Her yıl yerli ve yabancı on binlerce turisti ağırlayan, görkemli görüntüsü ile ihtişamı ile ziyaretçilerini büyüleyen Didim’deki Apollon Tapınağı, geceleri de görkemini ortaya koyacak. Hisar Mahallesindeki binlerce yıllık tapınakla ilgili son projesini anlatan Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Umut Tuncer, tapınağın gece aydınlatılması projesine Kültür ve Turizm Bakanı M. Nuri Ersoy’un da olumlu baktığını söyledi.

“ÖRNEK OLACAK”

Tapınak projesini görev yaptığı Aydın’da Monalisa’sı olarak tanımlayan Tuncer, “Apollon Tapınağı o kadar avantajlı bir lojistik noktada ki; etrafında kendi endüstrisini oluşturmuş restoranlarıyla, hediyelik eşya satış reyonları ile kendi habitatını oluşturmayı başarmış. Dolayısıyla bir turistin ziyaret ettikten sonra mekanı gezmek dışında Apollon Tapınağı'nı gezmek dışında zamanını eğlenceli ve doyurucu bir şekilde geçirebileceği imkanları doğal olarak sunan bir yapı. Tesisleşme noktasında kendi avantajı ile birlikte örnek gösterilebilecek bir antik, turistik alan. Bu avantajı bence gece müzeciliği noktasında, gece ziyaret edilebilen bir antik kent ya da antik tesis üretme noktasında taçlandırmak zorundayız, sorumluluğundayız. Sayın Bakanımızla yaptığımız görüşmede, hem Ankara'da sayın Rektörümüz ve vekillerimizle yaptığımız ziyarette, hem sayın Bakanımızın Aydın ziyaretinde bu konuyu gündeme getirdik. Apollon Tapınağı’nın mutlaka gece ziyaretine açılması gerektiğini, şışıklandırılması gerektiği hususunu ifade ettik. Sayın bakanımız da bu konuda bizlerle aynı heyecanı paylaştı ve gerekli talimatları bize iletti. Belki bu yaza bile yetiştirebiliriz.” dedi.

“DÜNYADA ÖRNEK GÖSTERİLEBİLECEK BİR PROJE”

Tuncer projenin içeriğiyle ilgili de bilgi paylaşarak, “Sadece bir halı sahayı aydınlatır gibi ışıklandırmadan çok daha ötesi olan ışık oyunlarıyla zaman zaman duvarlarını boyayabildiğimiz, zaman zaman müzikle birleştirerek görüntü efektleri ile eğlenceli animasyonlar üretebildiğiniz bir Apollon Tapınağı inşa edeceğiz. Ben görevi tamamlamadan önce bu projeyi tamamlamayı çok önemli buluyorum. Kendi açımdan bunu Monaliza’m olarak değerlendiriyorum. Bence çok önemli bir hizmet olacak. Didim turizmi içinde gece bile turist akışını sağlayabileceğimiz bunu önemli tesislerle, nitelikli tesislerle, nitelikli yapılarla çeşitli enstrümanlar ekleyerek tesislere gerçekleştirebileceğimizi ispat ettiğimiz bir vaka ortaya çıkartmış olacağız. Gündüz denizin tadını çıkartıp akşam hava çöktüğünde bir antik kenti gezmenin keyfi bambaşka olabilir. Efes Antik Kenti’nde böyle bir hazırlık var ama henüz faaliyete geçmedi. Didim'e ve hatta Türkiye'de ve hatta belki de Dünyada örnek gösterilebilecek başarılı projelerden biri olabilir." dedi.