Kuşadası Kent Konseyi’nde yapılan toplantıya, Kuşadası Kent Konseyi, Söke Kent Konseyi, Güzelçamlı muhtarı, Kirazlı muhtarı, TMMO Kuşadası temsilciliği, Peyzaj Mimarlığı Odası Aydın il temsilciliği Aydın Turist Rehberleri Odası (ATRO), KUGİAD, EKODOSD, Efeler Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kuşadası şubesi, Merdiven Girişim ve Gelişim Derneği, TEMA vakfı Güzelçamlı temsilciliği başta olmak üzere çeşitli dernek temsilcileri katıldı.

MİLLİ PARKLAR YANGINA HASSAS BÖLGELERDİR, KORUNMASI GEREKİR

Yapılan toplantı sonucunda tüm katılımcılar bir değerlendirme yaparak ortak bildiri sundular. Bildiride, "Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı; Samson Dağları’ndan batıya denize ulaşan bir yarımada ve güneyde delta oluşumuyla Türkiye’de ve dünyada özel öneme sahip bir doğa alanıdır. Geçtiğimiz yıl ülkemizin hemen tüm kıyılarında meydana gelen orman yangınlarından, Kuşadası Kaymakamlığı, Milli Park Müdürlüğü ve ilgili kurumlar işbirliğiyle alınan radikal önlemler sonucu kendini koruyabilen yegane doğal alanımızdır. İnternet gazetelerinde yayımlanan haberlere göre, ' geçen sene ihale edilen büfe ve restoran işletmelerinde vatandaşların kendi getirdikleri mangalı yakabilmeleri için kontrollü bir mangal hizmetinin sunulması planlanıyor ' denilmektedir. Milli Park içerisinde günübirlik kullanım alanları dahil olmak üzere Vejetasyonunun yangına çok hassas olması (kritik derecede) Akdeniz ikliminin orman yangınları bakımından en elverişli şartları oluşturması riski nedeniyle uzun süreli ve çok fazla aktivite içeren piknik aktivitesinin minimize edilmesi için ateş yakma yasağı getirilmiştir. Bu nedenle yaklaşık 20 yılı aşkın bir süredir Milli Parkta ateş yakılması yasaklanmış, mangal ve tüp benzeri ateşli aletler kullandırılmamaktadır. Bunun amacı, Milli Parkın orman yangınlarına karşı gerekli önlemleri alarak doğal yapısının sürdürülebilirliğinin sağlanmasıdır.

MİLLİ PARKLARIN ASIL GÖREVİ DOĞAL VE KÜLTÜRLER YAŞAMI TANITMAKTIR

Milli Parkların en temel görevleri; bünyesindeki değerli ekosistemlerinin korunması, biyolojik çeşitliliğinin sürdürülmesi, antropojenik baskının önlenmesi, doğal yaşam ortamlarının, doğal peyzajının, alandaki türlerin ve habitatların korunması, bünyesindeki doğal ve kültürel kaynak değerlerinin gelecek kuşaklara bozulmadan ulaştırılmasının sağlanmasıdır. Yine aynı habere göre; Milli Park ziyaret saatleri 08.00 ile 18.30 arası belirlenmişken, yeni düşünülen uygulamayla akşam yemeklerini park içerisinde yemek isteyen vatandaşlara saat 24.00’e kadar yemek hizmetinin verileceği belirtilmektedir. Milli Park UDGP’nı (Uzun Devreli Gelişim Planı) kapsamında belirli kurallarla yönetilen önemli hassasiyetleri olan bir yer olması dolayısıyla, risk yaratacak faaliyetlere kesinlikle izin verilmemelidir. Milli Parkta gece yaşamında birçok yaban hayvanının etkileşimde ve hareket halinde bulunduğu bilinmektedir. Ziyaretçi saatleri bittikten sonra yaban hayatı canlandığından, bahse konu olan alanlarda araç gürültüsü, ışık vb. faaliyetlerden kaçınılması gerekir. Milli Parkın en temel görevlerinden biri, gelen ziyaretçilere doğal ve kültürel kaynak değerlerini en iyi şekilde tanıtmak, göstermek ve sürdürebilirliğinin sağlanması için korunmasını teşvik etmektir. Yapılması düşünülen gece uygulaması ve mangal servisi bu tanımlara hiç uymamakta olup, Milli Parkın temel görevleri arasında bulunmamaktadır.

