Çine’de zeytinyağı festivaline renkli açılış Çine’de zeytinyağı festivaline renkli açılış

Kuşadası'nda yaşayan mübadilleri bir arada toplayan ve çok sayıda üyesi olan dernek gündeme gelen olay karşısında büyük üzüntü yaşadı.

'SÖZLEŞME YIL SONU İTİBARİ İLE YENİLENMEYECEK'

Türkiye Diyanet Vakfı, kiracısı konumundaki Kuşadası Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği merkezi ve Kuşadası Mübadele Anı Evi’nin kira sözleşmesinin sona erdirileceğini ve yıl sonu itibariyle yenilenmeyeceğini bildirdi. Diyanet Vakfı, adı geçen binayı, bölgede Kuran Kursu açılması ve Kuşadası müftülük faaliyetlerinin etkili ve verimli sürdürülmesi için kullanılacağı gerekçesini sundu. Vakfın kararı Kuşadası'nın yanı sıra çevresinde de yaşayan mübadil, muhacir, göçmen kuşaklar arasında üzüntü ve şaşkınlık ile karşılandı. Dernek, 2019 seçimleri öncesinde, belediye ile imzalanan protokol ile belediyeye ait binada hizmet veren dernek ve anı evinin protokolü gereği, 31 Mart seçimlerinde dönemin belediye başkanı tarafından iptal edilerek tahliye edilmişti.

TÜRKİYE DİYANET VAKFI KUŞADASI ŞUBESİ'NİN TALEBİ DERNEĞE ULAŞTI

Türkiye Diyanet Vakfı Kuşadası şubesinin, Kuşadası Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği'ne gönderdiği bilgilendirme yazısında; 'Camiatik Mahallesinde bulunan ve Kur'an Kursu hizmet binası olarak kullanılan mekan davacılar tarafından ecri misil talep edilerek kursumuzun tahliyesi birimimizden talep edilmiştir. Mahkeme kararı ve bilirkişi raporu doğrultusunda müdahalenin men'i ve haksız işgal durumu bildirildiğinden süreç adlî makamlara intikal ettirilmiştir. Mahkeme süreci devam ettiği için yapı aktif olarak kullanılamamakta ve kursun aynı yerde açılması mümkün görülmemektedir' sözleri yer aldı.

TDV derneğe gönderdiği yazıda ayrıca şu cümlelere yer verdi;

'Vakfımıza ait Camiatik Mahallesi Yıldırım Caddesi No: 95 Kuşadası adresinde mukim iş yerinde 01.01.2020 tarihinden bu yana kiracı olarak bulunduğunuz yapılan dosya incelemesinden anlaşılmaktadır. Mezkûr bölgede Kur'an Kursu açılması için mahalle sakinlerinden kurumumuza yoğun talep gelmektedir. Mahalledeki Kur'an Kursumuzu tekrardan açmak, vatandaşlarımızın taleplerini yerine getirmek ve diğer gerekli müftülük faaliyetlerimizi daha etkili ve verimli bir şekilde sürdürebilmek amacıyla vakfımıza ait olan söz konusu taşınmaza kurum olarak ihtiyacımız bulunmaktadır. Anılan sebebe binaen sözleşme bitiş tarihimiz olan 31.12.2024 tarihine kadar kiracı olarak bulunduğunuz taşınmazın tahliye edilmesi husunda; Gereğini rica ederim.'

BAŞKAN ALTUNSOY'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Kuşadası Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Altunsoy, açıklamasında; "16 Yıllık bir kuruluş olarak, dernek faaliyetleri ve yerel tarih ve kültürümüze KUŞADASI MÜBADELE ANI EVİ olarak yaptığımız küçümsenmeyecek katkılarda bulunduğumuz bu binada, açılışını yaptığımız 30 Ocak 2020 tarihinden itibaren kiracı idik. Mülk sahibi kuruluş TDV'nin, kira artışı taleplerini her zaman kabul ettiğimiz gibi, kira ödemelerimizi de hiç bir zaman aksatmadık. Fakat Diyanet Vakfı, söz konusu binayı "bölgede Kur'an Kursu açılması ve Kuşadası müttülük faaliyetlerinin etkili ve verimli sürdürülmesi için" kullanılacağı gerekçesiyle kiramızı 2024 yıl sonundan itibaren yenilemeyeceğini bir yazıyla bildirmiştir' sözlerine yer verdi.

'GELEN HABER HEM ÜZÜNTÜ HEM DE ŞAŞKINLIK YARATTI'

Bu haber, elbette hem dernek üyelerimiz, İki Oluklu, Camiatik Mahallesi'ndeki komşularımız ve hem de Kuşadası ve Türkiye'deki mübadil-muhacir-göçmen kuşaklar arasında üzüntü ve şaşkınlık ile karşılanmıştır. Özellikle müze bölümündeki bağış anı eşyalarının sergileneceği ve faaliyetimize aksatmadan devam edebileceğimiz yeni bir mekan bulunmasının kolay olmayacağını biliyoruz.

'DERNEĞİMİZE KALICI BİR MÜLK KAZANDIRMAK HAYAL OLARAK KALMIŞTIR'

2019 Temmuz ayında Kuşadası'nda ilk açılan Mübadele Anı Evi'nin, zamanın belediye yönetimi tarafından, derneğimiz ile yapılan ortak protokolü tek yanlı iptali ile belediyenin binası taşınmazdan, çıkartılmasından sonra, Kuşadası Mübadele Anı Evi ve dernek olarak bu ikinci gelişme kalıcı bir mekan edinme sorununu ortaya koymaktadır. Ancak uzunca bir süredir dernek olarak gündemimizde olan DERNEĞİMİZE KALICI BİR MÜLK KAZANDIRMA HEDEFİMİZ genel ekonomik durum, mülk fiyatları ve ayrıca "bağımsız ve özgür STK'ların üyelerinin ödenti ve bağışları" dışında kaynakları bulunmaması gerçekleri nedeniyle bir hayal olarak kalmıştır.

'YER SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞMA VE ÇABALARIMIZ SÜRMEKTEDİR'

Yine de, 400 dolayında aktif üyesiyle, derneğimiz Selanik Mübadilleri, Rumeli Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği elbirliğiyle bu sorunun da üstesinden gelecek, RUH-BİLİNÇ-KARARLILIK ve DAYANIŞMA içindedir. Yer sorunun çözümü için çalışma ve çabalarımız sürmektedir. Bu süreçte yol göstericilikleri-SPONSORLUK TEKLİFLERİ-AYNİ-NAKDİ BAĞIŞLARI ile yanımızda olan ve olacak üyelerimize, mübadil dostlarımıza; Kuşadalı hemşehrilerimize ve konuya duyarlı muhacir-mübadil-göçmen kuşaklara, Türkiye'deki mübadil dost kuruluşlarımıza teşekkür ederim' dedi.

Muhabir: AYLİN ESER