Aydın’ın Efeler ilçesindeki Atatürk Devlet Hastanesi ve Aydın Devlet Hastanesi, kalpte ritim bozukluğu yaşayan hastalara şifa kaynağı olmaya devam ediyor. Atatürk Devlet Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ufuk Özgül tarafından ritim bozukluğu yaşayan hastalar, ablasyon (yakma) tedavisiyle sağlıklarına kavuşuyor. Son olarak kalp rahatsızlığı bulunan iki hastaya ablasyon tedavisi uygulandı. Aydın Devlet Hastanesi’nde başarılı geçen tedavinin ardından iki hasta sağlıklarına kavuştu.

“DAKİKADA 60 İLA 100 ARASINDA VE DÜZENLİDİR”

Operasyon hakkında bilgiler veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ufuk Özgül, “Çarpıntı, kalp atımlarının hissedilmesi ve bundan rahatsızlık duyulması durumuna verilen genel bir isimdir. Güçlü kalp atımları, arada olan tekleme şeklindeki atımlar veya kalp hızının yükselmesi (hızlı kalp atımları) çarpıntı şeklinde kendini gösterir. Tanımlanan yakınmalar, çarpıntının nedenine göre tanımlanan farklılıklar gösterebilir. Örneğin, güçlü kalp atımlarını çarpıntı şeklinde hisseden birinde nabız normal sayıda dakikada 60 ila 100 arasında ve düzenlidir, ancak yine de çarpıntı yakınması oluşabilir. Bu tarz yakınmaların sebeplerinin başında ankisiyete bozuklukları, tansiyon düzensizliği, efor kapasitesinin düşük olması gelmektedir.” dedi.

“ASIL TEDAVİSİ ABLASYONDUR”

Bu tarz yakınmaların haricinde normal atımlar arasına giren fazladan atımlar, tekleme veya arada kalbin duracak gibi olması şeklinde bir hisse neden olabileceğini ifade eden Dr. Özgül, “Ekstrasistol adı verilen bu durumda, kalp atışları normal seyrinde ve düzenlidir. Bu ekstra atımlar nedeniyle, hastada tekleme ve çarpıntı hissiyatı oluşur. Toplumda en çok görülen çarpıntı şekli budur. Diğer sık görülen ve tedavi ile yüzde 95 üzerinden tedavi başarısı olan ritim bozukluğu sebebi ise kalbin 150 atımın üstüne çıkmasına sebep olan doğumsal kaynaklı ritim bozuklularıdır. Bu ritim bozukluğu ataklarında kişi ‘kalbinde kuş çırpınması’, ‘kalbin boğazda atması’, ‘kalbin yerinden çıkacakmış gibi atması’ gibi şikayetlerle acil servise başvurmaktadır. İlaç tedavi ile sadece atak sayısının azalması sağlayacağımız bu ritim bozukluklarının asıl tedavisi EPS/ablasyon yani yakma işlemidir. Anjiyo laboratuvarında kasık bölgesindeki toplar damardan girişim yapılarak kalbin elektrik hattıyla bağlantılı, doğumsal fazla olan elektrik bölgesi bu işlem ile yakılarak ortadan kaldırılmaktadır.” diye konuştu.

“20 HASTAMIZI YÜZDE 100 BAŞARI İLE SAĞLIĞINA KAVUŞTURDUK”

Operasyonun başarılı geçtiğini belirten Özgül, “Metin ve Ömer bey, bu çarpıntı atakları ile çok sık hastanemiz acil servisine başvurmuş olup, yıllardır bu problem yüzünden yaşam konforları bozulan hastalarımızdan sadece ikisidir. Yaptığımız ablasyon işlemi ile hastalarımız tamamıyla bu ritim bozukluğundan kurtulmuşlardır. İşlemin yapıldığı gün hastanede 1 gün misafir ettiğimiz ve ertesi gün kontrollerinden sonra taburcu ettiğimiz hastalar normal gündelik işlerini yapmaya devam etmektedir. Türkiye’de sadece sayılı merkezde yapılan bu işlemleri devlet hastanemizde yapmaya başladık ve 20 hastamızı yüzde 100 başarı ile sağlığına kavuşturduk ve tedavi için, hastalarımızın başka şehirlere gitmeden bu tedaviye ulaşmasını sağlamış olduk.” şeklinde konuştu.