Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği'nin (KUPAD), Turizm ve gastronomi paydaşlarının bir arada olmalarını amaçlayan toplantıya Kuşadası İlçe Kaymakamı İbrahim Keklik, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kuşadası İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Anıl Kosalı, Kuşadası Ticaret Odası (KUTO) Başkanı Serdar Akdoğan, KUPAD Başkanı Aydın Sürer ve başkan yardımcıları, KUPAD Onursal Başkanı Uğur Apak, ADÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Nuri Özdoğan, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği TÜRSAB, Kuşadası BTK Başkanı Eda Yurtcan, Aydın Turist Rehberleri Odası ATRO Başkanı Ozan Gündüzalpi Kusadası Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Doğan Bakır, Güvercinada Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Saffet Çağlayan, Güzelçamlı, Ayşli - Oğuz Başöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Erol Balcı, Söke Ticaret Borsası Suat Orhon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hakan Çevik, Tire Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Osman Sönmez, sponsor firma ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılım gösterdi.
Açılış konuşmaları ve marka sunumları ile başlayan toplantı sponsor firma ve işletme sahiplerine plaket takdim töreni ile sona erdi.

''KUŞADASI'NIN 30 YILLIK GASTRONOMİ MARKASI''
Kuşadası Lucky's Club'da gerçekleşen KUPAD 'Geleneksel Turizm Sezonu Değerlendirme ve Dayanışma Toplantısı' açılışında konuşan KUPAD Başkanı Aydın Sürer, Kuşadası'nın gastronomi markası KUPAD'ın 1995 yılında kurularak, 2006 yılında da Türkiye Aşçılar Federasyonu'nun kurucu derneği olduğundan bahseder, ''2009 yılında 1028 çeşitten oluşan dünyanın en büyük açık büfe rekorunu kırarak resmi tescilini yapmış ve Guiness Dünya Rekorlar kitabına girmiştir. Yine, derneğimiz adına ülke geneli katılmış olduğumuz çeşitli organizasyonlarda dernek tanıtım standı kurmuş, Kuşadamızın turizmini ve gastronomi kültürünü en iyi şekilde tanıtarak bu güzel kentimizi temsil etmiştir. Ayrıca bu etkinliklerde Juri üyelikleri, panel konuşmacılığı, saha çalışmaları, workshoplarımızla da her zaman yerimizi aldık. Yine bu organizasyonlarda yarışmacı olarak birçok alanda yarışmalara katılmış ve Kuşadamıza madalya ve kupalar kazandırmıştır. Yurt dışında ise Lüksemburg ve Almanya'da mutfak sanatlan alanında 4 yılda bir düzenlenen Mutfak Olimpiyatı ve Dünya Kupalarında birçok kez altın ve gümüş madalyalan ülkemize kazandırmış ve derneğimizi Avrupa da temsil etmiştir.'' sözlerine yer verdi.

''GİRİT MUTFAĞI ÜRÜNLERİ İÇİN COĞRAFİ İŞARET ALMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ''
KUPA olarak geleceğe dair çok kapsamlı projeler üzerinde çalışmalarının devam ettiğini belirten Başkan Sürer, ''Kentimizin, geçmişte en önemli ürün markası ve kültürel miraslarından biri olan "Üzüm Helvasının" günümüzde tamamen unutulmuş olup ve bugün ise bir reçetesinin bile bulunamaması. Kentimizede ait olan "Şevketi Bostan ve Kulaksız Çorbasının" coğrafi işaret tescilini Söke'ye kaptırmış olmanın tecrübesi ile kentimize ait olan "Bolama ve Fadula" başta olmak üzere sırasıyla diğer ürünleri ve "Salyangoz Yahnisi" gibi bizim kültürümüzle özdeşleşmiş olan Girit mutfağı ürünleri için dernek olarak coğrafi işaret alma çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. 6 yıl önce dernek üyemiz rahmetli Ayşe Çalıbaş tarafından başlatılan ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürütülen bölgemizin ve köylerimizdeki yemeklerinin reçetelendirme çalışması yapılmış olup bu yemeklerin profesyonel fotoğraf çekimleri ve reçeteleri hazırda bulunmaktadır ve 6 yıldır da kitap basımı için beklemektedir. Şu an ise derneğimiz adına başkan yardımcımız Önder Çalıbaş ve Kuşadası Halk Eğitim Müdürü Doğan Bakır'ın girişimleri ile kitabın basımı için yeniden çalışmalarda bulunulmaktadır.'' dedi.

''GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDIN MUTFAĞI'' SEMPOZYUMUNU GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ''
KUPAD adına Isparta Uygulama Bilimler Üniversitesi, Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde araştırmacı ve akademisyen olarak görev yapan Doç. Dr. Gökhan Yılmaz'ın koordinasyonunda, Kuşadası'nda, "Geçmişten Günümüze Kuşadası ve Aydın Mutfağı" temalı bir sempozyum düzenleyeceklerini anlatan Başkan Sürer, ayrıca, ''Dernek olarak akademik bir çalışma gerçekleştireceğiz. Sempozyum sonrası bu akademik çalışmaların bildirilerini kitap haline getirilerek bilimsel bir kaynak olarak Kuşadamızın ve bölgemizin hizmetine sunmayı planlıyoruz. Sektörümüze nitelikli yeni personeller yetiştirme amacıyla KUPAD Meslek ve Mutfak Sanatları Akademisi kurma proje çalışma aşamalarımız devam etmektedir. Ayrıca derneğimiz adına Youtube üzerinden "KUPAD TV kanalı açarak şeflerimizin dönüşümlü olarak yemek eğitimleri verecekleri workshoplar yapacakları programların yapılmasını ve yayınlanması planlanmaktayız. Dernek olarak birlik beraberlik içerisinde yeni projelerimizle yepyeni bir atılım dönemi hedefliyoruz.'' dedi.
''MUTFAK SANATI ATÖLYESİ VE SEMPOZYUMU ORTAK YAPALIM İSTİYORUM''
Toplantı kapsamında söz alan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise, KUPAD'ın kurulduğu günden bugüne yaptığı çalışmalarla bölgenin, Aydın'ın ve Kuşadası'nın adını en iyi şekilde duyurduğunu belirterek, ''Çalışmalarından ötürü Başkan Sürer ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımıza çok teşekkür ederim. Başkan Sürer bir Mutfak Sanatı Atölyesi hazırlığından bahsetti. Bu aslında bizim hayallerimizle de örtüşüyor. Eğer KUPAD kabul ederse, mutfak sanatını icra edebilecekleri müthiş bir mutfağı ben yapayım, sempozyumu da ortak yapalım. Böylece, Kuşadası Belediyesi ile KUPAD ortak iki güzel projeye imza atmış olsun. KUPAD'ın, Sokak Festivali'mize çok büyük destekleri oldu bugüne kadar ve Ayhan Sicimoğlu'nun da desteği ve danışmanlığıyla, Türkiye'de bilinen bir organizasyon haline geldi. Ve ilk günler itibaren de gerçekten ses getirdi. Bu sene de sezon başı festivalimizi yapacağız.'' sözlerine yer verdi.



