Geçtiğimiz günlerde bir AK Parti üyesi bir vatandaş, CHP Milletvekili Süleyman Bülbül’le yolda karşılaşmasından ekonomik gidişattan memnun olmadığını söyledi. Kısacası üyesi olduğu partiden şikayet etti. Sosyal medyada destek de aldı eleştiri de. Yalnız onu dinleyen muhalefetin, bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirilmesine anlam veremedim. Eleştirenlerin argümanlarından biri, “Ekonomik kriz tüm dünyada var” minvalinde şeylerdi. Şunu düşündüm öyleyse AK Parti İlçe Yönetimi parti üyesi bir kişiye bu argümanı zamanında niye anlatamadı. Onu partiden şikayet eder konuma neden getirdi. Burada önce AK Parti İlçe Yönetimini eleştirmek gerekir. Parti üyesi bir kişiyi sokakta gördüğü muhalefet partisi milletvekiline dert yanacak hale getirdiği için.

HALKTAN UZAKLIK DİKKAT ÇEKİYOR

AK Parti Milletvekilleri sık sık Karacasu’ya gelip daraltılmış ve genişletilmiş danışma meclisi toplantıları yapıyorlar. Parti teşkilatı mensuplarıyla ilişkileri sıkı tutmak, genel merkezin beklentilerini ve izlediği stratejiyi birebir anlatmak için güzel bir çalışma. Diğer partilere örnek olmalı. Yalnız şu konu dikkat çekiyor. Milletvekilleri ilçenin girişindeki cafeye kadar gelip toplantıya katılıp dönüş yapıyorlar. En son çarşıda ne zaman gezdiler, esnaf ziyareti yaptıkları meçhul. Eğer bunu yaparlarsa Bilal Erdoğan gibi isimler eleştirilerini onlara da birebir anlatabilir. Sonra da parti üyesi muhalefete dert yanıyorsa burada suçu kendi içlerinde aramalılar. CHP ve İYİ Partililerin aksine AK Partili Fuat Meriç düğün dernekler dışında halkın içinde olmamasıyla eleştiriliyor. Son dönemde yönetim kurulu toplantılarının eksik isimlerle yapılması dikkat çekiyor. Belediye kazanıldıktan sonra Belediyeye alınan partide yönetici olan isimlerin başka kurumlarda görevlendirilmeleri de tabanı rahatsız etmiş durumda. Düşünün bu gibi durumların tüm illerde birkaç ilçede olduğunu. Kayıp için partiye dönük eleştiriler için yeterli değil mi?

ARTILAR EKSİLER

Gerek İYİ Parti gerek CHP milletvekilleriyle, il ve ilçe teşkilatlarıyla daha çok halkın içinde görülse de mesela İYİ Parti çekirdek kadrosuyla gündemi yakından takip edip etkili işler yapsa da bu sayede İYİ Partinin bilinirliliği artmış olsa da çekirdek kadroyu genişletemedi. CHP ise yukarıdaki heyecanı tabana yayamıyor. Bu bir eksi olarak durmaya devam ediyor. Onların teşkilat içinde deyim yerindeyse safları sıklaştırma toplantılarına önem vermeleri gerekiyor. CHP genel anlamda son yıllarda oldukça etkin gündem belirleyen zaman zaman hükümetin geç de olsa yaptığı güzel işlerin CHP sayesinde olduğu kabul edilse de bunlar oy oranlarına beklenildiği gibi yansımıyor. Bu konuda televizyonlarda koca koca araştırmacılar bunun sebebini anlayamadıklarını ifade ediyorlar. Bence sebebi yukarıdaki heyecanın tabana aktarılamaması. Tabana aktarılmayınca da kararsız seçmenle birebir temas eden tabandaki üyeler bu heyecanı güzel işleri anlatamıyorlar. Zaten CHP’ye oy vereceklerin izlediği muhalif kanallarda partinin yaptıkları yapacakları anlatılsa da yeterli olmuyor. Burada il ve ilçe teşkilatlarına iş düşüyor. Sosyal medyadan yapacakları paylaşımlarla, kahvehane sohbetleriyle bunları anlatmaları gerekiyor. AK Parti genel merkezin yaklaşımı sayesinde genel siyaseti tabana yaymada aksaklıklara rağmen imkanlarının fazla olmasıyla yine de daha etkili.

