Didim Ticaret Odası Kültür Merkezinde gerçekleşen seminere Didim Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Deveci, CHP İlçe Başkanı Nurettin Koçak, dernek yönetimi ile vatandaşlar katıldı.
Seminerin açılışında konuşan Dernek Başkanı Eda Demir “Bizler bir dönem televizyonlarda otizmli bireyleri mucizeymiş gibi izledik. Her çocuk gibi onlar da özel ve içlerinde özel yetenekli olanları var. Müzik dehaları, matematik dehaları, şahane çocuk olarak adlandırılan ressamlar, mimarlar var. Hem ülkemizde hem dünyada hepsinin başarısının altında yatan şey mucize değil özel eğitimdir. Hiç biri bizim bildiğimiz yöntemlerle doktor, mühendis, öğretmen, mimar çıkamıyorlar. Ömürleri boyunca onların bir yerlere gelmesi için mücadele veren anne babalarıyla birlikte zorlu bir eğitim sürecinden geçiyorlar. Birçok uyarıya aynı anda maruz kalıp kendini huzursuz hisseden otizmli bir çocuğu onlarca çocukla aynı sınıfta sınava sokup puanlamaya girmesini beklemek son derece akıl dışı” dedi.

“FARKLI BİR ÇOCUĞU FARKLILIĞIYLA KABUL ETMELİYİZ”


Demir, “Aslında uzun uzun otizmi anlatmak için zamanımız olacak. Dünyada bugün 54 çocuktan birinin otizmli olma riski ile doğduğunu, yaşamın ilk 3 yılında ortaya çıktığını, yaşam boyu devam ettiğini, karmaşık gelişimsel bir bozukluk olduğunu bilmekten daha önemli bir şey var. O da farklı bir çocuğu tüm farklılığıyla kabul etmek… Otizmli bireylerin en az özel eğitim kadar aranızda yaşamaya ihtiyacı var.
Amacımız öncelikle yaşadığımız coğrafyada otizmi tanımak bu alanda etkili bir kamuoyu yaratılmasına öncü olmak… Eğitim ve sağlık uygulamalarının bilimsel temellere dayanılarak uygulanmasına yardımcı olmak. Benzer amaçlı uluslar arası kurumlarla iş birliği yapmak, özel eğitim ve rehberlik hizmeti vermek, spor ve doğaya yönlendirip hak ettikleri destek eğitimlerini almalarına öncü olmak. Bu doğrultuda gönül birliği sağladığımız herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Seminere konuşmacı olarak katılan Akdeniz Üniversitesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Çağlar Çetinkaya, Otizmli çocukların gelişiminde eğitimin önemini anlatan bilgileri otizmli çocukların ailelerine anlattı.