Kuşadası’nda gerçekleşen toplantının ardından GEKA Genel Kurul Üyeleri, GEKA'nın Kuşadası'nda sağlık ve kültür turizminin gelişmesi için desteklediği “Uluslararası Diş Merkezi"ni ziyaret ederek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Kuşadası ilçesinde, sağlık turizm potansiyelini alt yapı çalışmalarıyla değerlendirmek, bu alanda gelen turistler için Kuşadası İlçesi’ni ulaşılabilir cazibe merkezi haline getirmek ve sağlık turizmini yaygınlaştırarak sürdürebilirliğini sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında, Kuşadası’na uluslararası standartlarda bir diş hastanesi kazandırılmıştı. GEKA’nın 2015 Yılı Alternatif Turizm Mali Destek Programı kapsamında desteklediği Adnan Menderes Üniversitesinin “Diş Sağlığı İçin Kuşadası'na Yolculuk” projesi kapsamında hayata geçen ““International Dent Care” adlı diş hastanesinde GEKA Genel Kurul üyeleri incelemede bulundu.

AÇILIŞA HAZIRLANIYOR

GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan projenin hayata geçirilmesi aşamasında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında kurul üyelerine bilgi verdi. Projenin, Bölgede deniz-kum-güneş turizmi dışında sağlık turizminin uluslararası standartlarda yapılabilmesine olanak sağladığını da sözlerine ekledi. Proje ziyaretinde heyete eşlik eden Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir de merkezin işleyişi, hizmetleri ve 12 ay turizm hedefine ulaşma noktasında devam eden ve planlanan çalışmalar hakkında kurul üyelerini bilgilendirdi.

KADIKALESİ’NDE İNCELEME

GEKA Yönetim Kurulu üyeleri, daha sonra GEKA’nın, destek verdiği projelerden birinin yürütüldüğü, Kuşadası, Kadıkalesi- Anaia Antik Kenti oldu. GEKA’nın 2018 yılı Kültür Turizminin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan, Aydın Valiliği ve Kuşadası Belediyesi’nin iştirakçiliğiyle, Kuşadası Kaymakamlığının yürüttüğü “Kültür Turizminde Yeni Bir Uğrak Yeri: Kuşadası Kadıkalesi Anaia Liman Kalesi ve Anıtsal Kilisenin Ziyaretlere Açılması” projesi ziyaret edildi. Proje ziyaretinde Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Mehmet Umut Tuncer ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz bulundu.

TARİHİ ALAN KORUNACAK

Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, proje kapsamında gerçekleştirilen kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında kurul üyelerine bilgi verirken antik yerleşimin bölge için önemine değindi. Prehistorik dönemden, I. Dünya Harbi Osmanlı top siperlerine kadar uzanan zengin kültür katmanlarının bulunduğu Kadıkalesi-Anaia Antik Kenti’nde proje kapsamında öncelikle anıtsal boyutlu kilisenin ortaya çıkartıldığını söyledi. Kuşadası Anaia sahil yerleşiminin Orta Çağ’da yapılmış liman kalesi olan Kadıkalesi’nde yürütülen proje kapsamında, Kale’deki anıtsal kilisenin geçici modüler örtüsünün sökülerek, yerine kilise yapısındaki zemin ve duvarlarda bulunan resimleri yağışlara ve güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyacak çağdaş bir çatı kurulduğunu belirtti. Arkeolojik açıdan renkli bulgu ve öyküleriyle yerli ve yabancı ziyaretçilerini etkileyecek olan Kadı Kalesi’nin yapılan çalışmalarla kültür turizminde cazibe noktası olacağını da sözlerine ekledi.