Bu yıl Hidayet Karakuş, Ayten Mutlu, Ahmet Özer, Çiğdem Sezer ve Halim Yazıcı’dan oluşan seçici kurul, Şaban Akbaba’nın "Ağıt, Kahır ve Sevda" kitabını ödüle layık gördü. Seçici kurul ve sanatseverlerin katılacağı ödül töreni, 13 Mayıs Cuma günü Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezinde (KUAKMER) yapılacak.

“SANATA ÖNEM VERİYORUZ”


M. Sunullah Arısoy Ödülü daha önceki yıllarda Türk dili alanında Emine Yurtçu, Zerrin Küsmez, Selma Kavas, Prof. Dr. Ömer Demircan, Ali Dündar ve İlhan Türk’e; şiir dalında ise Haydar Ünal, Mustafa Yıldız, Asım Öztürk, Zeynep Kurada, Ayten Mutlu, Turgay Fişekçi, Selahattin Yolgiden, Arzu K. Ayçiçek, Veysel Çolak, Muzaffer Kale, Ahmet Günbaş, İhsan Topçu, Ergül Çetin, Hakan Cem, Selami Karabulut, Can Sinanoğlu, Hüseyin Atabaş, Beytullah Kılıç, Çağın Özbilgi, Bekir Dadır ve Tataryen Lokman’a verilmişti. Halim Yazıcı, Hilal Karahan, Ömür Özçetin, Gülümser Çankaya, Seçil Avcı ve Emin Kaya da KEGEV özel ödüllerine layık görülmüştü.

25 YILDIR VERİLİYOR


Yaşamının son yıllarını Kuşadası’nda geçiren ve ölümünden sonra kendisine ait 5 bin kitabın, eşi Ülkü Arısoy tarafından Kuşadası Eğitim ve Geliştirme Vakfı’na bağışlanmasıyla vakıf bünyesinde adını taşıyan bir kütüphane açılan M. Sunullah Arısoy’un anısını yaşatmak amacıyla yirmi beş yıldır gerçekleştirilen ödül töreni, gelecek yıllarda da sürdürülecek.

ŞABAN AKBABA KİMDİR?


Şaban Akbaba, 1954’te Kars-Arpaçay Bardaklı Köyü'nde doğdu. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’ni bitirerek öğretmen oldu, 1980’de Bursa’ya atandı. Orhaneli’nin Deliballar ve Eskidanişment, Gemlik'in Narlı ve Muratoba köylerinin ilkokullarında on dört yıl öğretmenlik yaptı. 1993’te Türkçe ve Kültür dersleri öğretmeni olarak Hamburg’a atandı. Daha sonra yeniden Bursa’ya dönerek yeni kurulan Bilim ve Sanat Eğitim Merkezi’nde görevlendirildi. 2004’te Bursa Yazın ve Sanat Derneği’nin kurucuları arasında yer alan ve başkanlığını üstlenen Akbaba, PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi, Edebiyatçılar Derneği Yönetim Kurulu üyesi oldu.
Akbaba’nın şiir ve düzyazıları 1978’den başlayarak Eğitim Mücadelesi, Edebiyat’81, Dönem, Yamaç, Yeni Olgu, Öğretmen Dünyası, Cumhuriyet Dergi, Abece, İmece, Kıyı, Yaba Öykü, İnsancıl vb. dergilerle Cumhuriyet, Zonguldak Yenice, Yeni Adana, Adana Hürses, Kars Mücadele, Gemlik Körfeze Bakış gazetelerinde yayımlandı.
Başlıca yapıtları ise şunlar: “Güneşin Konağı (şiir), Yüreğim Koynundadır (şiir, 1992), Ağıt, Kahır ve Sevda (şiir, 2021) Kafessiz Bir Dünya (Çocuk romanı, Akademi Kitabevi Başarı Ödülü), Güneşi de Getir Bize (Çocuk şiirleri, Damar-Çankaya Belediyesi Çocuk Şiirleri Üçüncülük Ödülü), Nazik Kız (Öyküler), Kolonya Kokulu Mendil (Çocuk romanı), Işığa Yolculuk (Çocuk romanı), Sevgi Ana (Çocuk şiirleri), Kardan Anne (Çocuk şiirleri), Ülkemin Güzel Yüzleri (Şiir) Bursa’da Yazın (Araştırma), Deri’n (roman).”