Ülke genelinde yapılan 31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden tam 3 yıl geçti. Söke Belediyesi ise Belediye Başkanı seçilen CHP’li Levent Tuncel’in sağlık sorunları nedeniyle üç yılını neredeyse başkanı olmadan tamamladı. Sağlık sorunları nedeniyle sık sık görevinden ayrı kalan Tuncel’in yerini meclis üyeleri ve belediye başkan yardımcıları alırken, birçok törene ve meclis toplantılarına katılamayan Başkan Levent Tuncel’e Cumhur İttifakı belediye meclis üyeleri Metin Sakalar, Mustafa Bakırcı ve Hasan Turan tepki göstererek, üç yılın değerlendirmesini Ses Gazetesi’ne yaptı.

“HALKIMIZ TUNCEL’E YETKİ VERMİŞTİ”

Seçimlerin üzerinden 34 ay geçtiğini hatırlatan Meclis Üyesi MHP’li Metin Sakalar; “Levent Tuncel başkanımızın önderliğinde yaklaşık 3 yıl bitti ve bu geçen süreyi bizler Söke Belediye meclisi olarak belediye başkanı olmadan tamamladık. Söke halkı belediye başkanına, ilçemizde eksik kalmış projeleri yeniden hayata geçirmesi için oy verdi. Bizlere de muhalefette bulunalım diyerek oy verdiler. Bizlerde, iktidarda olan meclis üyelerinin yapamadıklarını veya eksik olan konularda muhalefet yaparak doğru olan konuları hayata geçirmek için mecliste yer aldık. Söke’mize hizmet edebilmek, makus kaderini değiştirmek için aday olduk ama görev bize nasip olmadı. Sayın Tuncel, Belediye Başkanı seçilmesinin ardından ilçemizin son 15 veya 20 yıllık süre zarfında geçen süre içerisinde yapılamayan konuları yapmak ve Söke’mize hizmet etmek için halkımız ona yetki vermesine rağmen, bir hizmet göremedik” dedi.

“SÖKE’NİN KAYBEDECEK 1 GÜNÜ DAHİ YOK”

Söke’nin trafik, otopark ve garaj gibi başlıca sorunlarına çözüm aranması gerektiğini ve Çarşamba pazaryerinin aynı şekilde vatandaşların ihtiyaçlarına cevap veremediğini dile getiren Sakalar; “Geçen üç yıllık süre içinde Levent başkanımızın sağlığı ile ilgili bir sorunu olduğunu bilmiyorduk. Allah kimseye sağlığı ile ilgili olarak bir hastalık vermesin, sağlık en önemli konu. Belediye Başkanımıza acil şifalar diliyorum ve sevenlerine bir an önce sağlıkla kavuşmasını diliyorum. Fakat Şuan Söke için herhangi bir projeyi hayata geçiremiyoruz. Başkanımızın da bizim gibi düşündüğünden eminim. Kendisi belediye başkanlığı görevini bırakmayı düşünmediği sürece, seçilmiş bir kişi görevden alınamaz. Ancak hizmet için başımızda bir Belediye Başkanı olduğunda Söke için alınacak olan radikal kararlar, daha çabuk alınacak ve daha çabuk hayata geçirilecektir. Şu anda Söke’de ne yapılıyor derseniz 3 gün veya 4 günde bir meclis üyesi vekil arkadaşlarla 3 yıldır Söke’mizi yönetmeye çalışıyoruz. Kalan 2 yıl için Söke’nin bugünden sonra kaybedecek 1 günü bile yok” şeklinde konuştu.

“NE BİR PROJE NE BİR YATIRIM YAPILDI”

Söke’nin en önemli sorunu olan çay projesinin AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz ve hükümet tarafından hayata geçirildiğini ve ilçenin kanayan yarasının çok güzel bir görünüme kavuştuğunu hatırlatan Metin Sakalar; “Sırada otopark sorunu, şehir içi trafik sorunu, garaj sorunu ve yeni yaşam alanlarının yanı sıra ticaret alanları çözüm bekliyor. Bu konular için Söke Belediyesi olarak ve biz meclis üyeleri olarak bu geçen süreçte bir proje dahi hazırlayamadık. Sadece 59 adet belediyeye ait taşınmaz ve gayrimenkul satışı yaptık. Bu sayede 25-30 Milyon TL’lik bir gelir elde edildi. Bu tutar çok büyük bir meblağ. Bu gelirin karşılığında ne bir proje ne bir yatırım hayata geçirdik. Bir otopark bile yapamadık. Belediyemize gelir elde edeceğimiz eser yapamadık. Sadece Belediye Başkanımızın, Gençlik Projesi diyerek bizlere lanse ettiği Merkez hayali vardı, sonuçta bu projede rafa kalktı. Gayrimenkul satışlarından gelir kazandırdığımız meblağın bankada tutulduğu bizlere söylendi.”

