerinin onu sevip sevmediği ile meşgul olur. Hep ilgi beklerler ve ayrılıklar onlar için çok zordur.
*Partnerlerinin onları sevmeyi bırakacağından endişe duyarlar. Partnerleri kendilerinden uzak olduğunda bir öteki ile ilgileneceğinden korkarlar. İlişkileri hayatlarının odak noktasıdır ve ilişkilerine dair çok düşünürler. Hızlı bağlanırlar. Partnerlerinin ruh halinden çok çabuk etkilenirler. Terk edilirse bir daha kimseyi bulamayacaklarını düşünürler. Yeterince çekici, zayıf akıllı eğlenceli değilim diye endişe duyarlar. Bir tartışma anında meseleyi konuşmak yerine tepkisel davranır ve sonra pişman olacakları davranışlarda bulunurlar. İlginizi dikkatinizi canlı tutmak için bir kısmı bilinçli bir kısmı bilinçsiz oyunlar oynarlar, onu neyin rahatsız ettiğini ifade etmekte zorlanır sizin tahmininize bırakırlar. Trip atar, ilişkide bazı şeyleri kişisel algılamamakta zorlanırlar. İlişki içinde olmadığında mutsuz insanlardır.
*Eğer Partneriniz kaygılı bağlanma stiline sahipse sizin zaman zaman bazı davranışlarınızı ilişki için tehdit olarak yorumlar. Bu durumdan çok endişelenir. Bir birim tepki vermesi gereken bir duruma on birim tepki verebilir. Sıkıntılarını etkin bir şekilde ifade etmek yerine tavır koyar, olay yaratır, tepki verir. Bu durum bir süre sonra size korkutucu gelir, ilişkiden vazgeçmek istersiniz.
*Ama ilişkiden vazgeçmeden önce, kaygılı bağlanan kişiye karşı yeterince duyarlı ve korkularını yatıştırma da etkili olursanız ve güven ihtiyaçlarına karşılık verirseniz iyi bir partner olurlar. Dahası zamanla korkularını ve duyguları daha iyi ifade etmeyi öğrenirler. Ve böylece sizin de acaba ne oldu şimdi? Niye kızdı yine, ya da niye üzüldü gibi tahmin etme durumunuz gittikçe azalır.