Ülke demokrasi tarihine geçmiş bir başbakan çıkarmış Aydınlılar, hemşehrisi Adnan Menderes ne kadar tanıyor? İnanın Aydınlılar da dahil bu ülkenin insanı rahmetli Menderes’i bir zümrenin tanımamızı istediği kadar tanıyor. Menderes’in bu ülke için neler yaptığını öğrenmek istiyorsanız bir an önce Çakırbeyli kavşağındaki Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’ni ziyaret edin.
Dün, bu ülkede Cumhuriyet döneminde halk iradesine karşılık söz söylemek isteyenlerin yaptığı ilk darbenin 62. yıl dönümüydü. Çok partili dönemde kitlelerin sevgisini kazanmış, yaptıkları ile ülkeyi farklı bir boyuta taşımış rahmetli Menderes’i darağacına götüren demokrasiye hazmedemeyenlerin anlatmak istediği kadar tanıyoruz.
Birinci Dünya Savaşı sırasında yakalandığı sıtma dolayısıyla ölümün pençesinde memleketine gönderilen Menderes’in, sağlık koşulları elvermemesine rağmen Çakırbeyli’deki çiftliğinde Ayyıldız Çetesini kurduğunu ve Yunan’a karşı Aydın’ın düşman işgalinden kurtarılışındaki emeklerini belki de hiç duymadınız. Menderes, İstiklal Madalyalı Kurtuluş Savaşı kahramanıdır.
9 yaşında sahip olduğu 45 bin dönüm arazisinin büyük bir bölümünü savaştan sonra çiftliğinde çalışanlarına dağıtmış cömert bir kişiliktir rahmetli Menderes. ‘Özgürlük istiyoruz’ diye yakasına yapışanlara ‘Başbakanın yakasına yapışıyorsun, bundan büyük özgürlük olur mu?’ şeklinde cevap verebilecek kadar naif bir Aydın beyefendisidir. Radyolardan düzmece mahkemelerin saldırgan hakim savcıları karşısında dahi inceliğini kaybetmeyerek o yumuşak ses tonuyla yaptığı savunmalarla hatırlıyoruz demokrasi şehidini.
Rahmetli Menderes 1960’lı yıllarda millet iradesi karşısında demokrasiye hazmedemeyenlerin o günkü suçlamalarıyla hatırlatılmaya çalışılıyor halen. O gün ‘ordu görev başına’, ‘cesetler yem makinelerinde kıyılıp toz haline getirilmiş’, ‘Kahraman Türk ordusu selahiyeti ele aldı’ başlıklarını atanların torunları bugün hala Adnan Menderes’in memleketi kalkındırmak için açtığı fabrikalar, yollar ve barajları anlatmak yerine Menderes’in berat ettiği bebek davasını ipe sapa gelmez köpek davalarını anlatıp karalama kampanyalarını sürdürüyorlar.
10 yıllık Demokrat Parti döneminde güzel ülkemin dört bir yanında yükselen fabrikalardan pek de söz edilmez. Menderes döneminde ülkemizde yapılan 5 havaalanı, 11 liman, 13 şeker fabrikası, 19 çimento fabrikası, 82 hububat filosu, 5 termik santral, 10’larca baraj yatırımları ve bunlar gibi yüzlerce yatırım maalesef görmezden gelinir. MKE, Et Balık Kurumu, Devlet Malzeme Ofisi, Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığı, ODTÜ gibi önemli kurumların Adnan Menderes’in başbakanlığı döneminde kurulduğunu birçoğumuzda bilmiyordur.
Gerçekten Adnan Menderes’i anlamak istiyorsanız çok kıymet verdiğim Aydın için önemli görevlerde bulunmuş Sayın Özay Özhan’ın Müdürlüğü’nü yaptığı Adnan Menderes Demokrasi Müzesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Ne demek istediğimi o zaman daha iyi anlayacaksınız.