“HER AY 2 MİLYON BÜTÇE AÇIĞI VERİLİYOR”

Muhalefet meclis üyeleri olarak gayrimenkullerin satılmasına yeni projeler yapılacağı için onay verdiklerinin altını çizen Meclis Üyesi Sakalar; “Gayrimenkul satışı yaparak, Söke halkının geleceğini satmış oluyoruz. Bunların karşılığında ne yapıldı diye soruyoruz. Bir eser bile yapamadık. Sat, sat, sat nereye kadar bu satışlar olacak. Bunlar çok yanlış işler. Son Ocak ayı meclis toplantımızda bizlere açıklanan 7 Milyon TL gelir ve 9 milyon TL gider belirtildi. Bu da demektir ki her ay için 2 milyon TL’lik bütçe açığı veriyoruz. Söke’miz için feci bir durum. Bugün için 80-90 milyon TL’lik toplam borcumuz var. Önümüzde yapılacak olan Şubat veya Mart meclis toplantımız yine ya gayrimenkul satışı veya kredi için toplanacak. Bu bizim yanlış yolda oluğumuzu göstermektedir. Millet İttifakı olarak 11 gayrimenkulün satışı için karar aldılar, fakat biz Cumhur İttifakı olarak bu satışlara şerh koydurduk ve satışlarına karşı olduğumuzu belirttik. Söke’nin geleceği için ve Söke halkının geleceği için bu kararı aldık” dedi.

“BÜYÜKŞEHİR YASASINI BİLMİYOR MUYDUNUZ?”

Kuşadası ve Didim Belediyelerinin, Aydın Büyükşehir Belediyesi ile kurmuş olduğu iyi diyalog sayesinde her iki ilçede Büyükşehirden her türlü maddi desteklerin ve yatırımların aldığını belirten Sakalar; “Eğer uyumlu belediyecilik diyorlarsa, her ikisi de CHP’li Belediye Başkanının yönettiğini söylersek, Söke olarak bizim ne eksiğimiz var da bu yatırımlardan veya maddiyattan mahrum kalıyoruz, bu konuda çok eksiğiz. Bu sorun sadece bizde mi var? Ülkemizde görev yapan her belediyelerde bu borçlar devam ediyor. 17 mahallemizle birlikte 800 çalışanımız var. İyi bir lider, iyi bürokratlarla iyi ekiplerle birlikte personelimize sağlam organizasyonla daha iyi işler daha iyi hizmetler yapmamız mümkündür.”

“SAĞLIK SORUNU SÜRECEKSE GÖREVİNİ BIRAKSIN”

Söke’de yumruğunu masaya vuracak, iradesini ortaya koyacak, sesini duyuracak bir belediye başkanı lazım olduğunu vurgulayan Sakalar; “Ben kalan 2 yıllık sürede Söke’miz için Ankara’da partisinden hizmet alacak, büyükşehirde Özlem hanımın yanında olacak bir belediye başkanı olmasını istiyorum. Belediye Başkanımıza acil şifalar diliyorum ve bir an öncede iyileşerek görevinin başına geçmesini canı gönülden istiyorum. Fakat sağlığı devam etmeyecekse de bir an önce görevini bırakmasını istiyoruz. Bizler 32 meclis üyelerimiz aramızdan bir belediye başkanı adayını seçmemiz gereklidir. Bizler, bu işin siyasi yönüne bakmıyoruz, hangi partiden olursa olsun, içimizden lider ve başkan olacak arkadaşlarımız vardır” dedi.

“SÖKE BELEDİYESİ GÖLGE VEKİLLERLE YÖNETİLMESİN”

Söke Belediye Başkanı Levent Tuncel’in şifa dileyen MHP’li Meclis Üyesi Mustafa Bakırcı da; “Allah hiçbir kimseye sağlığı ile ilgili olarak hastalık vermesin. En kısa zamanda iyileşmesini canı gönülden istiyorum. Fakat Söke Belediye Başkanının hastalığından dolayı Söke Belediyesi’nin de hasta olmasına gerek yok. Başkanımızın rahatsızlığından dolayı meclis toplantılarına katılamadığı gibi meclisimize de başkanlık yapamıyor ve Belediye Başkanlığı da sürekli olarak vekillerle idare edilmeye çalışılıyor. Başkan vekillerinin yetkileri de bir yere kadar. Bizler muhalefet yapmamıza rağmen çoğunluk millet ittifakında olduğu için istediklerini meclisten geçiriyorlar. Meclisten geçen bu öneriler veya kararlar maalesef hizmet anlamında ne Söke’mize eser kazandırıyor ne de Söke halkına hizmet veriliyor, yapılan sadece kaldırım taşları döşemek. Bunun haricinde bir işlem yok. Belediye başkanı makamında olsaydı çok şeyler mi değişecekti oda olmayacaktı bunun için öncelikli olarak mantığın değişmesi gerekiyor. Belediye Başkanı yerinde yok diyerek gölge vekillerle Söke Belediyesi’nin yönetilmeye çalışılması da hoş bir görüntü değil” dedi.

