Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, inşaat sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İlde inşaat sektörünün 4-5 yıl önce yaklaşık 1 yıl boyunca durduğunu dile getiren Başkan Durmaz, "Bundan 4-5 yıl önce inşaat sektörü yaklaşık 1 yıl boyunca durdu. Kat karşılığı yapılan anlaşmalar, tazminatlar ödenerek iptal edildi. Sektör tam hareketlenme evresine girmişken, salgın patlak verdi. Son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelerden dolayı inşaat maliyetleri çok arttı. Bu durum hem ev almak isteyen vatandaşları, hem de inşaat yapmak isteyen kişi ve firmaları tedirgin etti. Demir, çimento ve diğer inşaat malzemesi fiyatlarının yukarı yönlü hareketi, sektörü yine duraklattı. Şu anda inşaat yapılıyor ama yeterli sayıda değil" ifadelerini kullandı.

YILLIK 4 BİN KONUT İHTİYAÇ


İlin merkez ilçesi Efeler'de her yıl yaklaşık 3 bin nikahın kıyıldığını, evli vatandaşlardan boşananların olduğunu ve ilçenin dışarıdan göç aldığını kaydeden Durmaz, bu ve diğer nedenlerle konuta talebin her geçen gün arttığını söyledi. Durmaz, sadece Efeler'de yıllık 4 bin konuta ihtiyaç olduğunu, diğer 16 ilçenin de işin içine dahil edildiğinde sayının çok daha büyüceğini dile getirdi.

"MALİYETLER ÇOK ARTTI"


Artan maliyetler nedeniyle durma noktasına gelen inşaat sektörünün yavaş yavaş hareketlenmeye başladığını ama bunun yeterli olmadığını ifade eden Durmaz, "İnşaat maliyetleri çok arttı. Ama hala daha konut ihtiyacı ve talebi var. Mart, nisan aylarından itibaren sektörde ciddi bir hareketlilik bekliyoruz. O sürece kadar vatandaşların ve inşaat sektörü temsilcilerinin ekonomi ile ilgili tedirginliklerinden kurtulacaklarına inanıyoruz. Uygun koşullar yakalandığında, inşaatların yapımı artarak devam edecek. Çünkü konut açığı var" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM


Aydın'ın birinci derecede deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken Başkan Alaattin Durmaz, "Eski binalarımızın yenilenmesi lazım. Bu anlamda parsel değil, ada bazında kentsel dönüşüme girilmeli. Mülk sahiplerinin kentsel dönüşüme dahil olma süreci kolaylaştırılmalı. Bunun için de kanuni düzenlemenin mutlaka yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.