Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi, bu ayki toplantısının birinci ve ikinci oturumunu gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediye Meclisi Salonu'nda düzenlenen toplantının ilk oturumunu, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu yönetti. Başkan Çerçioğlu ve meclis üyeleri, 13’ü gündem dışı olmak üzere toplam 42 madde görüştü. Maddelerin büyük bir bölümü ilgili komisyonlara havale edilirken, yapılan gizli oylama sonucunda encümene ise Barış Altıntaş, Ulvi Yıldırımkaraman, Malik Ercan, Kadir Mutlu ve Bülent Sayar seçildi. İlk oturumun tamamlanmasının ardından, ara verilerek, ikinci oturuma geçildi.

FAALİYET RAPORU GÖRÜŞÜLDÜ

İkinci oturuma Başkan Çerçioğlu katılmadı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili CHP’li Evrim Karakoz’un başkanlığında yapılan oturumda ise sadece Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılı faaliyet raporu ele alındı.

“LİSE DÜZEYİNDE BİR DÖNEM ÖDEVİ GİBİ”

Söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Arı, raporu incelediklerini belirterek, “Doğrusu üzerinde uzun uzun konuşacak konular olmasını arzu ederdik ama çok fazla bir şey yok. Üzülerek belirtmeliyim ki, bize göre belki doktora tezi yüksek gelir ama en azından bir yüksek lisans tezi gibi kendi içinde tutarlı, mesnetleri olan, iddiaları olan ciddi bir rapor olmasını beklerdik ama lise düzeyinde bir dönem ödevi gibi bir raporla karşı karşıyayız. Öncelikle belirteyim baskı ve kağıt kalitesi bakımından olumlu, iyi bulduk raporu, içerik bakımından yetersiz” dedi. Arı, çeşitli daire başkanlıklarının bütçeleri ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

BÜTÇEYE DİKKAT ÇEKTİ

Kuşadası Belediye Başkanı CHP’li Ömer Günel, Büyükşehir’in geçen yılki tahmini bütçesinin 901 milyon lira olarak belirlendiğini, gelirin ise 1 milyar 9 milyon lira meydana geldiğini vurgulayarak, “Gerçekleşen bütçe yüzde 112” dedi.

GÜNEL’DEN İKTİDAR KARNESİ

Arı ve grubunun her zaman olduğu gibi yine dersini çalışmadan toplantıya geldiklerini ve faaliyet raporunu iyi okumadıklarını iddia eden Günel, faaliyet raporundan önce kendilerine karnelerini anlatacağını dile getirdi. “2021 yılında TÜFE’nin artış oranı yüzde 61, ÜFE’nin artış oranı yüzde 114, bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’ni rasyonel enflasyon oranı. Asgari ücretteki artış oranı yüzde 39. Bu ülkede dolar yüzde 76, euro yüzde 63 arttı. Elektriğe yüzde 88 zam geldi. 2021 ile 2022’yi kıyaslıyorum. Doğalgaza yüzde 58 zam geldi. Benzine yüzde 166 zam yaptınız. Otoban geçiş ücretlerine yüzde 89, köprü geçiş ücretlerinde yüzde 49,45 zam yaptınız. Patates yüzde 86,93, nohut yüzde 154,40, mercimek yüzde 181,75 arttı” diyerek, Arı ve grubuna yönelik karne açıklayan Günel, “Bu karne bizim tepemizde demokrasinin kılıcı gibi duruyor. Bu karneye rağmen bu memlekette hizmet etmeye çalışıyoruz, sizlere rağmen” ifadelerini kullandı. Büyükşehir’in yaptığı hizmetler için Başkan Çerçioğlu ve ekibine teşekkür eden Günel, 2021 yılında diğer yıllarda olduğu gibi yatırım ve hizmetlerin artarak devam ettiğini, yatırımların tüm ilçe ve mahallelere yayıldığını, vatandaşların ihtiyaçlarına anında cevap verildiğini söyledi.