“59 GAYRİMENKUL SATILDI, ORTADA HİZMET YOK”

Ocak ayı meclis toplantısında Söke Belediye kasasının her ay 2-3 Milyon TL açık verdiğinin açıklandığını hatırlatan Bakırcı; “3 yıllık dönem sürecinde yani 35 ay da 59 gayrimenkul satarak bu açıkların kapatılmasına çalışılıyor. Söke Belediyesi’ne ait olan 59 gayrimenkul satıldı ve 28 milyon TL’lik bir gelir bankaya, kasaya konulduğu söylendi. Bu gelirden bir eser Söke’mize kazandırıldı mı? O da yok. Şova yönelik siyaset yapmanın hiçbir anlamı yok. Söke’ye katma değer getirecek eserler için Söke halkı hizmet bekliyor. Belediyecilikte siyaset yapmanın hiçbir anlamı yok. Vekillerle bu iş nereye kadar gidecek herkesin merak konusu. Cumhur İttifakı olarak, Söke’mizin öz kaynaklarını harcatmadan eserler meydana çıkarmak ve belediyemizin kasasını da bizlerden sonra borçsuz olarak bırakmak istiyoruz. Gayrimenkullerini satıyoruz fakat yerine bir eser yapamıyoruz.”

“HİZMET ÜRETECEK BELEDİYE BAŞKANINA İHTİYAÇ VAR”

Söke Belediyesi’nin hiçbir proje meydana getiremediği gibi, projeleri hazırlayıp Büyükşehir Belediyesi’ne de sunamadığı için şehrin derdini uygun bir şekilde anlatamadığını söyleyen Mustafa Bakırcı; “Bizler projelerimizi hazırlayıp büyükşehir belediyesine sunmuş olsaydık, bu projeler sayesinde büyükşehrin hanesine de artı puan yazacaktı, Söke Belediyesi’ne de. Belediyemizin gelirleri düşüşte olduğu için elde edilen gelirler ancak personel giderlerine harcanıyor. Bu konuda her ne hikmetse o konuda eksiye gidiyor. Devamlı borçlanıyorsun ve eksiye gidiyorsun, kredi kullanmaya çalışıyorsun. Bunun olmasına bizler müsaade edemeyiz. Sonuç olarak hizmet üretebilecek bir belediye başkanına ve ekibine ihtiyaç var”

“BORÇLANMANIN ÖNÜNE GEÇMEYE ÇALIŞIYORUZ”

3 yılın bittiğini ve kalan 2 yılda Söke Belediyesi’nden bir hizmet alınabileceğine inanmadığını dile getiren Bakırcı; “Bizler artık sadece elimizdeki kaynakları nasıl kurtarırız-sattırmayız veya nasıl olurda daha fazla borçlanmadan bu işlerin üstesinden geliriz bunun peşindeyiz. Projeler hazırlamamız gerekiyor. Bu projeler hazırlanıp yerel ve merkezi kurumlara iletirseniz her türlü yardımları almamız mümkündür. İlçemizde bir milletvekilimiz var. Metin Yavuz sağ olsun hükümet ile ilgili olarak aracı olmaya çalışıyor bunu da başarıyor, Söke çayı ıslah çalışmasında olduğu gibi. Söke Ticaret Borsası’nın hayata geçirmiş olduğu Lisanslı Depoculuk işte eser. Söke kazanmış oluyor, nerede Söke Belediyesi’nin bir projesi yok umutla ve özlemle bekliyoruz.”

