Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Rus oligark iş insanları da yaptırım listesine alındı. İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Avrupa ülkeleri Rus Devlet Başkanı Putin’e yakın oligarkların mal varlıklarına el koyarken, bazı oligarklar süper lüks yatlarını yaptırım uygulamayan Türkiye’ye gönderdi. Rus oligark İskander Makhmudov’un lüks yatı Predator ile iki yat daha Kuşadası Yat Limanı’na demirledi. Diğer iki yatın kimlere ait olduğu öğrenilemedi.
Rus milyarderler ve Putin'e yakın isimlerin mal varlıklarını kaçırmak için Türkiye, Karadağ, Maldivler, Hindistan gibi Rusya’ya yaptırım uygulamayan ülkeleri tercih ettikleri belirtiliyor. Avrupa sularında ve limanlarında birçok oligarkın lüks yatına el konulduğu haberlerinden sonra, özellikle Avrupa sularında olan yatların Türkiye limanlarına yöneldiği öğrenildi.

HER BİRİ SERVET DEĞERİNDE


Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre 9,41 milyar dolar mal varlığı olduğu tahmin edilen İskander Makhmudov’un Protetor Teknesi 73 metre uzunluğunda... 15 mürettebatın çalıştığı süper lüks yatta 10 misafir için yatak var. Piyasa değerinin 7 milyon doların üstünde olduğu belirtilen Prodetor ile diğer teknelerin savaş sona erinceye kadar Kuşadası’nda kalması bekleniyor.
İngiltere ilk aşamada Putin’e yakın üç oligarkın bankalardaki milyarlarca dolarını dondurdu. Tüm Rus oligarklarının İngiltere bankalarında 800 milyar dolardan fazla birikimi olduğu tahmin ediliyor.