Ülkemizde her Türk erkeğinin yapması gereken iki önemli görev vardır. Askerlik görevi ve sünnet olmak :). Askerlik, sağlığı elverişli olan ve yaşı 18’i geçen erkeklerin üstüne düşen bir vazifedir. Gelelim sünnete; yenidoğan döneminden başlayarak okul çocukluğu dönemine kadar tamamlanan bu cerrahi işlem için de sağlıklı olmak gereklidir. Ancak burada karar verici olan anne ve baba olduğu için sünnet yaşı tamamen onların bilgi ve tecrübesine bağlıdır. Sünnet Sağlık Bakanlığı kararı ile sadece doktorların uygulayabileceği bir cerrahi işlem haline getirilmiştir. Sağlık memurları ve diğer sağlık personellerinin artık yasal olarak sünnet yapmaları yasaklanmıştır. Pratisyen hekimlerin bile yapmayı çok tercih etmedikleri, risklerin olduğu bu cerrahi işlemi zaten uzmanına bırakmak akıllıca olacaktır.
En uygun zaman nedir, anestezi lokal mi olmalı genel mi, lazer (termokoter) mi cerrahi mi soruları en sık karşılaşılan konulardır. Yaştan başlarsak, en uygun yaş ilk 6 ay hatta ilk 3 aydır. Bu dönemin özelliği hızlı iyileşme, psikolojik açıdan olumsuz etkilenmeme, lokal anestezinin kesinlikle uygulanabilirliği, ağrı eşiğinin daha yüksek olmasıdır. Tavsiye etmediğimiz yaş aralığı 3-6 yaş arasıdır. Bunun nedeni de ilk ergenlik de denilen fallik dönemin içinde sünnet gibi genital bölgeye yapılacak girişimin çocukta kastrasyon (kısırlaştırma) psikolojisine girmesine neden olabilmesidir. 6 yaşın sonunda bu dönemin bitişi ile birlikte çocuk kendisine yapılacak olan işlemi anlayabilir ve onay verebilir. Daha büyüklerde psikolojik açıdan sorun yaşama ihtimali yok denecek kadar azdır.
Anestezi açısından hastaya göre karar vermek gerekir. İlk aylarda kesinlikle lokal anestezi uygundur. Yapılacak lokal anestezi enjeksiyonundan sonra sıfır ağrı ile sünnet tamamlanır ve en az 2 saat ağrısız dönem elde edilir. Lokal anestezi uygulanamayacak çocuklar, aşırı endişeli, korkutulmuş, hiperaktivite veya sistemik başka bozukluğu olanlardır. Büyük bir çoğunlukta lokal anestezi ile sünnet işlemi yapılabilir. Ailenin çocuğun yanında olup, onu motive etmesi, oyalaması ile anestezinin sözel kısmını yerine getirmiş olurlar. Ağrı ile ilgili kısmını zaten biz yerine getiririz. Genel anestezi de korkulacak kadar riskli değildir. En zor kısmı operasyon öncesi istediğimiz açlık süresidir. Çocukları aç bırakmak anneler için çok zordur. Bu yüzden sabah ilk vaka olarak en küçük çocuktan başlarız ve yaş büyüdükçe çocuklar sıralamada arkaya geçer. Sünnet sonrası 2. saat beslenmeye başlar ve eve gidebilir. Korkan ve psikolojisini kötü yönde etkileyeceğini düşündüğümüz vakalarda genel anestezi kesinlikle tercih edilmelidir. Sünnet gibi hayatta bir defa yaşanacak bir olayı mümkün olduğunca güzel anılarla süslemeliyiz.
Cerrahi sünnet veya diğer yöntemler olarak ayırırsak, çocuk cerrahlarının uyguladığı klasik yöntem cerrahidir. Diğer yöntemler sünneti kolaylaştırmak, hızlandırmak, malzeme kullanımını azaltmak gibi kaygılarla geliştirilmiştir. Bunların daha çok kullanımı ile yan etkileri ve komplikasyonları da zamanla ortaya çıkmaya başlamıştır. Detaya girmeden sonucu söylemek gerekirse; cerrahi yöntem kendisini on yıllardır ispatlamış, yeni cerrahi ipliklerle daha da kozmetik sonuçlara ulaşmış, daha güvenlidir.
Yaz mevsimine girdiğimiz bu günlerde oğlu olan herkesin aklına düşecek bu konuda, en net tavsiyem; bütün eğitimini çocukları ameliyat etmek üzere almış olan çocuk cerrahlarına güvenmenizdir. Diğer branşlarda mutlaka çok güzel sünnetler yapabilir ancak bütün işi çocuk olan birisinin elbette farkı olacaktır. Gelin ucundan azcık alalım :)…