Aydın’ın Nazilli ilçesinde kaymakamlık, Adnan Menderes Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Nazilli Belediyesi tarafından ‘Yeni Araştırmalar Işığında Nazilli’ konulu konferans Mehmet Yüzügüler Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda düzenlendi. Konferansa, Nazilli İlçe Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Umut Tuncer, Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek ve davetliler katıldı.

TÜRKİYE’DE ARKEOLOJİK ÇALIŞMA YÜRÜTMEDE BİRİNCİYİZ’

Konferansa Araştırma Görevlisi Dr. Nihal Akıllı, Prof. Dr. Hüseyin Üreten, Doç. Dr. Sedat Akkurnaz, Araştırma Görevlisi Dr. Arzu Özver, Uzm. Arkeolog Ümit Sarın ve Yusuf Çorbacıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Nazilli’nin geçmişinin yanı sıra 2020 yılında ’Yılın Arkeolojik Keşfi’ olarak ulusal ve uluslararası basında geniş bir yer tutan Mastaura’daki Amphitiyatro’nun keşfinin de ele alındığı Konferansta açılış konuşmasını yapan Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Umut Tuncer, "Bu yapıyı Nazilli’ye armağan edeceğiz” dedi. Tuncer Konuşmasına Aydın olarak turizm sektöründe ciddi çalışmalar yaptıklarının da altını çizerek, "1,5 yılda çok sayıda majör projeyi hayata geçirmeyi başardık. Ayrıca Aydın’da bugün itibariyle 17 arkeolojik çalışma yürütüyoruz. Şehrin dört bir tarafında 17 arkeolojik çalışmayı yürüten başka bir il Türkiye’de yok. Bu anlamda Türkiye’de arkeolojik çalışmaları yürütme sayısında birinci sıradayız. En yakın rakibimiz 14 çalışmayla Antalya,11 çalışmayla İzmir. Açıkçası bu noktada ekibimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Aydın’a hak ettiği marka değerini kazandırmak açısından sorumluluğumuzu tüm ekiple paylaşıyoruz ve yerine getirmek içinde kaynaklarımızı, mesaimizi bu işe adıyoruz” diye konuştu.

‘ AYDIN TURİZM ŞEHİR OLMAYI BAŞARDI’

Son 2 yılda pandemi koşulları nedeniyle turizm sektörünün ekonomik anlamda aldığı ciddi yaraları atlamak için tüm çabaları sarf ettiklerini söyleyen Tuncer, dünyada en çok ziyaret edilen ülke olduğumuzu vurguladı. Tuncer,” Bildiğiniz gibi son 2 yılda turizm için çok zor bir süreç geçirdik. 2020 ve 2021 turizm sezonları pandemi nedeniyle insan hareketlerini gerçekleşmediği, turist istatistiklerinin minimuma düştüğü turizm sektörünün çok ciddi ekonomik travma yaşadığı yıllar oldu. Pandemiden hemen önce ülkemize 2019 yılında 52,5 Milyon turist ziyaret etmişti. O yıl Aydın’ı ziyaret eden turist sayısı 1 milyon 650 bindi. 2021’de pandemi ortaya çıktı bizler tedbirlerimizi aldık. Tüm otellerimizi Bakanlığımız belgelendirdi. Dezenfektasyon, sosyal mesafe, çeşitli hijyen uygulamalarıyla tesislerimizi sağlık açısından mükemmelleştirdik ve bunu dünyaya çok iyi anlattık. Neticede 2021 yılında Türkiye’yi 30 Milyon turist ziyareti etti. Dünyada en çok ziyaret edilen 6. Ülke olmayı başardık. 2021 yılında aydında 1 Miyon 700 bin turist ziyaret etti. Yani biz 2019 yılındaki 1 milyon 650 bin rakamını yakaladık hatta geçmeyi başardık. Dünyada bunu başaran başka hiçbir turizm şehri olmadı. Barcelona, Paris, Madrid, Buda Peşte gibi aklınıza neresi gelirse gelsin hiçbiri turizm istatistiklerini yakalayamadı. Biz Aydın'da bunu yakaladık. Bunun gururuna da hep beraber yaşadık. Tabi sorumluluğumuz bitmiyor. Aydına gelen turistleri biraz önce bahsettiğim kültür mirasına bütünleştirmeye hepimiz mecburuz. Bu noktada hepimiz sorumluluğumuzu farkındayız” dedi.

‘MASTAURA ANTİK KENTİNİ TÜM DÜNAYA’YA DUYURMAYI BAŞARDIK’

Nazilli’nin Mastaura, Harpasa ve Anineta gibi üç adet büyük antik kente sahip olmasının çok önemli olduğunu söyleyen Tuncer Mastaura için yapılan çalışmalardan bahsetti. Tuncer, Nazilli özelinde tüm kurumlarımızla Sayın Kaymakamımızın önderliğinde, belediyemizle, sivil toplum örgütleriyle, bakanlığımıza bağlı müdürlüklerimizle bir güç birliği içinde muazzam bir çalışma yürüttük. Çok kısa zamanda içinde Mastaura Antik kentini tüm dünyaya duyurmayı başardık. Mastaura Antik kentiyle ilgili dünyanın dört bir tarafında özellikle 2020 yılında muhteşem bir haber trafiği yaratmayı başardık ve 2020 yılında çok önemli akademik platformların görüş birliği ile yılın arkeolojik keşfi olarak nitelendirildi. Kazı çalışmaları uzun süreye yayılan hassas çalışmalardır. Açıkçası ‘iğneyle kuru kazmak’ tabirinin tam karşılığı bulduğu projeler. Dolayısıyla Mastaura Antik Kenti’ndeki arena yapısını bütün bu ortaya çıkartmak kolay bir iş değil, özel bir iş ama başaracağız. Biz bir tohum ektik keşfi ortaya çıkartıp gönüllülük kültür elçiliğiyle, kurum ve kuruluşlarımızın güç birliğiyle mutlaka bu yapıyı Nazilli turizmine armağan edeceğiz. Gerekli çalışmaları da süratle sürdürüyoruz. Tüm bu çalışmalarla birlikte 1 milyon 700 bin turisti ağırladığımız 2021 sezonunda Aydın’da ören yerlerimizi 300 bin turist ziyaret etti. Güzel bir rakam ancak bu sayısı yukarıya taşımak zorundayız.2022 yılı içerisinde ekibimizle birlikte 500 bin bandına ulaşacağımız bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Umarım 2022 yılında antik kentlerimize, ören yerlerimizi 500 bin ziyaretçiyle taçlandırdığımız bir yıl olacak. Bilimin yönetsel vizyonun pusulası olduğuna inanıyorum. Bu etkinliğini düzenleyen konferansa katkı sunan Başta Nazilli Kaymakamımıza, Adnan Menderes Üniversitene, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve Nazilli Belediye’mize teşekkür ediyorum. Hayırlara vesile olsun” şeklinde konuştu.