Gıdalarda taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 371 firmaya ait 559 parti ürünü Bakanlığın internet sitesinde kamuoyuna açıkladı. Aydın’daki 2 firmanın ürettiği sucuklarda kanatlı et, 20 firmaya ait 33 zeytinyağı markasında ise tohum yağı ve trans yağ tespit edildi.

KARA LİSTEDEKİ FİRMALAR

Efeler’den May Mis, Ayka Miraç, Vakıfbirlik, Coşkun Karaman, Batı Ege’den, Okolive, Saray Bahçesi, Yamaç Bahçem, Ege Kumsal, Ayvalık İncisi, Sabri Akın, Germencik’te Dönger, Köşk’te Birtat, Lüks Ayvalık Körfezim, Ege Arasbey, Edremit Taş Baskı, Aybirtat, Didim’de Emin Dereköy, Ayvalık, Söke’de Mudanya Köy Birlik, zeytin yağı markalarında, U.V’de özgül soğurma, sterol kompozisyonu, yağ asitleri kompozisyonu, trans yağ, mumsu madde miktarı, ECN-42 farkı (tohum yağlarının tespiti), daha düşük kaliteli zeytin yağı karıştırılması tespit edildi. Ayrıca Aydın’dan Efe Aydın Türk, Liya, Efecan Sucukları markalarında da ısıl işlem görmüş sucuk, yani kırmızı etinde kanatlı eti tespit edildi.

DOMUZ ETİ ÇIKTI

Ayrıca yayınlanan listede Buharkent ilçesinde hizmet veren Aşçım Umut isimli işletmenin pide iç malzemesi olarak kullandığı etin içinde domuz eti bulunduğu belirlendi.

AĞIR YAPTIRIMLAR GETİRİLDİ

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, hileli ürünlerle haksız rekabete yol açan firmalara ağır cezaların beklediğini belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı, üretici firmalarla birlikte hileli ürünü satan firmaları da artık ifşa ediyor. Bizlerin de bu yöndeki taleplerini bakanlık dikkate aldı. Hileli ve tağşiş ürün satanlara hapis cezası ile 500 bin liraya kadar cezalar verilecek. Yaptırımların ağırlaştırılmış olmasına rağmen halen bazı firmalar bunun farkında olmadığını görüyoruz. Aydın Ticaret Borsası olarak bu işin karşısındayız. Hileli ve tağşiş ürünlerle haksız rekabete yol açanlara en ağır cezaların verilmesini destekliyoruz” dedi.