TEŞEKKÜR ETTİ

İYİ Parti Grubu adına konuşan Meclis Üyesi Mevlüt Şahinci, faaliyet raporunu incelediklerinde Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılını hizmetlerle dolu dolu geçirdiğini dile getirerek, “Ülkemizde derinden hissettiğimiz salgın ortamı ve hayat pahalılığının zirveye ulaştığı bir dönemde hizmetlerine hız kesmeden devam eden bir Büyükşehir Belediyesi profili ile karşı karşıyayız. 17 ilçe ve 671 mahallede, 1 milyonun üzerindeki nüfusa gece gündüz demeden hizmet veren belediyemiz var. Dolayısı ile merkezi hükümetin ülkemizi soktuğu bu ekonomik kriz ortamında çalışmalarına hiç ara vermeden devam eden Büyükşehir Belediyemize ve bu organizasyonun başında bulunan Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu’na, daire amirlerimize ve tüm personellere teşekkür ediyorum” dedi.

“DERSİMİZE ÇALIŞTIK”

Günel’in “Derslerine iyi çalışmıyor” sözünü eleştiren AK Parti’li Meclis Üyesi Mustafa Çınar, derslerini çalıştıklarının altını çizerek, Büyükşehir Belediyesi’nin gelirlerini detaylı bir şekilde ortaya koydu.

“SİZE SÖYLEYECEK ÇOK SÖZÜMÜZ VAR”

Yine AK Parti’den Meclis Üyesi Neşe Menderes, yaklaşık 1,5 milyar liralık bütçenin yüzde 85’ini Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Aydın’a yatırım yapılması için gönderdiğini dile getirdi. Büyükşehir’in söz konusu bütçeyle Aydın’a neler yaptığını soran Menderes, “Aydın Tekstil’in kaç yıldır ihalesini yapıyoruz. Atatürk Spor Kompleksi halkın lehine kullanılmalı. Kreş ve otizm merkezi gibi projeler belediyenin sosyal belediyecilik anlamında görev alanında olan şeyler. Bunları yaptık diye bence övünmemeliyiz. Biz eleştirmek için bunları konuşmuyoruz. Herkesin bir politikası var. Ama en küçük bir eleştiride siz eğer dersinize çalışmadınız derseniz bizim size söyleyecek çok sözümüz var” dedi.

TANSİYON YÜKSELDİ

Son olarak CHP’den Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay’a söz verildi. Günel gibi ülkedeki ekonomik gelişmelerden bahseden Atabay’a AK Parti Grubu’ndan sataşmalar oldu ve tansiyon yükseldi. Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, iktidarın eleştirilmesine tepki göstererek, “Hükümeti eleştirerek başarılı olacağınızı zannetmeyin” şeklinde konuştu. Koçarlı Belediye Başkanı Nedim Kaplan, Atabay’a ‘boş konuşuyor’ dedi. Kaplan’a "Benim, lafın orada yankı yapıyor ama çarptığı yer boş" yanıtını veren Atabay, “Burada yüzde 111’lik gelir gerçekleşme oranı var. Yüzde 93 de gider oranı var. Şimdi olaylara kuşgözüyle bakmayacaksınız. Olaylara kuş bakışı bakacaksınız” ifadelerini kullandı.

“BİZE SADAKA VERMİYORSUNUZ”

AK Parti Grubu’nun Büyükşehir Belediyesi bütçesinde İller Bankası payını sürekli gündeme getirmesi üzerine konuşan Başkan Vekili Evrim Karakoz, "Biz de devletin bir kurumuyuz. Bize sadaka vermiyorsunuz. Aydın ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın vergilerinden toplanan para geliyor. Dolayısı ile bu anlamda devlet ile Aydın Büyükşehir Belediyesi’ni ayrı bir kavram gibi sunmanızı da hem eleştiriyorum, hem de kınıyorum" dedi. Konuşmasını tamamlayan Karakoz, faaliyet raporunu oylamaya sundu. Cumhur İttifakı’nın hayır oylarına rağmen Millet İttifakı’nın evet oyları ile faaliyet raporu oy çokluğu ile kabul edildi. Oylamanın ardından, oturum sona erdi.