Belediye Başkanı Mehmet Erikmen'in AK Parti Milletvekili Bekir Kuvvet Erim'in ziyareti sırasında yapılacak projeler arasında saydığı 9 dükkan projesi eski defterlerin yeninden açılmasına neden oldu. Projeden kaynaklanan kamu zararının tahsil edilip edilmediğini soran CHP'li Belediye Meclis Üyesi Muammer Yıldız, "Temmuz'da seçim yaptık daha bir yıl olmadı. Bu projeyi hayata geçirmeyi düşünüyorlar. Peki iptal ederken aklınız neredeydi? Belediyenin 42 bin lirasına ne oldu? Şu an o paranın değeri 100 bin lirayı geçti. Dolar o zaman 7 liraydı şimdi 14 lira. Şu an sen kuruş paraya muhtaçsın o para ödenirken neredeydin? Bu konuda ihaleyi tek taraflı olarak iptal edip belediyeyi zarara uğrattı şeklinde suç duyurusunda da bulunduk hala bir sonuç çıkmadı. Buna rağmen şimdi bunun hesabını vermeden projeyi yeniden yapmaya karar verdiklerini söylüyorlar. Sonra bu meydan projesi vardı. Hazırlık projesini hazırlayan ekibe ne kadar para verdiler bilmiyoruz. 180 bin lira gibi paradan bahsediliyor. Bu konuda da kamuoyunu aydınlatmaları gerekiyor" dedi.

"ZARARI ZEKİ İNAL KARŞILAMALIDIR"

Zeki İnal döneminde Yaylalı Mahallesi 264 ada, 1 parsel numaralı 2162 m2’lik alanda 9 dükkan yapımının planlandığı ve projenin 3 ayda tamamlanacağı açıklandı. İhalesi bile yapılan proje daha sonra Belediye Başkanı Zeki İnal tarafından tek taraflı olarak feshedildi. İhaleyi kazanan firmaya fesih tarihine kadar yapılan zemin düzenlemesi ve atılan zemin tesviye betonu imalat bedeli olarak 16 bin 164 lira SGK cezası olarak 8 bin 829 lira, ceza gecikme zammı olarak 468 lira, sözleşmeden doğan vergiler için 3 bin 489 lira, SGK’ya işçilik olarak ödenen 6 bin 50 lira ve bunlara KDV olarak uygulanan 6 bin 300 lira olmak üzere tahakkuk eden toplam 41 bin 300 lira ödendi. Millet İttifakı mensuplarının kamu zararı iddiasıyla Zeki İnal hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu konulardan biri olan 9 dükkan projesi hakkında 25 Ekim ile 2–17 Eylül 2021 tarihleri arasında belediyede incelemelerde bulunan müfettiş de kamu zararı tespit ederek zararı Belediye Başkanı Zeki İnal'dan tahsil edilmesi gerektiğini raporuna taşıdı.

MÜFETTİŞ: "BELEDİYE KAÇAK BİNA YAPMAYA SOYUNDU"

Müfettiş raporda konu hakkında, "Üzerinde 9 adet dükkan yapımına başlanan Karacasu Belediyesine ait 264 ada, 1 parsel numaralı 2162 m2’lik taşınmazın 27 Mayıs 1993 tarihli mevcut tapusundaki kayda göre “Park ve Benzin İstasyonu” görüldüğünden dolayı bu taşınmazın halen kadastral özelliğini koruduğu, üzerinde imar uygulaması yapılmadığı ve dolayısıyla imar parseline dönüştürülmediği halde bu parsel üzerinde dükkan yapımına başlandığı anlaşılmaktadır. Burası imar planında dükkan yapımı için ayrılmış olsa dahi parsel üzerinde 3194 sayılı İmar Kanunun 15. ve 16. maddelerine göre veya 18. maddesine göre uygulama yapılarak imar planına uygun parsel elde edilmeden üzerinde yapıya başlanması mümkün değildir. Bu sebeple sözü edilen dükkanların yapımına belediyece kaçak olarak başlandığı anlaşılmaktadır. Bu şartlar sağlanmadan sözü edilen dükkanların yapımı için açılan ihalenin Belediye Başkanı Zeki İnal’ın bu ihaleyi onaylamaması ve yüklenici ile belediye arasındaki yapım sözleşmesini imzalamaması, dolayısıyla belediyeyi zarara götürecek bu yanlış adımı daha başından atmaması gerekirdi. Zira, bahse konu parsel üzerinde inşa edilecek kaçak yapı için belediye bütçesinden harcama yapılması imar mevzuatında yer alan hükümlere aykırı düşmektedir. Bu harcamaya izin veren başka bir mevzuat hükmü dahi mevcut değildir" ifadelerine yer verildi.