Aydın Ticaret Odası’nın toplantı salonunda yapılan eğitim öğretim dönemi öncesinde okulların güvenliği toplantısına Vali Aksoy’un yanı sıra İl Jandarma Komutanı Albay Macit Ercan, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, vali yardımcıları, kaymakamlar ve okul idarecileri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Aksoy, okullarla ilgili alınan tedbirleri anlattı.

OKULLARA KAMERA YERLEŞTİRİLECEK

Okullarda güvenlik tedbirlerinin üst seviyeye çıkarıldığını belirten Vali Aksoy, “Okul güvenliğiyle ilgili değerlendirme toplantısı için bir aradayız. Eğitim öğretimin sorunsuz şekilde tamamlanması, çocuklarımızın güvenli şekilde eğitimlerini alması için ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından birçok çalışmalar yürütülüyor. Aydın il genelinde 852 okul ve 185 bin 553 öğrencimiz eğitim öğretime devam ediyor. Okullarımızda güvenlik sağlanması için koruyucu ve önleyici tedbirler bakımından birçok çalışmalar ortaya koyuyoruz. Hassas okullar belirlenerek, o okullarla ilgili güvenlik önlemlerinin daha üst seviyeye çıkarılmasıyla ilgili güvenlik güçlerimiz okullarımızla iş birliği içerisinde bu çalışmaları sürdürüyor. Mevcut okulların güvenlik kameraları var mı, yoksa bunların tamamlanmasıyla ilgili süreç nasıl olabilir bunlarla ilgili çeşitli çalışmalar da bir taraftan yürütülüyor” dedi.

OKUL SERVİSLERİ KONTROL EDİLİYOR

Taşımalı eğitimde de tüm önlemlerin alındığının altını çizen Vali Aksoy, şunları söyledi: “Taşımalı sistemle gelen öğrencilerin güvenli şekilde okullara taşınması bu süreç içerisindeki taşıt güvenliği alınmasından diğer boyutlara kadar alınması gereken önlemler konusunda gerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü gerek güvenlik güçlerimiz tarafından kaymakamlarımız koordinasyonunda bu çalışmalar gerçekleştiriliyor. Okul servislerinin belirlenen standartları taşıyıp taşımadığından okul servisinde çalışan kişilere kadar birçok konu inceleniyor. Okul kantinleri de çok hassas. Burada çalışan kişilerin belirli suçları işlememiş olmaları hassas olduğumuz konuların başında geliyor. Genel olarak birçok kurum ve kuruluş bu alanda çalışmalarını sürdürüyor.”

ÇOCUKLARIN ÇALIŞTIRILMASINA VE DİLENDİRİLMESİNE MÜSAADE EDİLMEYECEK

Vali Aksoy, mevzuatın dışında Valilik olarak bir takım kararlar alındığını ifade ederek aldıkları kararları şöyle dile getirdi: “Mevzuatın öngördüğü çalışmaların dışında yapılması gereken çalışmaların okullarımızın daha güvenli hale getirilmesi bakımından birtakım kararlar aldık. Bunlardan biri çocukların eğitim noktasında eksik kalmaması, okulda olması gereken çocukların farklı alanlarda zaman geçirmesinin önüne geçilmesi konularından Aydın ilinde çok yaygın olmamakla birlikte sokakta çalışan ve dilenen çocuklarla ilgili bir yasaklama kararı aldık. Buradaki amacımız sokakta çalışan veya dilenen bir çocuk olduğunda güvenlik birimlerimizle birlikte sosyal güvenlik uzmanlarımız tespit edip alıyor, ailesine teslim ediyoruz. Önce aileleri uyarıyoruz. İkinci kez çocuğu sokakta görürsek aileye idari para cezası uyguluyoruz, suç söz konusuysa aileyle ilgili suç duyurusunda bulunuyoruz. Sokaklar çocuklar için tehlikeli ve riskli ve çocukların sokakta olmasını arzu etmiyoruz.”

DEVAMSIZLIK YAPAN ÖĞRENCİLER SIKI TAKİPTE

Vali Aksoy, “Valilik emri ile okullarımızın önlerinde farklı kişi ve gruplar okullarımızdaki çocukları rahatsız ediyor. Olumsuz durum tespit edersek o kişilere idari para cezası uyguluyoruz. Özellikle çocuklarımızın okula devamlılığını çok önemsiyoruz. Bir çocuğumuz okula kaç gün gitmediğine bakıyoruz. 10 gün ve üzeri devamsızlığı olan öğrencileri mercek altına alıyoruz. Bu çocuklar okula neden gitmemiş, bu öğretmenleriyle sorguluyoruz. Okulda olması gerektiği saatte bir çocuk internet kafede zaman geçirdiğini denetimlerde tespit edersek internet kafe sahibine işlem yapacağız. Okul saatinde çocuklar derste olmalı. Aksi takdirde durumun olmasına müsaade etmeyeceğiz. Sigaraya alışkanlık olarak başlanmasının önlenmesi için okul çevresindeki büfe ve bakkallarda çocuklara sigara satışı tespit edersek işletmelere ceza keseceğiz” diyerek okulların güvenliği için her türlü çalışmaların yapıldığını dile getirdi.