Yürüyüş grubunun ve bisiklet gurubunun ve öğrenci gruplarının Sökeli Cafer Efe heykeli önünde ilçe protokol tarafından karşılanması yola başlayan törenlere Söke ilçe Kaymakamlığını vekalet eden Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının hep birlikte okunmasının ardından Kaymakamlık, Garnizon ve Belediye Başkanlığı çelenkleri Atatürk anıtına sunuldu.
Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel’in rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı törene Belediye Başkan yardımcısı Mustafa İberya Arıkan katıldı. Söke Belediye başkan yardımcısı Arıkan Sökeliler olarak Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Söke’ye ilk onurlandırışının 98. yıl dönümünde yine aynı heyecan ve gururu yaşadıklarını söyledi.
Atatürk'ün Kuşadası üzerinden Söke'ye geldiğini hatırlatan İberya, "Otomobili ile Söke’ye giriş yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Abalaki Mevkiinde aracından inmiş, yürüyerek şehrimize girmiş, Jaletepe Okulu önünde halkı selamlamasının ardından Hükümet Konağı ve Belediyeyi ziyareti sonrasında Türk Ocağı’nın açılışını yapmıştır. Kayıtlar ve röportajlara göre o günün tanıkları ‘güneşli ve soğuk bir gündü’ tanımlamasını yaparlar. O soğuk günde Atamızın çakmak çakmak bakan mavi gözleri Sökelilerin yüreklerine büyük onurun yanında sıcacık bir duyguyu yaşatmıştır.
Bu ziyaret, sıradan bir ziyaret değildir. Cumhuriyet’in kurulması yolunda Kuva-i Milliye cephesinde önemli katkıları olan birçok kahraman bu topraklardan çıkmıştır. Eşsiz bir komutan olmasının yanında eşsiz bir fikir ve devlet adamı da olan Gazi Mustafa Kemal; bu toprakların Cumhuriyet’in yılmaz savunucusu, devrimlerinin uygulayıcısı aydın insanların yer aldığı topraklar olduğunu elbette biliyordu. Bu anlamda Aydın ili ve ilçelerine özel bir önem verdiği de ortadadır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk. bu nedenle 1937’de de Söke’mizi ikinci kez ziyaret etmiştir.
9 Şubat 1924’te bundan 98 yıl önce, Söke’ye geldiğinde Türk Ocağı açılışında şeref defterine "Türk vatanını yükseltmek için lüzumlu gayreti göstermelerini, Söke'nin kıymetli gençlerinden beklerim" cümlesini yazmıştır. Bizler de Sökeliler olarak her zaman bu hedefte yürümeye devam edeceğiz.
Bu vesileyle, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm vatan kahramanlarını bir kez daha şükran ve minnetle anıyor; Atamızın Söke’mize teşriflerinin 98. Yıl dönümünde, siz değerli Sökeli hemşerilerimizi selamlıyorum" dedi.
Tören sonunda, Söke Belediyesi Halk Oyunları ekipleri katılımcılara Ege yöresi halk oyunları gösterileri sundular.