Aydın ve Denizli'ye bağlı mahallelerde tarım arazilerine konulan şerhler büyük tepkilere sebep olurken bazı tarım arazilerini de içine alan projeye köylüler itiraz ediyor. Aralık ayındaki Halkın Katılımı Toplantısına katılmayan köylüler 5 bine yakın imza toplayıp bu imzaları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim etti. Halkın tüm itirazına rağmen Çevresel Etki Değerlendirme sürecinin devam ettiği öğrenildi. Şirket adına bölgede bir yılı aşkın süredir sosyolojik araştırma yapan iki sosyolog Aralık ayıdaki toplantının ardından yeniden ilçeye geldi. Karacasu'da çeşitli kurumlarla, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüşen sosyal araştırmacılar halkın çekincelerini anlamaya çalıştı.

ATAKÖY’DE 5 PARSEL TARIM ARAZİSİ

Sosyologların, RES'in en zararsız enerji üretim yolu olduğu konusunda akademik jargonla anlatılarda bulunmaya devam ettikleri öğrenildi. Vatandaşın RES'ten önce tarım arazilerinde kurulacak RES'e karşı olduklarını es geçen araştırmacıların Ataköy Mahallesinde dokumacılığı keşfettikleri bu konu üzerinde proje geliştirerek halkı ikna etmeye çalışacakları öğrenildi. Ataköy Mahallesinde 5 parselin proje dışına çıkarılmadığı ve bu arazilerdeki 400'er metrekarelik alanlara türbin dikilmek istendiği kaydedildi. Bu 400 metrekarelik alanda oluşan üretim kaybının çiftçilerin üretim kapasitelerini arttıracak proje geliştirilerek karşılanacağı söylense de çevresel etkilerle vatandaşın diğer alanlarda tarım yapmakta zorlanacağı ifade ediliyor. Vatandaşların projenin iptali için girişimlerini sürdürecekleri öğrenilirken araştırmacıların Mayıs ayında tekrar ilçeye gelecekleri belirtildi.

İTİRAZ EDEN KÖYLÜLER 5 BİN İMZA TOPLADI

Aydın İli, Karacasu İlçesi, Karacaören ve Ataköy Mahalleleri ile Denizli İli, Sarayköy İlçesi, Yeşilyurt ve Hisar Mahalleleri ve Babadağ İlçesi, Karadağ ve Kıranyer Mahalleleri Mevkii’nde kurulması planlanan “Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi (15 Türbin-82,5 MWm/45 MWe (Patlatmalı)) Projesi için Işıklar'daki Halkın Katılımı Toplantısında vatandaşlar tepkilerini dile getirmişti. Bu projeye çok büyük tarım arazileri etkilenecek Ataköy Mahallesinden karşı duruş geldi. Diğer mahallelerin de projeye karşı çıktıkları öğrenildi. Öte yandan çok sayıda vatandaş arazilerine konulan şerh nedeniyle mağdur oldu. Ataköy Mahallesinde bin 500 rakımda kiraz, armut, elma, kestane, fındık, tütün, arpa, buğday, fasulye, domates, biber, börülce gibi sayısız ürünün üretildiği bölgede rüzgar enerji santralinin kurulmasının planlanması üreticileri isyan ettirdi. Halkın katılımı toplantısı Aralık ayında halkın itirazı sebebiyle yapılamazken vatandaşlar 5 bin imza toplayıp bu imzaları yetkili mercilere teslim etti.