Türkiye’de en fazla incir üretiminin gerçekleştiği Aydın’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü incir üreticilerine destek olmayı sürdürüyor. İncirde yaşanan aflatoksinin yayılmasına neden olan ekşilik böceğine karşı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü çalışma başlattı. Çalışmalar kapsamında incir üreticilerine 10 bin adet ekşilik böceği tuzağı ücretsiz olarak dağıtılacak.


“İNCİRDE ÖNEMLİ ZARARLARA YOL AÇMAKTADIR”


Konuyla ilgili Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İncir, ilimiz ve ülkemiz için önemli bir ürün olup, incirde kalite ve verimi etkileyen faktörlerin başında ekşilik böcekleri gelmektedir. Ekşilik böcekleri incirde gerek bahçe, gerekse depolarda meyve de kalite ve ürün kaybına yol açarak önemli zararlar oluşturmaktadırlar. Ekşilik böcekleri direk yaptıkları bu zararın yanı sıra başta aflatoksini oluşturan etmenler olmak üzere meyve içinin ekşimesine ve çürümesine yol açan pek çok zararlı hastalık etmenlerini de meyveden meyveye bulaştırarak incirde çok önemli zararlara yol açmaktadırlar.”

İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNE TESLİM EDİLDİ


Açıklama şu şekilde tamamlandı: “Ekşilik böcekleri ile mücadele etmek amacıyla Ege İhracatçı Birliklerince yaptırılan ve dağıtımı İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen 10 bin adet incir ekşilik böceği tuzağı İlçe Müdürlüklerimize teslim edilmiştir. Bu tuzaklar İlçe Müdürlüklerimizce incir yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı köylere ulaştırılarak mücadelede kullanılması sağlanacaktır. Ekşilik böcekleri ile mücadelede kullanılan çekici yem tuzaklarının ileklemeden önce ağaçlara asılarak mücadeleye başlanması, ilekleme döneminde kaldırılması ve ileklemeden bir hafta sonra tekrar asılarak hasat sonuna kadar bahçede bulundurulması mücadele açısından çok önemlidir. Üreticilerimizin ellerinde bulunan veya temin ettikleri tuzakları ağaçlara asarak mücadeleye başlamaları ve hasat sonuna kadar mücadeleye devam etmeleri gerekmektedir.”