Giyilebilir teknoloji örneklerinden olan ve daha çok VR olarak bilinen sanal gerçeklik gözlükleri, bulunduğunuz ortamdan izole kalmanızı sağlayan cihazlardır. Sanal gerçeklik gözlüğünü takan kişi, fiziksel olarak nerede olursa olsun, sanal bir ortamda kendini bulacaktır.
Sanal gerçeklik gözlükleri birçok farklı amaçla kullanılmaktadır. Pilotların eğitiminden, doktorların sanal ameliyatlarına kadar çeşitli kullanım alanı bulunmaktadır. Ayrıca müze gibi bazı kültürel noktaları uzaktan gezmek amacıyla tercih edilen yöntemlerin başında geliyor. En önemli kullanım alanlarından biri ise eğlence sektörü, birçok oyun için deneyimi farklılaştıran bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.
Uzun süre kullanım durumunda gözlerde rahatsızlık olması, dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesidir.
Birçok markanın sanal gerçeklik gözlüğü bulunmaktadır. Alacağınız sanal gerçeklik gözlüğünün hangi marka telefonlarla uyumlu olduğunu dikkat etmekte fayda var. Enflasyon, döviz kuru dolayısıyla fiyatların yükseldiği bir ortamda, aldığınız sanal gerçeklik gözlüğünün kullandığınız telefonla uyumsuz olmasını kimse istemez.
Gelecekte sanal gerçeklik gözlüklerinin birçok ürün ve hizmet için kullanacağını çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Eğitimden sanata, spordan mimariye birçok alanda daha fazla görmeye başlayacağız. Kim bilir belki çok uzak olmayan bir zamanda kiralayacağınız ya da satın almak istediğiniz evleri sanal gerçeklik gözlüğü ile gezeceksiniz. Ayrıca metaverse de kullanım alanlarından birisi.
Sokakta oynayan çocuklardan daha çok evde telefon ya da bilgisayar oyunları ile büyüyen çocuklara tanık oluyoruz. Doğal olarak da hayalleri de değişiyor. Eskiden çocuklar kumbaralarına bisiklet için para atarken bugün sanal gerçeklik gözlüğü almak için para biriktiriyorlar. Dengeli gitmekte fayda var hem bisiklet hem VR gözlüğü hayali kurmalarını sağlamalıyız.
Çocukların hayallerinin gerçekleştiği güzel bir ülke, güzel bir dünya bırakabilmek umuduyla.