Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Turizm Fakültesi çok amaçlı salonunda yapılan toplantıya Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Mustafa Karagöz, İlçe Sahil Güvenlik Karakol Komutanı Binbaşı Cihan Seymen, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Osman Selçuk Aldemir, Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çengel, ADÜ Rektör Yardımcısı ve Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Cumali Öksüz, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.


TURİZMİN ANA PAYDAŞLARI NEDEN PANELİST DEĞİLDİ?


ADÜ Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Seyahat İşletmeciliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Osman Eralp Çolakoğlu moderatörlüğünde yapılan toplantıya konuşmacı olarak, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan, Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz, Ege Port Kuşadası Limanı Genel Müdürü Aziz Güngör, Raddison Otel Satış ve Pazarlama Direktörü Gözde Kaydırak katıldı. Türkiye'de turizm sektörünün 2021 yılı değerlendirilmesi, 2022 yılı beklentilerinin konuşulması beklenirken konunun özünden çok uzakta öğrencilerle ilgili mesleğe başlangıçları konuşuldu. Sektörün emeğini çeken TÜRSAB, ATRO, KODER'in panelist olarak toplantıya davet edilmemeleri yadırgandı.

“GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPIYORUZ”


Toplantının açılış konuşmasında Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çengel, “Başkanımız Ömer Günel, kentimizi daha kaliteli bir tatil destinasyonu haline getirmek için çok çalışıyor. Özellikle yabancı misafirlerimizin turistik çarşılarımızda zaman geçirip, esnafa katkı sağlaması amacıyla gerekli olan her türlü düzenlemeyi yapıyoruz. Kuşadası’nda turizmin gelişmesine katkı sunmak için kamu kurum ve kuruluşları ve STK’larla iş birliği yapmaya hazırız” dedi.

AYDIN, GEREKLİ YATIRIMLARLA TURİZM İÇİNDEKİ PAYINI ARTTIRIYOR


ADÜ Rektörü Aldemir, ülkemizin yabancı turistler için adeta bir cazibe merkezi haline geldiğini, hem coğrafi hem de tarihi açıdan bakıldığında turizm açısından en avantajlı ve cennet ülkelerin başında geldiğini söyleyerek, "Bu büyük potansiyeli artırabilmek için kaliteli konaklama yerleri uyumlu ve konuksever vatandaş ve personel tavrı fevkalade önemlidir, turistler bizim misafirlerimiz dir. Ayrıca gönüllü kültür elçilerimizidir. Aydın turizmi gerçekleştirilen çalışmalar ve yatırımlarla ülke turizmi içindeki payını ve önemini giderek arttırmakta bu eşsiz doğa üzerinde sahip olduğu tarihi kültürel ve doğal zenginlikleri ile her yıl daha fazla ziyaretçi ağırlamaktadır. Tarihi, kültürel mirası ve doğal güzellikleri ile adeta bir açık hava müzesi haline gelen Türkiye özel sektörün yatırımlarıyla güçlü bir turizm markası olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Bu önemli sektöre kıymetli personel yetiştiren siz değerli öğretim elemanlarımızı tebrik ediyor, önümüzdeki turizm sezonunu ülkemiz ve Aydın’ımız için verimli geçmesi temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

“BULGARLAR İLK SIRADA”


Türkiye’ye geçen yıl turist gönderen ülkeler arasında ilk sırayı Bulgaristan’ın aldığını belirten Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz, "Bu ziyaretleri turizm sektörüne katkı sağlıyor. Ancak onların buraya genelde alışveriş için geldiklerini biliyoruz. Gelenlerin çoğu alışveriş yapmak amacıyla ülkemize giriş yaptı. Bu durum turizm sektöründe farklı alanlara yönelmemiz gerektiğini gösteren en önemli kanıt. Ülke olarak pandemiye rağmen 2021 yılında iyi bir turizm sezonu geçirdik. İstatistiklere baktığımızda neredeyse pandemi öncesi dönem olan 2019 yılının rakamlarını yakaladığımızı görüyoruz. Alternatif pazarları arayıp bulmak zorundayız ” dedi.

“ARA ELEMAN EKSİĞİ FAZLA”


İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan, konuşmasında Türkiye’deki üniversitelerde verilen turizm eğitiminin eksik yönlerine değindi. Turizm fakültelerinin sektörün ihtiyacına yönelik ara eleman yetiştirmekte zorlandığını kaydeden Küçükaltan, “Öğrencilerimiz kendini özellikle yabancı dil konusunda eğitmeli. Eğer başarılı bir turizmci olmak istiyorsanız kendinizi her yönde geliştirmelisiniz” şeklinde konuştu.

“TEORİ VE PRATİK ÇOK ÖNEMLİ”


ADÜ Turizm Fakültesi öğrencileriyle sektörel deneyimlerini paylaşan Raddison Otel Satış ve Pazarlama Direktörü Gözde Kaydırak da, “Turizm sektöründe teori ve pratiği aynı potada eritmek çok önemli. Bu nedenle öğrenci arkadaşlarıma okurken mutlaka farklı kurumlarda staj yapmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

“KRUVAZİYER SEKTÖRÜ CANLANIYOR”


Ege Port Kuşadası Limanı Genel Müdürü Aziz Güngör konuşmasında şunları söyledi: “Dünyada yaklaşık 30 milyon insan gemilerle seyahat ediyor. Ancak pandemi nedeniyle bu rakam son 2 yılda 5.8 milyona kadar düştü. 2022 yılında kruvaziyer turizmi tekrar eski rakamları yakalamak istiyor. Gemi rezervasyonlarına baktığımızda Kuşadası’nda sektörün yeniden canlandığını görüyoruz.” Güngör, Kuşadası limanının dünyadaki yaklaşık 3 bin liman içinde ilk 50'ye girdiğini aktardı.
Toplantı sonunda panelistlere katılım sertifikaları verildi. Üniversite bünyesinde devam eden basketbol turnuvası kapsamında bölümler arasındaki maç izlendi.