Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından, girdi maliyetleri artmaya devam eden Aydınlı çiftçilerin temsilcileri, soluğu Ankara'da aldı. 16 ziraat odası başkanı; AK Parti Aydın milletvekilleri Rıza Posacı, Mustafa Savaş, Metin Yavuz ve Bekir Kuvvet Erim ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı'nı ziyaret etti. Ziyarette başkanlar, bir araya geldikleri Bakan Prof. Dr. Vahit Kirişci'ye Aydın tarımının sorun ve çözüm önerilerinden oluşan bir dosya ile ilin yöresel ürünlerini sundu. Başkanlar, Kirişçi'ye taleplerini sözlü olarak da anlattı.
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci ile yaptıkları görüşme sonrasında, açıklamalarda bulunan Efeler Ziraat Odası ve Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, ülke ve Aydın tarımının sorunlarının benzer olduğunu söyledi. Çiftçilerin gübre, akaryakıt, zirai ilaç, tohum, hayvan yemi, elektrik ve sulama gibi girdi maliyetlerinin arttığını dile getiren Başkan Kendirlioğlu, "Saydığım kalemlerden özellikle mazot ve gübre, son günlerde yine artış eğilimine girdi. Geçen sene 6,5 lira olan mazotun litresi şu anda 24-25 lira, geçen yıl yine 100 ile 150 lira arasında olan gübrenin torbası, şu anda 500 ile 750 lira arasında değişmekte. Bu koşullarda tarımın sürdürülebilir olmadığını bakanımıza ilettik. Acilen bu iki kalemin en kötü ihtimalle yüzde 50’sinin devletten çiftçimize verilmesi gerektiğini söyledik. Bunun mümkün olmaması halinde ise ÖTV’nin alınmaması, KDV’nin de tamamen kaldırılması veya makul bir orana indirilmesi ile ilgili fikrimizi kendisine sunduk" ifadelerini kullandı.

“HAYVANCILIK YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”


Hayvancılıkta yemin çok büyük bir maliyet haline geldiğini ifade eden Kendirlioğlu, geçen yıl 80-90 lira olan bir çuval yemin şu anda yaklaşık 350 liradan satışa sunulduğunu, mevcut şartlarda süt hayvancılığı yapmanın mümkün olmadığını ve ineklerin kesime gittiğini söyledi.

“KREDİ LİMİTİ 3 KAT ARTTIRILMALI”


Ziyarette girdi maliyetleri ile ilgili taleplerinin yanı sıra çiftçi koruma ve Büyükşehir Yasası’ndan kaynaklı yaşanan sıkıntıları da anlattıklarını dile getiren Başkan Kendirlioğlu, girdi maliyetlerinde yaşanan artışa bağlı olarak kredi limitlerinin de en az 3 kat arttırılmasını istediklerini söyledi.

“TARIMSAL SEFERBERLİK”


Gıdanın tüm dünya için çok önemli olduğunu kaydeden Kendirlioğlu, bir gıda ürününün market raflarına yaklaşık bir yıllık çalışma sonunda geldiğini hatırlattı. Kendirlioğlu, önümüzdeki yıllarda gıda ile ilgili yaşanacak sorunların şimdiden görülerek, önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi. Çiftçilerin üretmeye destek ve diğer çalışmalarla teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Kendirlioğlu, Bakan Kirişci’den ‘tarımsal seferberlik’ de istediklerini anlattı.

“UMUTLUYUZ”


Taleplerinin karşılanması noktasında umutlu olduklarını belirten Kendirlioğlu, “Bakanımız ellerinden gelen her türlü gayreti çiftçilerin lehine kullanmak ile ilgili herhangi bir tereddütlerinin olmadığını, hemen bugünden yarına olmasının zor olduğunu ama çalışma yapmak gerektiğini söyledi. Ziyaretimizde hazır bulunan bürokratlar da gerekli notları aldı. Taleplerimizi dinleyen bakanımızın tavrının olumlu olduğunu gördük. Umutluyuz, umutlu olmak zorundayız. Çözüm bekliyoruz” dedi. Öte yandan başkanlar, Bakan Kirişci’nin ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ile de bir araya geldi.