İLÇE YÖNETİMLERİ

Genel merkezlerin il ve ilçe teşkilatlarına önem vermemesinden mi kaynaklanıyor yoksa il ve ilçe teşkilatlarındaki isimlerin yetersiz olmasından mı bilmiyorum ama parti içi eğitimin şart olduğunu düşünüyorum. Değişen siyasi stratejiler ve nelerin hangi yöntemle halkla anlatılması gerektiği konularında eğitim verilmeli. İlçe teşkilatlarının genel merkezin attığı adımları, yukarıdaki heyecanı kimseyi ötekileştirmeden kimseye korku salmadan iktidarınmuhalefetin doğruları, yanlışları, çelişkileri sıradan insanların anlayabileceği anlatması gerekmez mi? İstatistiki veriler, dün ne dediler bugün ne yaptılar gibi paylaşımlar… Parti sözcülerinin haftalık yaptığı açıklamalar ile genel başkanların grup konuşmalarındaki etkileyici unsurları kendi takipçilerine anlatmaları gerekmez mi? Tabi burada sözümüz Karacasu üzerinden tüm ilçe teşkilatlarına.

NEDEN BU İSİM TERCİHİ?

Yalnız Karacasu için şunu da ekleyeceğim. CHP İlçe teşkilatının resmi facebook adresinin ismi neden Karacasu Altıok. Bunun CHP Karacasu ilçe teşkilatının 'resmi' hesabı olduğunu partililer dışında kaç kişi anlar. Siyaset içinde olan zaten CHP’ye oy verenler bağlantı kurabilir amaç daha genele hitap etmek değil midir? Yaptıkları paylaşımlarda CHP adını da tekrarlama, bu adı kalıcı hale getirme olanağını kendi elleriyle neden iterler? Elbette Altıok simgesi ve ilkeler tartışılmayacak değerlerdir ama Cumhuriyet Halk Partisi Karacasu İlçe Teşkilatı olarak isim değişikliğine gidilmelidir. ‘Karacasu Altıok’ adı bir fan hesabı adı olabilir ancak. Günümüzde en yakın tanıdıklarımızın isimlerini bile sosyal medyadaki isimleriyle kodlarız.

İKİ KİTAP ÖNERİSİ

CHP İlçe Yönetimindeki isimler genel merkezi daha yakından izlemelidir. Bir de siyasette yöneticiyim diyen herkese her ikisini de Ateş İlyas Başsoy’un yazdığı AK Parti Neden Kazanır, CHP Neden Kaybeder ve Hepimiz Aynı Belediye Otobüsündeyiz, CHP Neden Kazanır, AK Parti Neden Kaybeder” kitaplarını da okumalarını parti binalarından bu kitapları eksik etmemeleri tavsiye ederim. Bu kitabın 320. sayfasında sıradan vatandaşın ‘Ben kazandım’ hissiyatını yaşamasının ne derece önemli olduğundan söz ediliyor. Başarının formülünün, biz ve onlar ayrımı yapmadan ‘Ben kazandım’ hissiyatını yaşayacak kişi sayısını arttırmaktan geçiyor. Diğer türlü biz ve onlar ayrımında debelen dur.

MHP İLÇEDE BELEDİYEYİ KAZANMADAN ÖNCE DAHA ETKİLİYDİ

MHP İlçe Başkanı Murat Uysal ile Belediye Başkanı Mehmet Erikmen’in arasının açık olduğuna işaret eden doneler giderek artıyor. Kulağımıza gelen duyumlar artık kamuoyuna da yansımaya başladı. Murat Uysal’ın Haluk Alıcık’ın değişilmez ismi olmasına rağmen Belediye Başkanı ile mesafeli olmasının sebepleri hakkında çok şey yazılabilir. MHP'li Belediye Başkanını daha çok AK Partililerle görüyoruz. Zeki İnal döneminde tam tersiydi. Sac ayağı hep eksik. Bekleyelim görelim. MHP İlçe Yönetiminde eksilmeler olduğu olabileceği de ifade ediliyor. İlçede iktidar olan bir partinin bu şekilde olmaması gerekir. İktidar olma ihtimalinin olmadığı günlerde ilçede gündem belirleyen, yaptığı etkinlikleri büyük katılımlarla yapan parti bugün yönetim toplayamaz haldeyse faturanın kesileceği isim bellidir aslında. Değişik işler.