“SORAMIYORUZ, ÇÜNKÜ BELEDİYE BAŞKANI YOK”

2019 yılında ilk mecliste verdiği önerge ile Belediye Başkanı Levent Tuncel’in şeffaf olacağını söyleyerek her türlü bilgiyi direkt o birimden alınabileceğini söylemesine rağmen bugüne kadar Cumhur İttifakı Meclis Üyeleri olarak önerge ile istemelerine rağmen bilgilerin yarısını bile elde edemediklerini söyleyen AK Partili Meclis Üyesi Hasan Turhan; “Belediye Başkanımızın ilk söylediği cümle; “Ben Söke’mizi hep birlikte yönetmek istiyorum sizlerde bana yardımcı olun” olmuştu. Bu sözünün arkasından tam 3 yıl yani 35 ay geçti. Bu geçen süre içerisinde Cumhur ittifakı olarak bizleri asla toplantıya çağırmadı. Sadece 1 kez, Plan ve Bütçe komisyonunu olarak çağırdı ve ben de komisyon üyesi olarak bu toplantıya katıldım. Lima’nın Büyükşehire devredilmesi için bu toplantıyı komisyon olarak yaptık. Lima’yı vereli 1 yıl oldu. Ne yapıldı hiçbir şey. Bir avam projesi dahi çizilemedi ve olmadı. Bunları sormak istesek bile soramıyoruz. Çünkü Belediye Başkanı yok, alacağımız cevap da şudur, Aydın Büyükşehir çalışıyor. Peki Aydın Büyükşehir Belediyesi ne yapıyor, Söke’nin belli yollarının temizliğini ve tamiratını yapıyor.”

“HER HAFTA BİR BELEDİYE BAŞKANI DEĞİŞİYOR”

Cumhur İttifakı olarak birçok önergeyi meclise verdiklerini, fakat her zaman ret oyu ile onay dahi alamadıklarını kaydeden Turhan; “Proje yapmayabilirsiniz fakat Cumhur ittifakı olarak bize engel oluyorsunuz deme hakkınız yoktur. Meclisin ilk satışlarına bizler evet dedik. Çünkü bize satıştan gelecek olan bütçeyle Gençlik Merkezi yapılacağı söylenmişti. Ne oldu, o da hayal oldu. Bu merkez için yapılmış olan bir gelişme var mı o da yok, proje dahi yok. Her hafta bir Belediye Başkanı değişiyor. Her hafta Belediye Başkanlığı yapanlarda bir hafta önceki konularda tereddütte kalıyor, söylediği kelimeler de sadece kendini bağlıyor. Belediye makamında oturuyorsan her kesimi bağlaması lazım, bu şekilde Söke Belediyesi yönetilmeye çalışılıyor. Ankara’ya gitmeyen Belediye Başkanından, başkan olmaz. Seçimler bittikten sonra Levent başkan ile görüşmemde, bizim hükümetimiz parti gözetmez, Söke için projeleri hazırla ilçe başkanımız ve sizinle birlikte Ankara’ya giderek hükümetimizden her türlü destekleri alabiliriz dedim. Geçen 3 yılda 1 proje dahi hazırlanmadı. Geçen bu zaman içerisinde sadece Granta Mevkiinde güneş enerjisi için 4 milyon TL para harcadık. Şu anda Granta mevkiinde cenazelerimizi defin edebilmek için bir yerimiz dahi kalmamıştır. Bu konuyu da Ses Gazetesi aracılığı ile belirtmiş olayım. Ocak ayı toplantısında gayrimenkul satışlarından elde edilen paranın bir kısmının Efes Sineması’nın ve Kaktüslü Ev’in alımına harcandığı söylendi. Peki alındı da ne yapıldı da halkımızın hizmetine açıldı? O da yok.”

“SÖKE, İKTİDARIN HİZMETLERİNİ DE GÖRSÜN”

Belediye Başkanı Levent Tuncel’in sağlığına kavuşmasına canı gönülden dilediğini fakat 2 yıl gibi bir sürenin kaldığını vurgulayan AK Partili Turhan; “Benim belediye başkanımızdan isteğim, dostlarını fakat gerçek dostlarını toplayıp ben ne yapabilirim demesini bekliyorum. Görevime devam edecek miyim yoksa bırakacak mıyım demesini bekliyorum. O zaman meclisimiz kendi içerisinden bir başkan adayı belirler. CHP 15, İYİ Parti 4, Cumhur İttifakı olarak bizde 12 kişilik meclis üyeleriyiz. Başkan adayımızı belirleriz ve içimizden seçeriz. 18 yıldır CHP olarak yönetilen Söke’miz için Belediye Başkanının bizden biri olmasını arzu ederim. Kalan 2 yılda bizler, hükümetimizin de desteğiyle yapacak olduğumuz hizmetleri herkesin görmesini isteriz. Zaten, Söke Belediyesi yer satarak Çarşamba pazaryerinin üst kısmını yapmaya çalışıyorsa zaten her şey bitmiştir” ifadelerini kullandı.