Aydın Süt Üreticileri Birliği Başkanı Servet Başkaya, 80 milyonun zorda olduğunu savunarak, "Üreticisinden tüketicisine kadar herkes zorda. 84 milyon nüfusumuzun 2-3 milyon tuzu kuruları hariç. Dolayısı ile bu zorluğu nasıl aşarız? Bunun yolunu aramalıyız. Umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Bir şekilde buradan çıkacağız" dedi.

1929 EKONOMİK KRİZİNİ HATIRLATTI

Ülkeyi yönetenlere ve iktidar olmaya talip olanlara 1929 yılında yaşanan dünya ekonomik krizinde o günkü meclisin yaptığı çalışmaları dönüp okumalarını tavsiye eden Başkan Başkaya, "Ne yapmışlar o zaman? Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 500 lira olan maaşlarını 350 liraya düşürmüşler. Topluma güven vermek için. Arkasından Anadolu'ya dönüp, köylüye öküz, saban desteği vermişler ve ‘Ekin, üretin, biz sizin ürettiklerinizi almayı garanti ediyoruz’ demişler. Kalkmışlar Sümerbank'ı, şeker fabrikalarını, vatandaşın ihtiyacı olan çok sayıda fabrikayı açmışlar. Yaptıkları çalışmalarla o krizden ülkeyi burnu kanamadan veya üzmeden çıkarmışlar. Bu arada Osmanlı'dan kalan borçları ödemişler. Şu anda da evet savaş var, kriz var, belki 1929'daki kriz kadar yüksek değil ama bizim ülkemizde ağır. Öyle olunca ne yapmamız lazım? Anadolu'ya, tarıma dönemimiz, gıda üretmemiz lazım. Üretimin artması için su, gübre ve mazota ihtiyacımız var. 2022 yılını su ve enerji yılı ilan edelim" ifadelerini kullandı.

SANAYİYE ÖVGÜ

Türkiye'de tarıma dayalı sanayinin fevkalade iyi durumda olduğunu ama fabrikaların işlediği hammaddenin yaklaşık yüzde 60'ının ithal edildiğini kaydeden Süt Üreticileri Birliği Başkanı Başkaya, üretimin mutlaka arttırılması gerektiğinin ve üretim artışı için de su ve enerjiye ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

“SULANMAYAN ARAZİ BIRAKILMAMALI”

Millet Bahçesi, hapishane, köprü, yol, makam aracı gibi yatırımlar için ayrılan kaynağın bu yıl Devlet Su İşleri’ne aktarılması gerektiğini belirten Başkan Başkaya, sulanmayan arazi bırakılmaması gerektiğini söyledi. Ülkenin ihtiyacı olan pamuk, buğday, ayçiçeği, mısır ve benzeri tarım ürünlerinin tamamının yetiştirilebileceğini vurgulayan Başkaya, “Üretim için hazırız ama önümüzün açılması lazım” şeklinde konuştu.

UZUN VADELİ KREDİ TALEBİ

Birçok Avrupa ülkesinin güneş enerjisini çok iyi kullandığını anlatan Başkaya, "Türkiye'nin güneş gördüğü gün sayısı fazla. Mümkünse bu konuda da bize imkan tanısınlar, Türkiye genelinde belki 50-40 bin hayvan çiftliği var, organize sanayi bölgelerinde işletmeler var. Bu işletmelere uzun vadeli krediler verilmeli, prosedürlerde de kolaylık sağlanmalı. Biz elektrik üretmeye de talibiz" dedi. Türkiye’nin canlı hayvan ithalatını da durdurması gerektiğini kaydeden Başkaya, ülke üreticisinin hayvan ihtiyacını karşılayabileceğini de sözlerine ekledi.