Aynı zamanda veteriner hekim ve süt üreticisi olan Aydın Büyükşehir ve Koçarlı Belediye Meclisi Üyesi Mevlüt Şahinci, hayvancılığın can çekiştiği günlerden çektiklerini ifade etti. Döviz kurundaki artışın hammadde ve hayvan yemi fiyatlarını yükselttiğini kaydeden Şahinci, yem sektörünün kontrol edilemez hale geldiğini savunarak, "Yem fiyatlarındaki artışın incelenmesi gerektiği gerçeği ile karşı karşıyayız" dedi.

BİR HAFTADA 45 LİRALIK ZAM

Kendi hayvanlarına verdiği 50 kilogram ağırlığındaki bir çuval süt yeminin bir yılda 180-200 liradan 297 liraya çıktığını anlatan Şahinci, Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ sütün litre fiyatını 4 lira 70 kuruş olarak açıkladığı günden itibaren yem fiyatlarında hızlı bir zam yağmuru başladığını söyledi. 21 Aralık’ta döviz kurunda yaşanan sert düşüşün yem fiyatlarında gevşeme yaptığını kaydeden Şahinci, o günden bu yana doların 13-14 lira bandında gezinmesine rağmen yem fiyatlarına zam gelmeye devam ettiğini vurguladı. Şahinci, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından yem üretiminde kullanılan hammadde tedarikinde yaşanan sıkıntılardan kaynaklı olarak da son bir haftada yemin 45 lira zamlandığını dile getirdi.

BİR LİTRE SÜTÜN MALİYETİ 6 LİRAYI GEÇTİ

Artan girdi maliyetleri dikkate alınarak, süt fiyatının yeniden revize edilmesi gerektiğini anlatan Şahinci, "Ulusal Süt Konseyi’nin yeni süt fiyatını açıkladığı gün 200 liraya aldığımız yem, bugün 300 liraya dayanmışken, biz halen daha 4 lira 70 kuruşa süt satıyoruz. Konsey, aylık toplantı yapıp, süt fiyatını yem fiyatlarındaki artış ve azalışa göre revize edecekti. Ancak bu zamana kadar böyle bir çalışma görmedik. Şu anda bir litre sütün bize maliyeti 6 liranın üzerinde. Tabi bunda yemin yanı sıra elektriğe, mazota ve işçi maaşına gelen zamlar etkili oldu. Bizim beklentimiz artan maliyetler oranında bir artış. Eğer yakın zamanda, sütte fiyat revizyonu yapılmazsa hayvan kesiminin önüne geçemeyiz" ifadelerini kullandı.

İHTİYAÇTAN DOLAYI SATILIK

İlçesinde son 2-3 yılda hayvan sayısının ciddi oranda azaldığını kaydeden Şahinci, özellikle orman mahallelerinde vatandaşların 3-4 yıl önce bakımı zor olduğu için sattıkları, kestirdikleri hayvanlarını şimdi ihtiyaçları için ellerinden çıkardıklarını iddia etti.

KOTALI SATIŞ

Şahinci, Türkiye'deki firmaların yem üretmek için hammaddenin büyük bir kısmını Rusya ve Ukrayna'dan ithal ettiğine işaret ederek, "Savaşın başlamasının ardından, her iki ülkenin de limanları kapandı. Yem firmaları krizin ne zaman çözüleceğini bilemedikleri için bize attıkları mesajlardan anladığımız kadarıyla kota uygulamasına gitmeyi düşünüyorlar. Hammadde yetersiz olduğu için belirli miktarda yem üretebilecekler ve ürettikleri kadar kotalı satış yapacaklar. Çalıştığım yem firmasını aradım, sipariş almadı. Eğer benim elimde yem olmasaydı ben hayvanlarıma ne yedirecektim? Yem satıcılarında da doğru dürüst yem kalmadı. Üreticiler yemcilere akın etti, yem stokları da eridi. Olası bir yem krizinin önüne geçmek lazım. Bunun için Toprak Mahsulleri Ofisi; özel yem firmaları ve devlet uhdesindeki firmalarla çalışma yapmalı" dedi.

SİSTEM ÇÖKECEK

Üreticinin süt ve besi yemlerine ulaşamaması durumunda et ve süt sisteminin çökeceğini öne süren Şahinci, hayvanın süt yemini belli bir süreliğine azaltmanın dahi süt üretimini ciddi oranda etkileyeceğini sözlerine ekledi.