ÇIKARILACAK YANGIN BÜYÜK FELAKETLERE NEDEN OLUR

Gündüz bile ziyaretçilerin kontrolünde zorluk çekilirken, gece Milli Park içine giren kişilerin ne yapacağı, nasıl bir tehdit oluşturacakları, araç gürültüsü, ışık vb. eylemlerle yaban hayatına rahatsızlık verecekleri, karanlıktan istifade ederek bitki ve insan kaçakçılığı yapıp-yapmayacakları ve en önemlisi de ihmal sonucu ya da kötü niyetli kişiler tarafından kasıtlı olarak çıkarılabilecek yangının nasıl büyük felaketlere yol açacağı mutlaka düşünülmelidir. Geçtiğimiz yıl meydana gelen orman yangınlarında binlerce hektar alan kül olmuş, bitki toplulukları ve canlı türleri yok olmuştur. Bu alanların tekrar kendini toparlayabilmesi uzun yıllar sürecek ve buralardaki ekosistemin tekrar canlanmasını bugünkü nesil belki göremeyecektir. Davutlar – Güzelçamlı arasında Samson Dağları’nda 1985 yılında 14 asker ve 1 orman işçisinin yaşamını yitirdiği kasıtlı çıkarılan orman yangınının acısı hafızalarda olup unutulmamıştır.

KEÇİ 24'E KADAR UYGULAMADAN VE MANGALDAN VAZGEÇİLMELİ

Milli Parkımız Aydın’ın, Kuşadası’nın ve ülkemizin gururla tüm dünyaya tanıtacağı çok özel bir doğa alanı olup, Batı Anadolu’da özellikle yangınlara karşı çok hassas bir bölgede yer almaktadır. Hem mangal hem de gece 24.00’e kadar yapılacak yemek hizmetlerinden, yukarıda belirttiğimiz tehditler nedeniyle bu ve buna benzer uygulamalardan kesinlikle vazgeçilmelidir. Yapılması düşünülen uygulamaların aksine, Milli Park görevlileri tarafından her giren araca mutlaka günübirlik kullanım kuralları ve orman yangınlarıyla ilgili birer broşür dağıtılmalı, güvenlik güçleri tarafından araçlar kontrol edilmeli, tüm koylarda Üniversite ve STK’lar işbirliğiyle doğal alanın tanıtımı, çevrenin kirletilmemesi ve yangın riskine karşı ziyaretçilere yönelik bilgilendirme faaliyetleri yapılmalıdır. Yangın tehdidine karşı ilk müdahaleyi yapabilecek bir yangın helikopterinin Milli Parkta hazır bulundurulması olası yangınların büyümesini önleyecektir.

MİLLİ PARKIN DEĞERLERİ, EKOSİSTEMLERİ, BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ KORUNMALI

Özellikle ilköğretim okullarıyla koylarda milli parkın değerli ekosistemlerini ve biyolojik çeşitliliğinin korunmasına yönelik eğitim çalışmalarının yapılmasını, bölgemizin en güzel doğal alanı olan Milli Parkımızın gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılmasını sağlayacaktır. Milli Parkın hemen yanı başında bulunan Güzelçamlı mahallesindeki esnafların, parka gelen ziyaretçilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayabilecek mekanlara, donanıma ve bilinç düzeyine sahip oldukları bilinmektedir. Milli Parkın bir amacı da parkın tüm değerlerini iyi bilen ve onların korunmasını ve geleceğe taşınmasına önemli katkısı olacak bölge halkının ekonomik çıkarlarını gözetmek ve gerekli imkanları sunmak olmalıdır. Yukarıda belirttiğimiz endişelerin giderilmesini ilgili kurumlardan talep eder, Milli Parkın korunması ve tanıtılmasına yönelik her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunarız " denildi.