Geçen yıla göre 2-3 kat artan fiyatlar sonrası yeni çıkan sebze ve meyvelerin etiketlerinde de ‘yarım’ ibareleri olduğu görüldü. Taze fasulye pazarda yerini almaya başlarken satıcıların 40 liradan başlayan fiyatlar sebebiyle fasulyeye etiket koymaması dikkat çekti.
Organik ve taze ürünleriyle çevre ilçelerde de adından söz ettiren Karacasu pazarında halden gelen ürünlerle birlikte Karacasuluların ürettiği ürünler de tezgahta yerini alıyor. Geçen yıllara göre tüm yurtta olduğu gibi 3-4 kat fiyat artışları görülürken bu hafta son birkaç haftaya göre fiyatların az da olsa düştüğü görüldü. Tezgahlarda kabak 10, patlıcan 12-20, biber 12-30 lira, patates 10 lira, soğan 5 lira, çağla 20-30 lira, domates 18-20 lira, çilek 30, tane maydanoz 3 lira, muz 20 lira, çeri domates 25 lira, pırasa 5-7 lira, karnabahar 15 lira, kereviz 5 lira, bezelye 20, marul 5 lira, taze fasulye 40-50 lira, erik 100 lira olarak tezgahlarda yerini aldı

MALİYETLER DÜŞMEDEN FİYATLAR DÜŞMEZ


Satıcılardan Hüseyin Dönmez, “Temmuz ayında enflasyon düşerse borsayı ona göre ayarlayacağız diyorlar ama enflasyon düşmüyor. Mazot, benzin düşmeden fiyatlar düşmez. Portakal şu an 6 lira. 400 lira gübre atıyoruz. 6 liraya portakal satıyoruz. 30 lira çift sürdürüyorduk. Şimdi dekarı 150 lira oldu” dedi. Elmacı Osman Portakal, “Elma fiyatları çok düşük. 10 liranın altında bir şey yok ama elma fiyatı 5 lira. 20-30 liraya çağlayı yiyor vatandaş ama 5 lira elma pahalı geliyor” ifadelerini kullandı. Çilek satıcısı Mehmet Akkan, “Herkes yesin diye yarım yarım veriyorum. Bu sene verim az fiyatlar yüksek. Geçen yıl 15 liraydı bu sene 30 lira. Mazotun katladığı gibi çilek fiyatları katladı” dedi.

“PARA YETMİYOR”


Pazarda alışveriş yapan Gülbahar Çoban, “Fiyatlar pahalı. Geçen haftaya göre bugün daha iyi ama geçen yıla göre çok çok pahalı. Kendimiz de yetiştiriciyiz. Gübre çok pahalı, mazot çok pahalı bir şey yetiştiremiyoruz” dedi. Bir başka müşteri ise, “Fiyatlar çok pahalı. Para yetip bitesi gibi değil. Para yetmiyor” dedi. Bir erik satıcısı, “Erik çıkalı 1 ay oldu ama bu hafta pazara gelmeye başladı. Yarım kilosu 50 lira. Kilosu 500 liraydı. Düştü diyebiliriz. Almak isteyen alıyor” dedi.