Altın ile yarışan çam fıstığı gibi değerli bir tarım ürününe sahip olan Koçarlı'nın özellikle dağ köylerinde düğün yapmaya hazırlanan çiftleri, altın fiyatında yaşanan artış olumsuz etkiledi. Altının fiyatı Türkiye ve dünyadaki gelişmelere bağlı olarak genellikle yukarı yönde hareket etmesi, damat tarafının düğünde geline taktığı takının azalmasına neden oldu. Koçarlı'nın kuyumcu esnaflarından Muhammet Şahin, yaklaşık 1 yılda düğün takısının gram olarak nasıl azaldığını gözler önüne serdi. Altın fiyatının yükseldiğini ve vatandaşın da alım gücünün düştüğünü belirten Şahin, vatandaşın tüm olumsuzlara rağmen altın takma geleneğinden vazgeçmediğini ama daha düşük gramlı altın almaya yöneldiğini söyledi.

"DÜĞÜN TAKISI AZALARAK DEĞİŞTİ"


İlçesinin 52 mahallesinin 30'unun dağ köyü olarak bilindiğini dile getiren Şahin, "Dağ köylerinde düğüncüler daha önce genellikle 5 beşi bir yerde, 2 metre zincir, 10 bilezik ve bunların yanında reşat küpe ve reşat yüzük takardı. Tüm bunlar olmazsa olmazdı. Hatta bunlara ek olarak set takımı, künye ve kolye alan da vardı. Şu anda tek beşi bir yerdeye düşüldü. 20'şer gramlık 10 adet Adana burması, yerini tanesi 14-15 gram olan desenli 5-6 bileziğe bıraktı. 2 metre uzunluğundaki 100 gram zincir, artık 40-45 gram olarak alınmaya başlandı. Reşat küpe ve yüzük yerine de daha uygun fiyatlı küpe ve yüzük tercih ediliyor. Durumu iyi olanlar geçmişteki gibi takı almaya devam ediyor ama genel olarak düğün takısı azalarak değişti" dedi.

"ALTIN YATIRIMCISI KAZANIYOR"


Şahin, altının önemli bir yatırım aracı olduğunu kaydederek, "Yeni yatırım yapacak kişiler de bankada altın hesabı açmıyor, fiziki olarak altın alıyor. Bize gelen bilgiler bu yönde. Aldığı altını evine göstererek, çocuğunun düğününde, taşınmaz alımında veya herhangi bir olumsuzluk karşısında değerlendirmek istiyor. Altın yatırımcısı her zaman kazanıyor" ifadelerini kullandı.