Bein Sport’un sevilen programlarından biri olan “Futbolun Şehirleri” bu hafta Kuşadası’ndaydı. Şehrin tarihi, kültürü ve spor kulübünün yanı sıra yemeklerini de tanıtan programda Turizm Fakültesi Yiyecek İçecek İşletmeciliği Bölümü Öğretim Görevlisi, Türkiye Aşçılar Federasyonu Milli Takım Direktörü, Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği (KUPAD) Başkan Yardımcısı Ozan Güngör ve öğrencileri Kuşadası’nın geleneksel Bolama (Lok Lok) yemeği ile İncir Uyutması tatlısını yaparak hikayesini anlattı.

HİKAYESİ, YEMEĞE MANEVİ ZENGİNLİK KATIYOR


Bolama’nın hikayesinin yemeğe manevi olarak bir zenginlik kattığını söyleyen Güngör, programda öğrencileri ile hem yemeği yaptı hem de hikâyesini anlatarak Kuşadası’na gelecek olan yemekseverlere ilham kaynağı oldu.
Adak veya dilek yemeği olarak bilinen Bolama yemeği, pilavın pişerken çıkardığı sesten dolayı “Lok Lok” olarak da yöre halkı tarafından isimlendiriliyor. Yemeğin hikayesi ise şu şekilde aktarıldı: “Adağı olan kişiler adakları kabul olması için Bolama yemeğini hazırlar ve sokaktaki çocuklara haber salarmış. Çocuklar gelirken yanlarında kaşıklarını getirir, adak sahibi sokağın ortasında yemeği ikram edermiş, çocuklar tepsinin etrafına toplaşır ve yerlermiş. Adak sahibi çocuklardan dileğinin kabul olması için dua etmelerini istermiş. Sosyolojik yapısına bakıldığında Bolama yemeği halk arasında bir dayanışma yemeği olarak da nitelendirilmektedir. Adak amacı altında maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının et tüketmesini sağlayarak komşuların birbirlerine destek olduğu da söylenebilir. Geleneksel Kuşadası yemeklerinden biri olan Bolama yemeği günümüzde çok fazla adak amaçlı yapılmasa da yöresel yemek yapan restoranların menülerinde yer alabiliyor.”