Bu dünyada ayaklarımızı yere tam bastığımızı hissettiğimiz, iç huzurumuzun yerinde olduğu, daha güzel nefes alabildiğimiz güvenli bağlanma sitilini bu yazımda anlatacağım. Diğer bağlanma stillerini de bundan sonraki haftalarda aktarmaya çalışacağım.
Öncelikle Mary Ainsworth’ün deneyinde güvenli bağlanan bebekler anne ayrıldıktan sonra huzursuzluk hisseder. Fakat anne geri döndüğünde neşelenir, etkileşimde bulunur, oyunlarına geri dönerler. Zira güvenli bağlananlar bağlandıkları bireye itimat ederler. Geri döneceğini bilirler. Bu sebeple de kendilerini güvende hissederler.
Bu bebekler büyüdüklerinde partnerlerinden sevgi alma ve verme konusunda rahattır ve dengelidirler
*Partneriniz güvenli bağlanma stiline sahipse bu tür insanlar yakın olmak ister, aynı zamanda reddedilmeye, terk edilmeye de büyük tepki göstermezler. Üzülür, öfkelenir üzüntüsünü yaşar ama ortalığı yakıp yıkmaz. Mesajlarını, duygularını tarafa doğru ama suçlayıcı olmayacak şekilde ileten iyi iletişimcilerdir. Yaşanılan ilişkinin kötü gitmesinde yüzde bir bile olsa kendi payına düşen sorumluluğu kabul edebilir, değiştirebilir biten ilişkiyi daha mutlu olmak için bir deneyim olarak görebilir ve önlerine bakarlar. Güvenli bağlanan bir partneriniz varsa size yakın olmaları konusunda uğraşmak zorunda değilsinizdir. Yakınlık size zaten doğrudan verilir. Buda ikinizi birden özgür kılar hayatın tadını çıkarır ve birlikte büyürsünüz. Partnerleri konusunda içten gelen bir kabulleri vardır. Bir ilişkide iyi olma halinin kendi ellerinde olduğunu ve tam tersinin de geçerli olduğuna inanırlar. Yani birbirlerinin kalbine karşılıklı yatırım yapmaları gerektiğini bilirler. Sevginin tek başına değil birlikte inşa edilen bir şey olduğunun bilincindedirler.
*Çatışmalarda sizin bakış açınızı dinler ve ikiniz içinde uygun bir yol bulmaya çalışırlar. Bazı tartışmaların kazanılamayacağını, kazanılanın sevgi saygı ve şefkat olduğunu bilirler. Bir ötekinin varlığına saygı duyarlar. Yakınlık daha fazla yakınlık getirir, oyunlar oynamazlar.
Bağlanma stiliniz güvensiz ya da kaçıngan ise her yeni anda ve kararda güvenli bağlanmanın elementlerini pratik ederek, istediğiniz şekilde değiştirme şansınız vardır. Bunun için kendinizi ve bağlanma stratejilerinizi fark edin. Oyunlarınızı, manipülasyonlarınızı fark edip terk edin ve tepkilerinizi tanıyın. Edebiyat ve sanatla uğraşın, Yine kitaplar okuyarak, danışmanlık ve terapi desteği alarak, çevrenizde rol modeliniz olabilecek, güvenli sakin içten ve cesur insanları gözlemleyerek de değiştirebilirsiniz. Öğrendiklerinizi etrafınızda ilgilenenler varsa onlara da anlatabilirsiniz. Başkalarına anlatınca, hem kendiniz daha iyi öğrenirsiniz, hem de karşılıklı bir kolektif bilinç oluşturur, toplum sağlığına da hizmet etmiş olursunuz.