Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye yazılı soru önergesi verdi. CHP'li Yıldız, ÇED olumlu kararı çıkan Kültür Balıkçılığı Tesisi kapasite artışı projesini gündemine aldı. Bakan Pakdemirli'ye 3 soru soran Milletvekili Yıldız, "ÇED Olumlu kararı verilen proje, Didim ilçemizin Taşburun Balıkçı Barınağı Mevkii açıklarında, 1 no'lu potansiyel su ürünleri yetiştiriciliği alanı sınırları içerisinde kalmaktadır. 1 No'lu Potansiyel Su alanı içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen yetiştiricilik belgeleri ile toplam 11 adet tesis bulunmaktadır. Ülkemizin en önemli milli parklarından olan Dilek Yarımadası Milli Parkın Hassas Zon bölgesi ise söz konusu 1 No'lu Potansiyel Su Alanına yaklaşık 480 metre mesafededir" ifadelerini kullandı.

“KURUMU GÖRÜŞÜ YOK”


CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, "Milli Park sınırına 500 metreden daha az bir mesafede kalan 1 No'lu Potansiyel Su alanı içerisinde yapılmak istenen projeye dair hazırlanan ÇED raporunda Milli Parklar Genel Müdürlüğünün kurum görüşü bulunmamaktadır" dedi.

“GÖRÜŞÜN ALINMASI ZORUNLUDUR”


CHP'li Yıldız, "Aydın-MuğIa-DenizIi Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonu kapsamında kalan 1 No'lu Potansiyel Su alanı, Didim ilçesinin kıyılarında tanımlanan "Önemli Doğa Alanları” da içine alan bölgededir. İlgili planın, plan hükümlerine göre; 'Bu alanlarda, bu planla yapılaşmaya açılmış bölgeler dışında kalan yerlerde oluşacak yeni yatırım ve yapılaşma taleplerinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün görüşünün alınması zorunludur' ibaresi yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ YILDIZ 3 SORU SORDU


CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Bakan Pakdemirli'ye 3 soru sordu. CHP'li Yıldız'ın sorduğu sorular ise şöyle: “Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Revizyonu kapsamında kalan Potansiyel Su Ürünleri Yetiştiriciliği alanı, Didim ilçesinin kıyılarında tanımlanan "Önemli Doğa Alanları” da içine alan bölgede kalmasına rağmen ve ilgili planın, plan hükümlerine göre; Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün görüşünün alınması zorunluyken ilgili kurumdan görüş alınmış mıdır? Alınan bir görüş var ise rapora bu neden aktarılmamıştır? Muğla Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün 06/08/2007 tarih ve B. 18.O.DMP.O.01 .03/5491/1551-560244181 sayılı "Dilek Yarımadası, Menderes Deltası” konulu kurum görüşüne göre "Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltasının planlı ve dengeli kullanımının sağlanması amacıyla, balık üretim tesislerine Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası-Karina Dalyanı bölgesi açıklarında izin verilmemesi, varsa verilmiş olan izinlerin iptal edilmesi, ileride telafisi mümkün olmayacak olumsuzlukların önlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir” görüşüne rağmen neden Didim kıyıları, ülkemizin korunan değerlerini tehlikeye atacak projelere izin verilmektedir? ÇED raporunda Su Ürünleri Üretim Alanları, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda su ürünlerini üretmek ve yetiştirmek için belirlenen sahalardan olduğu ifade edilmekle birlikte bu konu hakkındaki belge neden raporda yer almamaktadır?”