Aydın’da çalışmalarını sürdüren Sol Parti Aydın İl Başkanı Emine Gital, elektriğe yapılan zam ve bunun sonucunda faturalarda oluşan ücretle ilgili açıklamalarda bulundu. Elektriğe yapılan zamların geri çekilmesini isteyen İl Başkanı Gital, enerji şirketlerinin derhal kamulaştırılmasını talep etti.

“HALKA AİT OLAN HER ŞEYİ GERİ ALACAĞIZ”


Türkiye’nin ekonomiden siyasete derin bir kriz yaşadığını ifade eden Gital, “Tek adam rejiminin yarattığı güvensizlik, kuralsızlık, belirsizlik ve keyfilik krizi daha da derinleştiriyor. Erdoğan’ın fantastik tezleri, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) sahte verileri, bir NAS bir Çin modeli derken ülkemiz felaketten felakete sürüklendi. Üç ayda dövizi de faizi de enflasyonu da yükseltip yeni zam ve vergilerle halkı soydular.” diye konuştu.

“BU FATURALAR ÖDENMEZ”


Elektrik faturalarının zamlarla iki üç katına çıktığını kaydeden Gital, “Bu zamların tek nedeni enerji üretimi ve dağıtımın özelleştirilmiş olmasıdır. Sadece tükettiğimiz elektriğin parasını değil, şirketlere haraç kesiyorlar. Şirketleri zengin etmek için garibanın, yoksulun, emekçinin cebindeki üç kuruşu çalıyorlar. Bu faturalar ödenmez, bu faturaları ödetmeye kalkmak bu karda kışta milyonlarca insanı elektriksiz bırakmak demektir. Geçen yıl 5 milyon ailenin elektriğinin kesildiği düşünülürse bu yıl bu sayı katlanarak artacaktır. Bu büyük eziyete son verilmeli, zamlar geri çekilmelidir!” şeklinde konuştu.

“ENERJİ KAMU HİZMETİ OLARAK SUNULSA 100 TL OLAN FATURA 25 TL’YE DÜŞECEK”


Gital, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Kamu kurumu olan Elektrik Üretim Anonim Şirketi, zamlarla birlikte dağıtım şirketlerine 2022 yılı itibariyle elektriğin kilovat saatini 31,86 kuruştan satarken, halka gelen enerji bedeli 134,89 kuruş. Yani enerji şirketleri tarafından kamu fiyatının üzerine 4,23 kat ücret konuyor. Yani, enerji kamu hizmeti olarak sunulsa 100 TL’lik fatura 25 TL’ye düşecektir. Görülüyor ki ödediğimiz faturalar, tükettiğimiz elektriğin ücreti değil, şirketler için toplanan haraçtır. Bu pahalılık ve zamlara son vermenin bir yolu var, o da enerji şirketlerinin derhal kamulaştırılması, enerji hizmetinin bir insan hakkı olarak görülerek devlet eliyle sunulmasıdır. Enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır.”